ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

NOVARTIS
 
→ Εκείνοι που κινούν τα νήματα στη ΝΔ είναι η ακροδεξιά πτέρυγα των κκ. Σαμαρά & Γεωργιάδη που φαίνεται να τραβούν τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ που προσπαθεί να περάσει δίπλα από τις ανατριχιαστικές καταγγελίες στην υπόθεση Novartis.
 
→ Η συμπεριφορά του κ. Γεωργιάδη κραυγάζει ενοχή. Αν κάποιος μπορεί να λέει με τέτοια ευκολία ότι ανώτεροι και ανώτατοι εισαγγελικοί συμμετέχουν σε σκευωρία είναι είτε φαντασιόπληκτος είτε επικίνδυνος για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
→ Με αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε την εδαφική κυριαρχία της χώρας αλλά παράλληλα θέτουμε και το ζήτημα στην πολιτική, στη γεωπολιτική, στη διπλωματική του διάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει και καταδικάσει και προειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές ότι δεν μπορεί να συνεχίζει αυτού του τύπου την πρακτική στο Αιγαίο.
 
→ Είδατε ομώς εχθές ότι και η ΕΕ ενωμένη καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας λέγοντας μάλιστα ότι παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκιαο. Και τούτο είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και του Κύπριου Προέδρου στη χθεσινή Άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Εκτιμώ ότι δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την τουρκική προκλητικότητα.
 
πΓΔΜ
 
→ Ο ΠΘ είπε με μεγάλη καθαρότητα ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο πάνω στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις.
 
→ Η πίεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην άλλη πλευρά που θα πρέπει να μελετήσει και τις ελληνικές προτάσεις και θα πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση που θα καθορίζει το μεσομπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό της μέλλον.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
→ Η αναβάθμιση της Moody’s δεν ήταν έκπληξη. Πρώτα ήταν η Standard&Poor’s, ύστερα σειρά είχε ο οίκος Fitch, τώρα η Moody’s. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι αυτές οι αναβαθμίσεις εμπεριέχουν και μια θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας η οποία αποδεικνύεται ότι έχει περάσει σε μια φάση δυναμικής ανάκαμψης.
 
→ Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα έχει ήδη καθοριστεί από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Δημιουργούμε ήδη ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ασφαλείας και φυσικά η συζήτηση θα αφορά και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.