Καλό μεσημέρι.

Για  τη Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης  και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  βρίσκεται από χθες  στις Βρυξέλλες για  τις Συνόδους Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Χθες πήρε μέρος στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην οποία  μετέχουν ηγέτες της Ε.Ε. και ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.

Στη Σύνοδο που έγινε εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδος στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την σημασία της ευθυγράμμισής τους με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε..

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Συνόδου για την πρόσφατη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και προς τον Ρώσο Πρόεδρο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Σήμερα Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν η πανδημία, η μετάλλαξη «Όμικρον», οι εμβολιασμοί, καθώς και τα ζητήματα που εγείρονται από  την αύξηση των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Θα συζητηθούν ακόμη η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε. με βάση το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Η θέση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. στη Σύνοδο των Med9 που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.. Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν σε ένα κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.

Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Αμυντική συμφωνία Η.Π.Α.- ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος του αμερικανικού Κράτους έγινε  το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το νομοσχέδιο που εισήχθη ως τροπολογία στον προϋπολογισμό, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον γεωπολιτικό μας ρόλο.

Αποτελεί προϊόν συστηματικής δουλειάς και προώθησης των ελληνικών θέσεων από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ έρχεται σε συνέχεια και της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  με τις Η.Π.Α..

Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο:

-Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο  σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του East Med Act. Προσθέτει μάλιστα, την προσήλωση των Η.Π.Α. στην ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας στον απόηχο και της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολούθησε τις υπογραφές για την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας.

– Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εκτός από τον ενεργειακό.

– Κάνει μνεία της ανανέωσης της Συμφωνίας για 5 χρόνια ως παράγοντα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

-Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις Η.Π.Α., Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.

– Υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια.

-Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και κυρίως των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής της από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.

– Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στην σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις Η.Π.Α. προς την Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.

– Αναλύει τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α.-Ελλάδας.

-Στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στη χώρα.

-Υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των Η.Π.Α..

-Προβλέπει ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα με παροχή 1,8 εκατ. δολαρίων κατ’ έτος για τα έτη 2022-26.

-Προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας 6 μελών Κοινοβουλίου από Ελλάδα, Η.Π.Α., Κύπρο και Ισραήλ που θα παρακολουθούν τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιούν συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του.

Για την πανδημία

Όπως έχω τονίσει από το βήμα αυτό, η πανδημία είναι δυναμική και μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας ώστε να ανταποκρινόμαστε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η  μετάλλαξη «Όμικρον» οδήγησε τη χώρα μας στη λήψη έκτακτων μέτρων για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Τέτοια μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου, να καθυστερήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την εκτεταμένη διασπορά της πανδημίας και  να κερδίσουμε χρόνο για την αύξηση της εμβολιαστική κάλυψης με την αναμνηστική δόση. Έτσι, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών. Το μέτρο είναι έκτακτο -η προθεσμία του είναι την περίοδο των γιορτών, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα, εβδομάδα, εβδομάδα- και από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου.

Χθες Τετάρτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 31 χιλιάδες ραντεβού για τις πρώτες 60 χιλιάδες δόσεις που έχουν παραληφθεί. Οι επόμενες δόσεις θα έρθουν στις αρχές του χρόνου, οπότε και θα ανοίξουν και νέα ραντεβού.

Στο μεταξύ συνεχίζεται -μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και την επίσπευση της τρίτης δόσης κατά τρεις μήνες- η αυξημένη προσέλευση και σε αυτές τις δυο κατηγορίες για εμβολιασμό. Μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας και μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 117 χιλιάδες εμβολιασμούς ή ραντεβού εμβολιασμών πρώτης δόσης για τους συμπολίτες μας 60 ετών και πάνω.

Για την  ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» εγκαινιάστηκε το νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, το οποίο στελεχώνουν υγειονομικοί και λοιπό προσωπικό από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το κέντρο διαθέτει 16 εμβολιαστικές γραμμές και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά 1.500-1.800 πολίτες. Για την περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών και την άμεση εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων ραντεβού, από τις 18 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 24 επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου. Η Κυβέρνηση -όπως έχουμε πει πολλές φορές- διευκολύνει, με κάθε τρόπο, τον εμβολιασμό για να προστατέψει τη ζωή των πολιτών, για να αποφορτιστεί η πίεση στο Ε.Σ.Υ..

Θέλω τώρα να έρθω στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη δημοσιοποίηση της μελέτης του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα. Από την έναρξη της πανδημίας η Κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση προκειμένου να διαμορφώσει ευρύτερες πολιτικές που να διασφαλίζουν το δημόσιο αγαθό, συνυπολογίζοντας ένα τεράστιο πλέγμα αλληλεξαρτώμενων παραγόντων. Κάθε υπεύθυνος πολιτικός, αλλά και κάθε νουνεχής άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι  οι επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, πράγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας, εργαλειοποιώντας την επιστήμη, δείχνει ότι ούτε την κατανοεί ούτε την σέβεται. Κανιβαλίζει μια επιστημονική  μελέτη προκειμένου να την φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα.

Σε σχέση όμως με τα όσα επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Όχι απέναντι στον κ. Τσίπρα και στην τοξική αντιπολίτευση που έχει επιλέξει να κάνει. Αλλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Στους πολίτες που γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το αδιανόητο. Στους πολίτες που παρακολουθούν τον κ. Τσίπρα -καιρό τώρα- να εκμεταλλεύεται  με τρόπο χυδαίο και ευτελή την αγωνία και τον φόβο για την πανδημία, αλλά και τον πόνο για τις ανθρώπινες απώλειες .

1.Η επιστημονική μελέτη των  κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον Πρωθυπουργό, ούτε σε κανένα συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευση της.

2.Η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση, αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται, συζητιούνται καθημερινά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια σε συνεντεύξεις του, αλλά και στο δημόσιο λόγο για την διαφορά, ποιότητας υπηρεσιών που υπάρχει στο Σύστημα Υγείας στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και προφανώς έχει μιλήσει για την  ανάγκη ανασυγκρότησης του Ε.Σ.Υ.. Φυσικά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει μια συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.. Αναβάθμισης και ποιοτικής και ποσοτικής. Με υπερδιπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και με πάνω από 14.000 ανθρώπους να ενισχύουν το σύστημα υγείας. Προσπάθεια που συνεχίζεται μέρα με την μέρα ακόμη και σήμερα.

3.Η διασωλήνωση ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ. γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους, εισαγωγής τους σε μονάδες Μ.Ε.Θ.. Προφανώς σε περιβάλλον Μ.Ε.Θ. υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση, ο Πρωθυπουργός πότε δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο. Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός Μ.Ε.Θ. όπως άλλωστε αναφέρει και η επιστημονική μελέτη συνδέονται με διάφορες παραμέτρους και φυσικά όποια συμπεράσματα τεκμηριώνονται μετά από ενδελεχή έλεγχο αξιολογούνται και συνυπολογίζονται.

4.Σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ. Τσίπρας από την μελέτη επικεντρώνει στο θέμα των Μ.Ε.Θ.. Το θέμα χωρίς αμφιβολία είναι σημαντικό και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει τι παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και τι έχει πετύχει με σκληρή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας. Σημαντικότερο όμως από αυτό, σύμφωνα και με την μελέτη είναι το γεγονός το πώς δεν θα επιβαρύνουμε το Σύστημα Υγείας και τις Μ.Ε.Θ.. Το πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος να χρειάζεται διασωλήνωση και να μπαίνει στις Μ.Ε.Θ.. Περισσότερες διασωληνώσεις σημαίνουν δυστυχώς περισσότερούς απώλειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Λιγότερες διασωληνώσεις έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.

Ο Πρωθυπουργός είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την ανάγκη αυτή πολλές φορές στο δημόσιο λόγο. Ας δούμε όμως τι έκαναν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τι έκαναν πως τοποθετούνταν απέναντι σε αυτή την ανάγκη όσοι σήμερα επικαλούμενοι αποσπασματικά κομμάτια της συγκεκριμένης μελέτης εμφανίζονται ως κατήγοροι και μας κουνούν το δάχτυλο. Να σας θυμίσω τι έκαναν:

-Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε  τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των συμπολιτών μας από 60 ετών και πάνω.

-Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις  αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

-Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας  καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα σε όσους βγάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

-Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα ουσιαστικά και πρακτικά -τα πραγματικά περιστατικά- του πως τοποθετήθηκε απέναντι στην ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι τα μόνα, υπάρχουν κι άλλα και η κοινωνία θα τα θυμηθεί όλα το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας με τον τρόπο αυτό στέρησε από την χώρα, στον κρίσιμο χρόνο, το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης, της επιστήμης που σήμερα υποκριτικά επικαλέιται. Το έκανε συνειδητά και εμπρόθετα, στο όνομα της προαγωγής του κομματικού του συμφέροντος. Οι θάνατοι ,ως ένα βαθμό, είναι και αντανάκλαση αυτής της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Και έρχεται σήμερα υποκριτικά να μιλήσει για την αξία της επιστημονικής έρευνας, την οποία επί χρόνια ο ίδιος ευτελίζει και αρνείται την αξία της επιστήμης χρόνια τώρα -τα χρόνια της πανδημίας- συντασσόμενος με τις αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις του κ. Πολάκη.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, τιμώντας τους επιστήμονες και αξιοποιώντας την γνώση και τις εισηγήσεις τους συνεχίζουν κάθε μέρα την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την οικονομία και την εκπαίδευση σε λειτουργία και την κοινωνία ανοιχτή. Χωρίς να κρύβουμε την πραγματικότητα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες. Όταν χρειάζεται παίρνοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις και με πλήρη επίγνωση της μάχης που δίνεται στο Ε.Σ.Υ. του αγώνα που δίνουν καθημερινά επί μήνες τώρα  γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό.

Από αυτή μας την κατεύθυνση ούτε η συκοφαντία, ούτε η χυδαιότητα, ούτε η προσπάθεια διχασμού της ελληνικής κοινωνίας και δηλητηριασμού των μυαλών των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη, που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους, δεν θα μας μετακινήσει. Χρειαζόμαστε ενότητα, χρειαζόμαστε προσήλωση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα μείνουμε απόλυτα σταθερή στην κατεύθυνση αυτή.

Τελική έγκριση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας-Πύργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στην ανανέωση και την συμπλήρωση των εθνικών υποδομών, οι οποίες είναι βασικές τόσο για την ανάπτυξη της χώρας όσο και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα, με την προώθηση μεγάλων έργων αναβαθμίζεται αποφασιστικά η ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα.

Χθες, δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η τελική έγκριση της κατασκευής του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου. Δικαιώνονται έτσι  -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- οι προσπάθειές μας και ύστερα από δύο χρόνια μεθοδικής και επίμονης δουλειάς το έργο επιτέλους ξεκινά.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία, προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ με εγκεκριμένη χρηματοδότηση. Αν προχωρούσε το έργο, τότε, θα ήταν ήδη έτοιμο. Δυστυχώς, όμως, μία από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ήταν να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να σπάσει το έργο σε 8 εργολαβίες, προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος κατασκευαστής, φιλικά διακείμενος προς την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Η απόφαση εκείνη  καθυστέρησε το έργο για δύο ακόμη χρόνια, αύξησε το κόστος του κατά 70 εκατ. και προκάλεσε δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εργολάβων. Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε την υπόθεση σε τέλμα, με τον «εκλεκτό εργολάβο» του ΣΥΡΙΖΑ έκπτωτο και υπό χρεοκοπία και τις σχετικές συμβάσεις σε νομική εκκρεμότητα.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ενταχθεί το κρίσιμο αυτό έργο στην Ολυμπία Οδό και διεκδίκησε, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Καραμανλή, την έγκριση και χρηματοδότησή του από τους κοινοτικούς θεσμούς. Και αυτό ακριβώς επιτεύχθηκε χθες.

Ο νέος άξονας θα έχει 8 ανισόπεδους κόμβους, 15 γέφυρες και 64 διαβάσεις. Θα διαθέτει Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης με Μονάδα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και αστυνομικό σταθμό. Ξεκινά αμέσως και προβλέπεται να κατασκευαστεί σε 40 μήνες. Τα πρώτα 56 χλμ., ωστόσο, ξεκινώντας από τον Πύργο, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Το έργο αυτό φέρνει ασφαλέστερη, γρηγορότερη και πιο άνετη κυκλοφορία, διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, τόνωση των τοπικών αγορών. Έτσι μια ακόμη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού γίνεται πραγματικότητα. Και -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός-  το είπαμε, το κάναμε.

Για τις επενδύσεις 3 δισ. ευρώ του ΟΤΕ

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα ηγέτη στην ψηφιοποίηση στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα θελκτικό για επενδύσεις περιβάλλον και μια αξιοζήλευτη ποιότητα καθημερινότητας για τον πολίτη. Η Κυβέρνηση το κατόρθωσε αυτό με σχέδιο και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ και τις κυβερνητικές πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση, ώστε να παραμείνουμε πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνιστά η απόφαση της Deutsche Telekom για επενδύσεις άνω των 3  δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Με τις επενδύσεις αυτές, που συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η εταιρεία θα πραγματώσει το πρόγραμμα για το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, θα αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους συνδρομητές της και θα αυξήσει τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι επενδύσεις αυτές θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της, όπως έχουν καταγραφεί στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο. Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της εταιρείας και του ΟΤΕ υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της απόφασης αυτής στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την απόφαση να παραμείνουμε πρωτοπόροι  στην Ε.Ε.