Ξεκίνησε σήμερα η χορήγηση των νοσοκομειακών ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) των ασφαλισμένων, απευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιανάκος, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Οι κ.κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης παρέδωσαν αναμνηστική τιμητική πλακέτα στους εκπροσώπους των δύο ενώσεων των ιδιωτικών κλινικών.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Υγείας:

«Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρία Αντιπρόεδρε, μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες της διακυβέρνησής μας, ήρθε η ώρα της υλοποίησης όσων είχαμε προεκλογικά εξαγγείλει. Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας, καταρχάς των ογκολογικών ασθενών, εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται αισθητά οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Με μια σειρά ενεργειών, καταφέραμε εντός δύο μηνών να συμφωνήσουμε με 21 ιδιωτικές κλινικές, των οποίων τους εκπροσώπους θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας.

Εξαλείφεται η ταλαιπωρία για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού. Αντί να περιμένουν για ώρες οι ασθενείς στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ώστε να πάρουν τα ογκολογικά φάρμακά τους και να τα πάνε στα ιδιωτικά θεραπευτήρια για να μπορέσουν να έχουν την θεραπευτική αγωγή που έχουν αποφασίσει οι θεράποντες ιατροί, τα ογκολογικά φάρμακα θα πηγαίνουν απευθείας στις ιδιωτικές κλινικές. Υπολογίζουμε ότι μόνο για την Αθήνα, 2.000 ασθενείς το μήνα θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπευτική τους αγωγή στις κλινικές, χωρίς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι της υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Υπουργείο Υγείας είναι πολύ χαρούμενο που μπορεί να ανακοινώσει πως ξεκινάει από σήμερα.

Προφανώς και πάντα είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Θα το αποτιμήσουμε τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του και θα δούμε και τι άλλο χρειάζεται να γίνει.

Και σπεύδω να πω ότι ακολουθούν αυτής της προσπάθειας και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έχουμε μια σειρά από μέτρα και βήματα τα οποία πρέπει να υλοποιήσουμε και φυσικά όχι μόνο για τα νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για τα μη νοσοκομειακά. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, το επόμενο βήμα της προσπάθειάς μας, θα είναι προς την κατεύθυνση του να δίνονται αυτά είτε από τα φαρμακεία της επιλογής των ασθενών, είτε και κατ’ οίκον.

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία. Θέλω να επαναλάβω ότι στη δική μας φιλοσοφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα το πώς υπηρετούνται οι πολίτες από το σύστημα. Το Υπουργείο μας είναι ανθρωποκεντρικό. Υπηρετούμε τον άνθρωπο και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες και η πρώτη μας αγωνία, μέριμνα και φροντίδα θα είναι για αυτούς.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».