Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, είμαι ευτυχής που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αλλά επιτρέψτε μου να πω όχι μόνο με αυτή την ιδιότητα, αλλά και με τη σταθερή σας ιδιότητα ως ένας θερμός φίλος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. 

Είναι η πρώτη επίσημή σας επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου και μπορώ να σας πω ότι έρχεστε σε μια διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και, βεβαίως, έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον. 

Λυπάμαι, όμως, που δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία και για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς το κοινό μας οικοδόμημα, το κοινό μας σπίτι, απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού. Ωστόσο, είμαι ευτυχής και περήφανος που η Ελλάδα παίζει σταθερά έναν ρόλο θετικό απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες. 

Ξέρετε αν για κάτι είμαι πιο περήφανος για τη χώρα μου, είμαι όχι μόνο γιατί καταφέραμε να εξέλθουμε της κρίσης, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους κυρίως, διότι καταφέραμε να διαχειριστούμε με όρους ανθρωπισμού και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, παρά τις δυσκολίες, την πρωτοφανή προσφυγική κρίση και, ταυτόχρονα, γιατί ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των λαών, σε μια δύσκολη περιοχή, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, κάναμε ένα πολύ γενναίο, θαρραλέο βήμα, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και πιστεύω ότι αυτή η Συμφωνία είναι μοντέλο συνεννόησης ανάμεσα σε δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Ένα θαρραλέο βήμα που πιστεύω ότι συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.

Πιστεύω, λοιπόν, αξιότιμε Πρόεδρε, ότι σε αυτό το momentum το ιδιαίτερο, στο οποίο επισκέπτεστε επισήμως την Ελλάδα, μπορεί η επίσκεψή σας να αποτελέσει και μια αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας, εκατέρωθεν, στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας. 

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει  ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού, και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, που όλοι σεβόμαστε. Και αυτό, ταυτόχρονα, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να οικοδομήσουμε, να σχεδιάσουμε, μάλλον, ένα μέλλον με μια συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική και στους λαούς μας, αλλά και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα σε κρίσιμες στιγμές για την Ευρώπη, θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.