«Ζήτησα να γίνει σήμερα αυτή η έκτακτη συνέντευξη Τύπου με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφεί πάρα πολλά στον ελληνικό Τύπο και παράλληλα έχουν δημοσιευτεί και στον ξένο Τύπο διάφορα «σενάρια», τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Θα ήθελα να πω ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας είναι προγράμματα τα οποία δεν μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα στο σύνολό τους και με λεπτομέρειες. Αντιλαμβάνεστε όλοι σας και ιδιαίτερα οι έμπειροι, όπως εσείς, οι συντάκτες του ρεπορτάζ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν αποφασίζονται όπως στο παρελθόν με συνοπτικές, μυστικές ή άλλες διαδικασίες, αλλά με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, με τις προβλεπόμενες για την περίπτωση των προμηθειών συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής και ισχύουν μόνο αυτές.

Επειδή, όμως, υπάρχουν και ερωτηματικά, σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου θα σας απαντήσουμε σε αυτά που πρέπει και σε αυτά που μπορούμε να απαντήσουμε.

Να σας ενημερώσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν δύο θέματα, το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 και το follow on- support των C-27. Για το μεν follow on- support των C-27 υπήρξε τελική απόφαση για αποδέσμευση από το ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Για τον εκσυγχρονισμό των F-16, μετά από διαπραγμάτευση που έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και εν συνεχεία από την Πολεμική Αεροπορία – και η διαπραγμάτευση συνεχίζει να υφίσταται – αυτά τα οποία έχουν διαπιστωθεί και από το ΚΥΣΕΑ και από τη Βουλή είναι:

Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 που έχει ζητήσει η Πολεμική Αεροπορία τυγχάνει της εγκρίσεως της ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων.

Όσον αφορά το ποσό που απαιτείται για αυτό το πρόγραμμα, στο τελικό πρόγραμμα θα είναι εντός των πλαισίων που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή στο 1,1 δις. Έχει δημοσιοποιηθεί ένας πίνακας του 1,23 δις, είναι ορθός ο πίνακας, αλλά υπάρχουν εκπτώσεις, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, γύρω στο 10-15%, και έτσι θα φτάσουμε στο 1,1 δις.

Το σύνολο του ποσού έχει εγκριθεί. Όσον αφορά, όμως, τις καταβολές, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα το οποίο απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί, να παραμένουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευθεί για τη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το 2021 που δεν θα υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος.

Εδώ θέλω να θυμίσω ότι το πρώτο αεροπλάνο θα παραχθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα τελειώσει το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι όπως αντιλαμβάνεστε αδύνατον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκης ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρέσβη, ενημερώνω σήμερα εγώ τον ομόλογό μου για τέταρτη φορά, διότι έχουν σταλεί ήδη τρείς επιστολές σχετικά με τις καταβολές και η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Κανείς Υπουργός δεν μπορεί να δεσμεύσει προϋπολογισμούς που δεν έχει και βεβαίως και το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Επειδή ακούγονται διάφορα για άλλα προγράμματα, τα προγράμματα που ισχύουν είναι αυτά που γνωρίζετε και τα οποία έχουν εισαχθεί με την διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην Επιτροπή Εξοπλισμών και έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ.

Όσο αφορά το δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τις φρεγάτες, αυτό το δημοσίευμα περιλάμβανε κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες δεν ήταν γνωστές σε κανέναν, ούτε σε εμένα. Αυτό που ξέρουμε για τις φρεγάτες είναι ότι υπήρχε ένα παλαιό πρόγραμμα με τη γαλλική πλευρά από την περίοδο που ήταν υπουργός ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, γιατί πράγματι το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αυτό είναι δεδομένο.

Από εκεί και πέρα αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει, λόγω ακριβώς των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή συνομιλίας του Προέδρου Μακρόν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα μέρους του ποσού των 8 δις που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, το οποίο αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία προς την Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία και διαπραγμάτευση που έγινε για τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορεί να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν και εμείς παράλληλα από τα Επιτελεία θα ετοιμάσουμε το υλικό το οποίο μπορεί να χρειαστεί σε αμυντικό επίπεδο. Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής και βεβαίως αρχής γενομένης από την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα όσον αφορά τα εξοπλιστικά. Υπήρξε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, η τελευταία συνεδρίαση, όπου λόγω της όξυνσης, της κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας με τις λεκτικές της επιθέσεις και τα τελευταία γεγονότα ζητήσαμε να διερευνηθεί η δυνατότητα σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια από τα προγράμματα τα οποία ήδη τρέχουν να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες, βεβαίως μέσα από την Βουλή και μέσα από τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το νόμο και αυτό έγινε δεκτό από την όλη την αντιπολίτευση και θεωρώ ότι το κλίμα όταν συνεδρίασε την τελευταία φορά η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ήταν ένα κλίμα συναίνεσης, ένα κλίμα δημιουργίας μια εθνικής θέσης.

Η εθνική θέση, η κοινή στάση όλων των κομμάτων απέναντι σε εθνικά θέματα είναι αυτό το οποίο θα επιδιώξει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θέλω να πω δημόσια και ανοιχτά ότι είμαστε ανοιχτοί για συνεχή ενημέρωση σε όλα τα κόμματα. Δημόσιες όμως δηλώσεις και προσπάθειες εκμετάλλευσης των θεμάτων που αφορούν τους εξοπλισμούς και την εθνική μας άμυνα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην εθνική θέση της χώρας.

Θα επιδιώξουμε λοιπόν το διάλογο, τις ενημερώσεις και θα παρακαλέσω ιδιαίτερα, για μια ακόμα φορά, τουλάχιστον στα θέματα άμυνας και εξοπλιστικών προγραμμάτων να έχουμε μια συμπαγή θέση.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την τελευταία ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν σε σχέση με την επιθυμία του για ειρηνική συμβίωση. Αυτό επιθυμούμε και εμείς και θα πράξουμε τα πάντα για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, η πιστή τήρηση των κοινών συμφωνιών, του διεθνές δικαίου, ο σεβασμός των συνόρων, η αποδοχή της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων των γειτονικών και φίλων χωρών είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ειρηνική συμβίωση.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, δεν παραβιάζει ξένες περιοχές, προσπαθεί με ειρηνικά μέσα να χτίσει το μέλλον των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ανάπτυξης που το χρειαζόμαστε και οι δύο λαοί. Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Κλείνω, δίνοντας τον λόγο σε εσάς, λέγοντας για ακόμα μια φορά ότι τα δύο στελέχη των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, μετά την αναφορά στην τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν περί ανταλλαγής. Αν πραγματικά, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και την ειρηνική συμβίωση, η μόνη πράξη που πιστεύω ότι μπορεί άμεσα να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άμεση απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προφυλακισμένοι χωρίς να έχει αποδοθεί καν κατηγορία, όπως βρίσκεται και ο πάστορας Μπράνσον για τον οποίο ζητείται ανταλλαγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».