Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής υπογράφει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνίδα ομόλογό του κα Λυδία Κονιόρδου για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. // Ministry of Education, Lefkosia, Cyprus The Minister of Education and Culture, Mr Costas Kadis, signs a Memorandum of Cooperation with his Greek counterpart, Ms Lydia Koniordou, providing for the collaboration between the Ministry of Education and Culture of the Republic of Cyprus and the Ministry of Culture and Sports of the Hellenic Republic.

H Υπουργός Πολιτισμού κι Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού με τον Κύπριο ομόλογό της, Υπουργό  Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή. Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στη Λευκωσία.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας βάζει για πρώτη φορά σε βάθος χρόνου  θεσμικό πλαίσιο στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου. Κυρίως προωθεί τη συνεργασία των δύο χωρών και στην πολιτιστική κληρονομιά και στο σύγχρονο πολιτισμό.

Ενθαρρύνει τις ανταλλαγές προσώπων αλλά και φορέων, ευνοεί τις συμπαραγωγές στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική. Ευνοεί επίσης τις ανταλλαγές νέων καλλιτεχνών στα εικαστικά (residencies). Με το έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2018) σε απόσταση αναπνοής, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υπουργός τόνισε τη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τέχνη, όπου η δημιουργία χαρακτηρίζεται από σύμπραξη τεχνών. «Θέλουμε», είπε, «να δώσουμε το πλαίσιο στους νέους καλλιτέχνες να πειραματιστούν πάνω σε αυτή τη μετάβαση νιώθοντας ασφάλεια και γι αυτό προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο». Μίλησε επίσης για το σεβασμό που νιώθει για το εκπληκτικό έργο των υπηρεσιών τουΥΠΠΟΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ευπαλίνειο και ανέπτυξε την ανάγκη για μια εναλλακτική σχέση με τα μνημεία, όχι μόνο μέσα από τον τουρισμό, αλλά και μέσω της σύνδεσης με το περιβάλλον και την αειφορία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσταση Μεικτής Επιτροπής, με εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, για την παρακολούθηση και την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας.