Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωνάς Νικολάου υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία Μνημόνιο Διοικητικής Συνεργασίας. 

Το Μνημόνιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δικαστηρίων, τη δικαστική συνεργασία, την ανταλλαγή προγραμμάτων για τη λειτουργία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων καθώς και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Όπως υπογράμμισαν οι δύο Υπουργοί, το Μνημόνιο, εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής μεταξύ τους συνεργασίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά επεκτείνεται και στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου, όπως το χαρακτήρισε, προγράμματος συνεργασίας σε πολλούς τομείς αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του είναι πολυεπίπεδη, συνεχής και εποικοδομητική. 

«Στον τομέα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα υπήρξε μια μεγάλη καθυστέρηση δεκαετιών για την οποία ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης των δικών στην πολιτική, ποινική και διοικητική δικαιοσύνη, ένα πρόγραμμα συνολικής αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος καθώς και ένα πλούσιο νομοθετικό έργο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Κοντονής. 

Ο Έλληνας Υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Νικολάου για τη στήριξη που παρείχε στην ελληνική κυβέρνηση, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης, στο θέμα της προληπτικής λογοκρισίας με την αποανάρτηση του αντιναζιστικού σχολίου Έλληνα δημοσιογράφου από το Facebook. 

Ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε τα «Φυλακισμένα Μνήματα», το Κοιμητήριο που βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου.