Πρωθυπουργός: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω, για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η περίοδος, αυτή, για την οικονομία.  Παρακολουθώ τις τιμές των ελληνικών ομολόγων και πραγματικά, είναι πολύ θετικές. Είμαστε στα ίδια επίπεδα που βρισκόμασταν το 2002-2003, πολύ πριν την κρίση. Επομένως, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι, πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σωστή τροχιά και νομίζω πως μετά τις συζητήσεις μας θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο επόμενο Eurogroup.

 Αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης. Επομένως,  αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία που εμείς πρέπει να ακολουθούμε, αλλά συμβουλές. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και επικοινωνία, είμαστε συνεργάτες, αλλά δε βρισκόμαστε στο επίπεδο που ήμασταν προηγουμένως. Όταν εσείς βρισκόσαστε στην πλευρά των δανειστών και εμείς στην πλευρά των δανειζόμενων.

Τώρα είναι διαφορετικά. Θέλουμε να έχουμε κοινό στόχο και εργαζόμαστε με την πρόθεση να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής  οικονομίας . Και πιστεύω πως βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Νομίζω, πως μετά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε το προηγούμενο διάστημα, τώρα είμαστε στη θέση να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μας. Και γι αυτό το λόγο βλέπουμε την απόδοση της  οικονομίας και αυτά τα πολύ θετικά σημάδια. Βεβαία, ήταν κάτι που ήθελα να υπογραμμίσω, γιατί ένα κομμάτι των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης προκαλεί μια μικρή σύγχυση για το τι κάνουμε αυτή τη στιγμή και ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό».

Στην αντιφώνησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε:

« Πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που κάνετε. Κι εγώ πιστεύω πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξεκάθαρα σε ανάκαμψη. Καλωσορίζω την απόδοση της και είμαι πολύ ικανοποιημένος με το ποσοστό ανεργίας, που ναι μεν είναι μεγάλο ακόμα, αλλά διαρκώς μειώνεται, καθώς και με την απόδοση της Ελλάδας στις αγορές. Επομένως, όπως ξέρετε η πρόθεση μας και προσωπικά η δική μου, είναι να οικοδομήσουμε το success story μαζί με την Ελλάδα. Και πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε σε μια καινούρια, νέα φάση. Θα ήθελα πραγματικά να υπογραμμίσω αυτό που είπατε, πως όσον αφορά την παρακολούθηση, δεν πρόκειται για μικροδιαχείριση. 

Ακριβώς όπως είπατε, εμείς συνεργαζόμαστε μαζί . Και η έκθεση που παραδώσατε εχθές  είναι θετική. Τώρα, εμείς κάνουμε μια απογραφή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, 16 που πρέπει να γίνουν και 30 που έχουν ολοκληρωθεί και εργαζόμαστε μαζί για να οριστικοποιήσουμε και τις τελευταίες . Γιατί όπως εσείς και εγώ ελπίζω και περιμένω πως θα είναι θετικό το Eurogroup τον Μάρτιο και πως αυτό θα οδηγήσει στην εκταμίευση του 1 δις ευρώ κάτι σημαντικό, αλλά περισσότερο θα αποτελέσει  ένα σημάδι στις αγορές, καθώς ξέρω πόσο σημαντικό αυτό είναι για εσάς, πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και βρίσκεται στο σωστό δρόμο. 

 Επομένως, πρόκειται να δουλέψουμε μαζί τις μέρες που έρχονται  σε ένα πολύ θετικό κλίμα. Και προσπαθούμε να βρούμε θετικές λύσεις μαζί. Και έχετε δίκιο σε αυτό, δεν επιθυμώ ούτε κι εγώ τα Μέσα Ενημέρωσης να προκαλούν σύγχυση. Η Ελλάδα δε βρίσκεται σε μνημόνιο ή σε ένα «μεταμφιεσμένο» αναγκαστικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαδικασία εποπτείας, όπως και άλλες χώρες.  Η άποψη μου είναι, πως είναι επιτυχής, όπως ήταν για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο». 

Πρωθυπουργός: «Όντως διότι μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως δεν πρόκειται για μια δόση ενός προγράμματος διάσωσης. Τα χρήματα από τα ANFAs και τα SMP ανήκουν στο ελληνικό κράτος».