Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για τα σχολεία

Όπως γνωρίζετε έχει ήδη ανασταλεί, από σήμερα και για δύο εβδομάδες, η δια ζώσης λειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, καθώς και των  παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα. Είναι, όμως, απολύτως σαφές ότι η αναστολή δεν βασίστηκε στο επιδημιολογικό φορτίο των σχολικών μονάδων το οποίο εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό.

Το πρόβλημα -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- δεν είναι  η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον, αλλά η έντονη κινητικότητα που προκαλείται από γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς και από  δασκάλους και διοικητικό προσωπικό. Σε αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση βασίστηκε και σχετική εισήγηση της Επιτροπής των επιδημιολογών. Είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις των συνοδών τους. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα μέρους του πληθυσμού και στόχος ο περιορισμός της.

Για τη διατήρηση της επαφής των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία, άρχισαν από σήμερα το πρωί να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη, επιτυχημένη πρακτική που είχε υιοθετηθεί και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για τη βαθμίδα αυτή και η τηλεκπαίδευση. Θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται  από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μμ για τα νηπιαγωγεία.

Σημειώνεται ότι από σήμερα Δευτέρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργάζονται είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, είτε θα κάνουν χρήση άδειας.

Στις επόμενες δύσκολες μέρες, καλείται  και η  Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων. Το προσωπικό που εργάζεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες. Ιδίως, μάλιστα για την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που στηρίζει συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας και όσους άλλους έχουν ανάγκη.

Β. Εντατικοί έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Η τήρηση των μέτρων αποτελεί κοινή υποχρέωση και εξαιρέσεις δεν δικαιολογούνται. Για τον σκοπό αυτό έχουν ενταθεί -και θα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς- οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) έκαναν το τριήμερο από την Παρασκευή έως και την Κυριακή συνολικά 195.000 ελέγχους και κατέγραψαν 6.279 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 536.700 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε 2 καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Γ. Για το Σύστημα Υγείας και το εμβόλιο

Παρά την σχετικά καλύτερη θέση της Ελλάδας έναντι των περισσοτέρων άλλων ευρωπαϊκών κρατών, καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων. Κινούμαστε σε δύο επίπεδα:

Το πρώτο είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να αντέξει το δεύτερο μεγάλο κύμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή είναι σε λειτουργία 1.170 κρεβάτια Μ.Ε.Θ., έναντι των 557 που είχε αφήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από αυτά, τα μισά περίπου είναι Μ.Ε.Θ. για COVID περιστατικά. Έχουμε ήδη προβεί σε περισσότερες από 7.000 προσλήψεις και προχωράμε σε έκτακτη αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες οι κλίνες στις  Μ.Ε.Θ. ανέρχονταν σε 930, εκ των οποίων οι 229 διατίθεντο για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το δεύτερο είναι ο άμεσος περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Τόσο γιατί το νέο κύμα είναι πολύ πιο σφοδρό από το πρώτο, όσο και γιατί υπάρχει κόπωση όλων μετά από 8,5 μήνες πολέμου απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες στη μάχη μας με τον κορονοϊό. Και χρειάζεται να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο μας.

Με την βοήθεια της επιστήμης, είμαστε κοντά στο εμβόλιο. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να δούμε μέσα από την καταχνιά της πανδημίας, την κορυφή του βουνού στο οποίο  ανεβαίνουμε τόσους μήνες. Ας μην χαλαρώσουμε για να μην κυλήσουμε πίσω. Η χώρα μας -με τις προαγορές που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- εξασφάλισε 25 εκ. δόσεις και προχωρά στον σχεδιασμό του εμβολιασμού, εντάσσοντας στις πρώτες φάσεις το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

Αύριο στις 14:00 στο Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις επιστημονικές εξελίξεις ανάπτυξης των εμβολίων Covid-19 και τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προμηθευτεί μέσω κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού τα εμβόλια. Θα παρουσιαστεί επίσης και θα συζητηθεί το σχέδιο του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δ. Για το Πολυτεχνείο

Στις δύσκολες αυτές ώρες, είναι αυτονόητο πως οφείλουμε να τιμήσουμε την αυριανή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με έναν διαφορετικό τρόπο. Όπως διαφορετικά γιορτάσαμε το Πάσχα και όπως διαφορετικά -χωρίς παρελάσεις- τιμήσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι διαφορετικά θα τιμήσουμε και αυτή τη σημαντική για τη Δημοκρατία μας επέτειο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  απηύθυνε σχετική έκκληση από το βήμα της Βουλής και οι Υπουργοί Επικρατείας και Προστασίας του Πολίτη Γ. Γεραπετρίτης και Μ. Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησαν με τα πολιτικά κόμματα για να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί.

Συγκεντρώσεις και πορείες -την ώρα που ισχύει γενικό lockdown- δεν επιτρέπονται. Θα έδιναν το λάθος μήνυμα και θα προκαλούσαν ρήγμα στην ομοψυχία που είναι απαραίτητη για να τηρηθούν τα μέτρα, ώστε να βγούμε από το lockdown όπως έχει προγραμματιστεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καλεί τους πολίτες σε απείθεια κατά των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Και κανένας δεν μπορεί από τη μια να καλεί «σε καραντίνα» και από την άλλη να προσφέρει κάλυψη σε αντιδραστικούς αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε. Σε μια πορεία, ο μόνος που θα γιορτάσει είναι ο κορονοϊός. Ας επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης.

Όπως τόνισε σήμερα, ο Πρωθυπουργός: «Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών. Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της Πατρίδας».

Ε. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

Μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι  η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών.  Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση  στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε., προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου.

ΣΤ. Μέτρα στήριξης

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, με τις νέες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων, απέδειξε, άλλη μια φορά, ότι νοιαζόμαστε για τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα, απέδειξε ότι μπορούμε. Το άυλο κεφάλαιο που έχουμε χτίσει με συνέπεια και συνέχεια -η εμπιστοσύνη, δηλαδή, που έχει οικοδομηθεί σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο από τις αγορές και την επενδυτική κοινότητα προς την ελληνική οικονομία- μας δίνει τη δυνατότητα να διαθέτουμε επιπλέον κονδύλια ώστε να σταθούμε δίπλα στους πιο αδύναμους.

Η Κυβέρνηση στέκεται, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα, με έμπρακτη στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη. Πριν τα Χριστούγεννα, θα δοθεί ενίσχυση σε άτομα που δεν έχουν τύχει της ενίσχυσης της Πολιτείας μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας. Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο νομοσχέδιο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πληττόμενων από το lockdown τριών εβδομάδων που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται τροπολογία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών. Η τροπολογία θα προβλέπει το «πάγωμα» αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες, ενώ θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του Φ.Π.Α. στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη προχωράμε στην υλοποίηση του 4ου κύκλου, τις προσεχείς ημέρες, και του 5ου κύκλου, τον επόμενο μήνα, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με σημαντικά διευρυμένο πεδίο δικαιούχων. Και στους δύο κύκλους, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί στο Κράτος, ενώ αθροιστικά θα διοχετευθούν πόροι συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Έτσι, η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα ξεπεράσει συνολικά τα 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, η συνολική «ένεση» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αναμένεται να υπερβεί τα 11-12 δισ. ευρώ.

Ζ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, την Τρίτη και Τετάρτη, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς και θέματα προώθησης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της άμυνας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής που είχαμε καθιερώσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση στην περίπτωση που αντιπροσωπείες κομμάτων αποτελούμενες και από βουλευτές πραγματοποιήσουν πορεία για το Πολυτεχνείο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι προφανές σε όλους ότι η φετινή χρονιά είναι διαφορετική. Είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες. Γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα, μακριά από τις εκκλησίες μας. Δεν  παρελάσαμε στις 25 Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου. Βρήκαμε τρόπο να τιμήσουμε σημαντικές γιορτές και  παραδόσεις μας, με διαφορετικό τρόπο. Το ίδιο θα κάνουμε και τη 17η Νοεμβρίου. Όσοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένταση, να ξέρουν ότι απομονώνονται από τους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι φέτος είναι αλλιώς και αυτό για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της, θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο και δεν θα επιτραπούν πορείες. Υπάρχει η κατάθεση στεφάνων και η πρόσκληση του Πρωθυπουργού, που είναι πάνω στο τραπέζι, προκειμένου οι αρχηγοί των κομμάτων, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τιμήσουν συμβολικά αυτή την ιστορική επέτειο, μια μεγάλη στιγμή για τη Δημοκρατία μας. Είναι βέβαιο ότι και οι αγωνιστές εκείνης της εποχής αυτό θα ήθελαν σήμερα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ, Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που καταγγέλλει ως αντισυνταγματική την απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια, με στόχο να μη γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Δεν έχει κανένα ρόλο για να δίνει γνωμοδοτήσεις. Δεν προβλέπεται αυτό στο καταστατικό του και ξεφεύγει από την αρμοδιότητά του  η οποιαδήποτε διατύπωση τέτοιου είδους γνωμοδότησης.

Από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο και πάρα πολλοί συνταγματολόγοι, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Μανιτάκης, ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Μποτόπουλος, έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις ή έχουν αρθρογραφήσει σήμερα, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρα συνταγματική η απαγόρευση, για λόγους που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι τα θέματα αυτά κρίνονται από τον φυσικό δικαστή και είναι αδιανόητο η ίδια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να κάνει τέτοιου είδους εκτιμήσεις, πριν αποφανθεί ο συνάδελφός τους δικαστής, που κρίνει, αν κανείς το επιθυμεί, τη συνταγματικότητα της διάταξης. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο, ότι η διάταξη η οποία προβλέπει αυτήν την απαγόρευση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με το Νόμο 4683/2020, άρθρο 68, παρ. 2. Μάλιστα κατά την ώρα που γινόταν η συζήτηση, κανένα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας.  Επομένως, δεν πρόκειται για καμία αντισυνταγματική ενέργεια, αλλά για μία επιβαλλόμενη ενέργεια, στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τι θα κάνει η Κυβέρνηση σε περίπτωση που οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης δεν θα δεχθούν την πρόταση του Πρωθυπουργού για το Πολυτεχνείο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, έκανε μια υπεύθυνη πρόταση. Είναι η ώρα να στείλουμε μήνυμα ενότητας. Είναι αυτονόητο ότι αυτό ζητάει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη ν΄ αποδεχθεί τέτοιου είδους διευθετήσεις, προκειμένου να προστατευθεί το μείζον, που είναι η δημόσια υγεία. Επομένως, όσοι αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν αυτήν την προτροπή  και την πρόταση του Πρωθυπουργού, θα εκτεθούν απέναντι στα μάτια της κοινής γνώμης. Μακάρι να μην επιλέξουν αυτόν το δρόμο, αλλά τον δρόμο της ομοψυχίας και της ενότητας, γιατί πραγματικά φέτος είναι αλλιώς και για τη Γιορτή του Πολυτεχνείου.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες ημέρες; Υπάρχει περίπτωση ν΄ αποφασιστεί κλείσιμο των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά, από τις 6 το απόγευμα;

