Επίσκεψη Υπ. Υγείας, Γενικού Διευθυντή ΠΟΥ και Διευθύντριας Περιφερειακού Γραφείου ΠΟΥ στην Ευρώπη, στην 1η ΤΟΜΥ Αθήνας

Την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας  (TOMY) στην Αθήνα (Κειριαδών και Ευρυσθέως 1), επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Dr Zsuzsanna Jakab. Εκεί τους υποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, οι οποίοι τους ξενάγησαν στους χώρους της ΤΟΜΥ Κεραμικού, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της.

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα

Επίσκεψη στην ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus, συνοδευόμενος από τη διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, την εκπρόσωπο του Οργανισμού και επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα, Marianna Trias, όπως και τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Santino Severino.

Τον Γενικό Διευθυντή υποδέχθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος και ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Άγις Τερζίδης.

Ο κ. Ghebreyesus βρίσκεται στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, του οποίου η επίσημη έναρξη  λειτουργίας συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, Τετάρτη 20 Ιουνίου.

Ο κ. Ghebreyesus ενημερώθηκε από τον διοικητή της δομής κ. Δημήτρη Γεωργιάδη και το προσωπικό για τη χωρητικότητα, τις υποδομές, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και γενικότερα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης της δομής και συνομίλησε με φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Για την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών ενημερώθηκε από αντίστοιχο κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο παρέχει στη δομή μέσω του προγράμματος Philos, υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η δομή υποστηρίζεται από οδοντιατρείο (δύο οδοντίατροι και παιδοδοντίατρος) ενώ τις υπηρεσίες τους παρέχουν ένας κοινωνικός λειτουργός και δύο ψυχολόγοι, οι οποίοι συνεργάζονται και με άλλους οργανισμούς παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών  (έκδοση ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, ιατρικά ρ/β, θέματα σχετικά με την υπηρεσία ασύλου, ανανέωση κάρτας ανεργίας, λήψη κοινωνικών ιστορικών, αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη, παραλαβή δικαιολογητικών για υπηρεσίες, νοσοκομεία, ΚΕΠ, κλπ). Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συμβολή της κοινωνικής υπηρεσίας στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των προσφύγων στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη βοήθεια των διερμηνέων του προγράμματος.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή επίσκεψη του κ. Ghebreyesus ήταν μία ειδικού χαρακτήρα επίσκεψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την παρουσία του στη χώρα μας, εγκαινιάζοντας χθες τα γραφεία του στην Αθήνα και σήμερα ο γενικός διευθυντής επισκέφθηκε την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα για να δει ιδίοις όμμασι και να ακούσει πώς αντιμετωπίζονται τα ζητήματα υγείας των ίδιων των διαμενόντων εδώ, αλλά και να συζητήσει ζητήματα δημόσιας υγείας. Νομίζω ότι αντιλήφθηκε τη δουλειά που γίνεται από το ΥΜΕΠΟ και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΟΥ με την οργανωμένη του παρουσία, πλέον, εδώ, θα βοηθήσει αποφασιστικά στον κρίσιμο αυτόν τομέα που λέγεται δημόσια υγεία και αφορά όλο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα»