Με υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού  Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη εγκρίθηκε η σύναψη τριών Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  και των δήμων  Ελευσίνας, Μεγαρέων και Ραφήνας – Πικερμίου. Οι Συμβάσεις αφορούν στην αποκατάσταση των οδικών υποδομών και την υλοποίηση των συνοδευτικών έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας όπως επίσης και των αναγκαίων αναπλάσεων όπου αυτές απαιτούνται, μετά από τις μεγάλες καταστροφές,  που σημειώθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, από  τις πλημμύρες το Νοέμβριο του 2017 και τις πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2018. Ο προϋπολογισμός για τα έργα και στους τρεις Δήμους, ανέρχεται συνολικά σε 27.450.000   ευρώ και τα κονδύλια θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται , ότι για τη σύναψη  των  προαναφερθέντων  Προγραμματικών Συμβάσεων,  προηγήθηκε σχετικό αίτημα  από τους τρεις Δήμους, οι οποίοι διατύπωσαν αφενός αδυναμία χρηματοδότησης των έργων με ίδιους πόρους και αφετέρου έλλειψη επαρκούς προσωπικού με τεχνική και επιστημονική γνώση και εμπειρία, για την υλοποίησή τους.

Τα αιτήματά τους, έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με την έγκριση των Προγραμματικών  Συμβάσεων, το Υπουργείο αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των διαδικασιών ωρίμανσης, ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ) .

Με την κατασκευή των έργων θα αποκατασταθούν οι βλάβες των οδικών υποδομών που αφορούν κατά κύριο λόγο καταστροφή μεγάλων τμημάτων ασφαλτοτάπητα  με αποκολλήσεις, έντονες ρηγματώσεις και καθιζήσεις, καταστροφή των αποχετευτικών συστημάτων των οδών κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός της  κάθε Προγραμματικής Σύμβασης διαμορφώνεται ως εξής:  Για το Δήμο Ελευσίνας ανέρχεται στα 5.800.000 ευρώ, για το Δήμο Μεγαρέων στα 6.850.000 ευρώ και για το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου στα 14.800.000 ευρώ.