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχει πράγματι σχέδιο για επαναλειτουργία της εστίασης από 1η Δεκεμβρίου; Πότε θα κριθεί εάν αυτό είναι εφαρμόσιμο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, να γνωρίζουμε όλοι ότι αυτήν την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις και πρέπει να τις κατανοούν οι πολίτες. Πρώτον,  θα συνεχιστεί η  αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι διασωληνωμένοι, και δυστυχώς και οι θάνατοι, θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτήν την εβδομάδα. Και αυτό διότι αυτήν την εβδομάδα θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων. Αντίθετα, θα ξεκινήσει σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα, αυτό που κοιτάζουμε πάντα είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα, για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, ώστε να φύγει όσο δυνατόν πιο γρήγορα και η πίεση από το Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή, πρόσθετα μέτρα στην κατεύθυνση την οποία με ρωτάτε, δεν υπάρχουν στο τραπέζι, παρά μόνο τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Γι’ αυτό επεσήμανα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, πόσο σημαντικό είναι ο πολίτης να βλέπει τους ελέγχους, για να καταλαβαίνει ότι ο ίδιος δεν είναι κορόιδο, όταν εφαρμόζει τα μέτρα και κάποιοι άλλοι πονηροί να καταλαβαίνουν ότι θα πληρώσουν αυτήν την αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα: Το σχέδιό μας προβλέπει lockdown μέχρι 30 Νοεμβρίου. Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, τότε θα προχωρήσουμε στον αρχικό σχεδιασμό. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν κάποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της οικονομίας, τότε θα κινηθούμε με βάση το σχέδιό μας, για το οποίο  θα λάβετε έγκαιρα γνώση τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Χθες είχαμε 71 νεκρούς, ενώ η πίεση στο Ε.Σ.Υ. και στην πληρότητα των Μ.Ε.Θ. είναι ασφυκτική. ΄Έχει plan B η Κυβέρνηση εάν οι Μ.Ε.Θ. γεμίσουν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα; Σχεδιάζετε να μετατραπούν κατάλληλα μεγάλοι κλειστοί χώροι, όπως συνεδριακά κέντρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την έκρηξη αυτή που είδαμε το τελευταίο διάστημα σε διασωληνώσεις και σε εισαγωγές σε Μ.Ε.Θ.. Αυτό το σχέδιο προβλέπει, όπως έχουμε πει, ολόκληρη τη χώρα να είναι μία υγειονομική επικράτεια. Όταν αντιμετωπίζεις έναν πόλεμο, φροντίζεις να κάνεις κατανομή των δυνάμεών σου έτσι, ώστε να τον κερδίσεις. Επομένως, κατ’ αρχάς, θα γίνει αύξηση του αριθμού των Μ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη, όπως γίνεται όλες τις τελευταίες ημέρες. Εάν αυτό φθάσει σε κάποια όρια τότε θα έχουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με την επίταξη-αν χρειαστεί- ιδιωτικών κλινών και θεραπευτηρίων. Θα έχουμε μετακίνηση στις υπόλοιπες υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ασθενών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Θα κάνουμε και οτιδήποτε άλλο έκτακτο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Επαναλαμβάνω είμαστε σε έναν πόλεμο. Και οι επόμενες 7 με 10 ημέρες είναι κρίσιμες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ο περιορισμός της κινητικότητας είναι κατά την Κυβέρνηση ένα από τα όπλα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού. Αυτή η ανάγκη, όπως ανακοινώθηκε, υπαγόρευσε και το κλείσιμο των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως συνέχεια του περιορισμού των μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Υπάρχουν άλλες εκδοχές εφαρμογής αυτού του μέτρου, που δεν έχουν αξιοποιηθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και πριν, δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή κάποια άλλη περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων. Τα νούμερα που θα δούμε αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά το θέμα των κρουσμάτων, αλλά και τα επόμενα στοιχεία ανάλυσης του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, σε συνδυασμό με την πίεση στο Σύστημα Υγείας, θα δείξουν αν χρειάζεται κάτι παραπάνω ή όχι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος χαρακτηρίζει νευρωτικούς όλους όσοι υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω, παρά μόνο ότι η Εκκλησία έχει δείξει πολύ υπεύθυνη στάση όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων 8,5-9 μηνών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το δημοσίευμα της Turkiye που κάνει ευθύ παραλληλισμό της Δυτικής Θράκης με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θα είναι σε μια πιθανή ατζέντα ελληνοτουρκικού διαλόγου η Δυτική Θράκη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και όχι. Το ζήτημα που είναι αντικείμενο προς συζήτηση με τους γείτονές μας είναι γνωστό και είναι μόνο η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πάντα με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας. Μακάρι η Τουρκία να αναθεωρήσει τις προκλητικές της στάσεις όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα και να προσέλθει σε αυτό το τραπέζι, προκειμένου να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά προς όφελος των λαών όλης της περιοχής.

ΝΕΚ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τα F-35, ήθελα να ρωτήσω εάν επιβεβαιώνετε ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για την αγορά τους, καθώς και εάν είναι πλέον δεδομένη η στροφή στην Αμερική για την αγορά των φρεγατών;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο γι’ αυτό το ζήτημα, πέραν αυτών που έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Ότι δηλαδή προχωρούμε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας μέσω της ενίσχυσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της ενίσχυσης των μονίμων στελεχών του Στρατού και του συνδυασμού που αφορά στη θητεία. Επομένως, μένουμε σε αυτά και κάνουμε ανακοινώσεις, όταν προχωρούμε σε συμφωνίες.

ΝΕΚ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί με ψήφισμά του για τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας με πρόσχημα τον κορονοϊό, ενώ ζητά να μην χρησιμοποιείται η απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνονται αμφιλεγόμενα μέτρα. Είναι κάτι που το λαμβάνει υπόψη της η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι, εν μέσω κορονοϊού, έχουν περάσει και πρόκειται να περάσουν πολλά σημαντικά Νομοσχέδια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά. Και αυτό έχει γίνει πράξη όλους τους τελευταίους μήνες. Πολλώ δε μάλλον -αν καταλαβαίνω καλά  από την ερώτηση- αν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας μανδύας, προκειμένου να καμφθούν κάποιες αντιδράσεις για κάποια μέτρα που θεσπίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα δεν είδαμε.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης συναντήθηκαν προ ολίγου με τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Υπάρχει κοινός τόπος για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στη βάση και της πρότασης που έκανε προ ολίγου ο Πρωθυπουργός; Αν όχι,  και στελέχη της Αντιπολίτευσης προβούν σε κινητοποιήσεις θα εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να συλληφθούν;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα περιμένουμε τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού και θα ξανατοποθετηθούμε. Από εκεί και πέρα, ισχύει αυτό που είπα πριν ότι η Ελληνική Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει συγκέντρωση και πορεία για να μην υπάρξει εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πόσο πιθανή είναι η παράταση του lockdown; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μήπως η δραματική εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη μεταφερθεί στην Αττική;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως όλοι καταλαβαίνουμε η Αττική είναι μια άλλης τάξης μεγέθους υπόθεση, όσον αφορά το δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά έχει και άλλες δυνατότητες, όσον αφορά τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπα και πριν, όλη η χώρα αντιμετωπίζεται σαν μία υγειονομική Περιφέρεια. Και θα αντιμετωπίσουμε την πίεση στο Σύστημα Υγείας με κατάλληλη χρησιμοποίηση των πόρων του παντού στην Επικράτεια. Άρα, δεν μας προβληματίζει κάτι ιδιαίτερο. Μας προβληματίζει γενικά η πίεση που θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες στο Σύστημα Υγείας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να την αναχαιτίσουμε. Όσον αφορά το πότε θα είμαστε σε θέση να πούμε για τις ημερομηνίες του lockdown, πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα, εάν έχουμε μια πτώση των κρουσμάτων, θα μπορέσει να αξιολογηθεί από τους επιστήμονες και να είμαστε σε θέση να κάνουμε καλύτερες εκτιμήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για το Πολυτεχνείο. Εφόσον, όντως, υπάρξει πορεία αύριο, με τη συμμετοχή μάλιστα και βουλευτών ή ενδεχομένως και αρχηγών πολιτικών κομμάτων, τι στάση να αναμένουμε;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ότι δεν θα γίνει πορεία.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι πήγε στραβά στις συνεννοήσεις σας με τα πολιτικά κόμματα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και φτάσαμε σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και για πρώτη φορά σε κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-Κ.Κ.Ε.-ΜΕΡΑ25; Γιατί, δηλαδή, θεωρήσατε τελικά μονόδρομο την απαγόρευση των συναθροίσεων παντού; Και ήταν κάτι που περίμεναν οι πολιτικοί αρχηγοί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όποιος νομίζει ότι αυτή η στάση έχει να κάνει με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, κάνει λάθος. Είναι θέμα ουσίας. Η ουσία είναι ότι κάποιος, ο οποίος θέλει να επιδείξει ανεύθυνη συμπεριφορά, την επιδεικνύει και δεν ακούει, ούτε τα λόγια της Κυβέρνησης, αλλά πολύ περισσότερο δεν ακούει τις κραυγές αγωνίας των ανθρώπων που χάνουν συμπολίτες μας στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. ή και έξω από αυτές. Εβδομήντα ένα θύματα της πανδημίας είχαμε χθες και αυτό δεν έκανε κάποιους να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να πουν ότι, ναι,  πραγματικά φέτος είναι διαφορετικοί οι εορτασμοί για την 17η Νοεμβρίου και να αναλάβουν την ευθύνη τους. Έχουμε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα εδώ και πολλές ημέρες. Από την προηγούμενη Δευτέρα, είχα πει ότι θα αναληφθεί  πρωτοβουλία από τον κ. Γεραπετρίτη. Ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα. Ακολούθως, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπάρχει θέμα, λοιπόν, έλλειψης επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα. Είναι θέμα κατανόησης από τις πολιτικές δυνάμεις -αυτές που αναφέρετε στην ερώτησή σας- εάν θέλουν να συμπορευτούν, προκειμένου να στείλουμε  το σωστό μήνυμα ενότητας στους πολίτες για την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Και ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ούτε υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι έναντι του νόμου από κάποιους άλλους. Όσον αφορά προηγούμενες τέτοιες περιπτώσεις, είναι ξεκάθαρο, για παράδειγμα, ότι πριν από τέσσερα χρόνια τέτοια μέρα είχε απαγορευτεί οποιαδήποτε συγκέντρωση, πορεία ή συνάθροιση με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα. Φαντάζομαι ότι θα θυμάστε πως τότε, δεν χρειάστηκε να φτάσουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Και αυτό γιατί τότε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντί της υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όπως η Νέα Δημοκρατία, που καταλαβαίνει πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- τέτοια μέτρα, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ενώ, τώρα, που είναι προδήλως φανερό ότι έχουμε την πανδημία του κορονοϊού που  επιβάλλει ανάλογους περιορισμούς, η ανευθυνότητα ξεχειλίζει στην Αντιπολίτευση. Επομένως, έστω και τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή, μακάρι να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι σχέση έχουν οι εθνικές εορτές για την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου με το δικαίωμα πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων να διαδηλώνουν.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια που έγινε από ορισμένους να πουν ότι αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε φέτος είναι αντισυνταγματική. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αντισυνταγματική. Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι ο εχθρός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι συναθροίσεις που τρέφουν τον κορονοϊό. Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα, για να περιορίσουμε τη διασπορά.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το ζήτημα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία παραμένει ανοιχτό; Τι θα γίνει  με τα F-35;

AΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Υπάρχει σχέδιο και πρόταση στις Η.Π.Α. για απόκτηση έξι μαχητικών πέμπτης γενιάς, για παράδοση εντός του 2021 και σχέδιο αγοράς περισσότερων αεροσκαφών F-35 στα επόμενα χρόνια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει και σε προηγούμενη ερώτηση για τα F-35. Όταν θα έχουμε κάτι για να ανακοινώσουμε, θα το ανακοινώσουμε. Αυτή τη στιγμή, παραμένουν οι τρεις άξονες που περιέγραψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη στάση της Βουλγαρίας, όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία. Σας ανησυχεί η στάση της Σόφιας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είμαστε παραδοσιακά υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών των χωρών όλης της περιοχής και φυσικά έχουμε στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, και εμείς έχουμε πει κατά το παρελθόν ότι θα προχωρούμε στο άνοιγμα και το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, ανάλογα και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα κοιτάζουμε στη διαπραγματευτική πορεία να εξασφαλίζουμε ότι ικανοποιούνται τα ελληνικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει κανένα άλλο κράτος-μέλος να εγείρει δικά του ζητήματα στη διαδικασία. Ελπίζουμε ότι στο τέλος της διαδρομής, πραγματικά θα ανοίξει η πόρτα για την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτών των χωρών.

ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδίωξε προσωπικά την πόλωση για το Πολυτεχνείο, προκαλώντας από τη Βουλή Κ.Κ.Ε. και ΜΕΡΑ25. Είχατε σχέδιο πόλωσης; Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη Φώφη Γεννηματά για τον Αλέξη Τσίπρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω το τελευταίο. Μπορώ να πω, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο πόλωσης. Υπάρχει ένα σχέδιο κοινής λογικής. Και η κοινή λογική, στις σημερινές συνθήκες, είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν εκδηλώσεις, όπως μια πορεία, η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα διασποράς στην κοινότητα του κορονοϊού. Αυτό κάνουμε. Γι΄ αυτό επισημαίνουμε την ανευθυνότητα όσων κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν. Έχουν τόσο μεγάλη ιδεολογική αγκύλωση, που δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο, το οποίο επικροτεί -επαναλαμβάνω- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ-Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Η Κυβέρνηση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή οριστικό σχέδιο επιβολής κυρώσεων; Υπάρχουν ενεργές διαβουλεύσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία; Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει και τον σκοπό της αμυντικής συνεργασίας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: Είναι ξεκάθαρο ότι το μεσοδιάστημα από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται να της επιβληθούν κυρώσεις, μήπως και αλλάξει ρότα. Πριν φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπάρχει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Πέμπτης, όπου και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέσουν το ζήτημα και των νέων προκλήσεων του Προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα. Όσον αφορά το άλλο ερώτημα που έχετε θέσει, φυσικά, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, υπάρχει ζήτημα αμυντικής συνεργασίας με τα Αραβικά Εμιράτα.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ένα σχόλιο από την Κυβέρνηση για τη νέα προκλητική φιέστα Ερντογάν στα Βαρώσια, αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αναφορά με το Κυπριακό, ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για λύση δύο κρατών στη βάση της ισότητας κυριαρχίας.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω τοποθετηθεί και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και με την απάντηση προηγουμένως.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που αναφέρει ότι υπάρχει στοχοποίηση της Εκκλησίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που εμείς κάνουμε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση συνεχώς, είναι να εξαίρουμε την πραγματικά πολύ εποικοδομητική στάση της Εκκλησίας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στοχοποίησης, από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αλλά υπάρχουν, κατά καιρούς, διάφορα ζητήματα που δοκιμάζουν συνήθειες, παραδόσεις και τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζαμε να λειτουργούμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των εξελίξεων του κορονοϊού. Ενωμένοι όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση και δεν χρειάζεται στοχοποίηση κανενός, ούτε για λόγους θρησκείας, ούτε για άλλου τύπου αντιλήψεις.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μπορείτε να βεβαιώσετε τους πολίτες ότι την Τετάρτη δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο σύστημα τηλεκπαίδευσης και ότι ακόμη και τα παιδιά της Περιφέρειας θα μπορούν να παρακολουθούν απρόσκοπτα τα ψηφιακά μαθήματα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Το πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση που υπήρξε την προηγούμενη φορά, προήλθε από πρόβλημα της εταιρείας και δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Με τις ενέργειες αναβάθμισης που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει κανονικά.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Σε ποιες κοινωνικές ομάδες σχεδιάζετε να δώσετε το επίδομα των Χριστουγέννων; Τι ύψους θα είναι;

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θα πάρουν «δώρο Χριστουγέννων» και οι γιατροί και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ.; Πότε θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε ανακοινώσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Είναι θέμα ημερών οι οριστικές ανακοινώσεις για τα θέματα αυτά.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Εκτιμάτε ότι το πακέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθίσταται μικρό από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας; Θεωρείτε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται οι ηγέτες να λάβουν νέες αποφάσεις για ενίσχυση ή αναθεώρηση του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ένα μικρό πακέτο αυτό. Είναι ένα τεράστιο πακέτο και ένα μεγάλο βήμα της Ε.Ε. σε μια πορεία που πριν από μερικούς μήνες ήταν αδιανόητη. Αυτό που προέχει τώρα, είναι να υποβληθούν τα κατάλληλα σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση σε σχέδια, στα οποία πραγματικά θα επενδυθούν χρήματα και δεν θα σπαταληθούν. Αυτός είναι ο δικός μας σκοπός. Είμαστε πολύ κοντά στην κατάθεση αυτού του σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να περιμένετε σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Σας ευχαριστώ πολύ.