“Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη στην κοινωνία μας για τα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος”, τόνισε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, που ψηφίστηκε νωρίτερα. “Θέλουμε το περιβάλλον, η ποιότητα της ζωής, η υγεία, η πρόοδος να αποτελούν αγαθά για όλους τους πολίτες, δεν επιθυμούμε την πρόσβαση των λίγων σε αυτά”, συνέχισε, ενώ επεσήμανε ότι η ανακύκλωση, ως θεσμική υποχρέωση και κοινωνική στάση, αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης εμπεριέχει εκτός από κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. “Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή οι χωματερές δεν κοστίζουν άμεσα στα δημοτικά τέλη, η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει τη λογική «τα θάβουμε όλα στην πίσω αυλή». Θεωρούν δηλαδή ότι οι χωματερές είναι κάτι το οποίο δεν θα έχει οικονομική επίπτωση στην κοινωνία μας. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Στο παρελθόν, πολλοί αρμόδιοι Υπουργοί παρασύρθηκαν από πιέσεις παραγωγών, φοβούμενοι μήπως αυτό προκαλέσει τιμαριθμικές αλλαγές, μήπως αυξήσει δηλαδή τον πληθωρισμό και τον τιμάριθμο και απέφυγαν την εισαγωγή του τέλους ανακύκλωσης”, σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Και συνέχισε: “Υποτιμούσαν τι σημαίνει το περιβάλλον για το συνολικό κόστος και τη συνολική αξία της ζωής. Στον βαθμό δηλαδή που υποβαθμίζονται οι πόροι, στον βαθμό που έχουμε ανεξέλεγκτες χωματερές, στον βαθμό που δεν έχουμε ανακύκλωση, τότε ακόμα και αυτό το κόστος που πληρώνει η κοινωνία μας είναι πολύ μεγαλύτερο”. Συνεπώς, οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και στον τομέα των απορριμμάτων δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πληρώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χωματερές, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν αυτήν την υποθήκη.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι πρώτη στα περιβαλλοντικά πρόστιμα και τελευταία στην περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρώπη “έχει τη δυνατότητα όχι απλά να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά το περιβάλλον να αποτελέσει πηγή παραγωγής οικονομίας, εργασίας και κοινωνικού πλούτου”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ και τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα κοινωνική λειτουργία, ικανή να στηρίξει αυτές τις αλλαγές. “Εμείς δίνουμε το πλαίσιο, το παράδειγμα, το έναυσμα, δίνουμε το όραμα προς την ανακύκλωση και την κοινωνία της ανακύκλωσης. Όμως, πρόκειται για αλλαγή που αναγκαστικά ξεκινά από την κοινωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη δράσεων, όπως είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Από την άλλη, είναι απαραίτητη η αξιοπιστία της πολιτείας σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα, ώστε να παραχθεί όφελος για την κοινωνία και την οικονομία. “Το περιβάλλον και η ανακύκλωση πρέπει να δημιουργούν εργασία. Το νομοσχέδιο δημιουργεί νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, λόγω των πόρων που θα προκύψουν από τα υλικά συσκευασίας και τα άλλα προϊόντα στα οποία αναφέρεται. Επίσης, μπορεί να τροφοδοτήσει  τον μεταποιητικό τομέα δευτερογενούς προϊόντος και ταυτόχρονα να μειώσει τα δημοτικά τέλη”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Παράλληλα, μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΟΤΑ και είναι προφανές ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει τους πόρους και το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ανακύκλωσης. “Δεν πετάμε το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση, αλλά αναγνωρίζουμε ότι είναι αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης η διαχείριση των απορριμμάτων”, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για δημοτικό, δημόσιο διαχειριστικό καθήκον, είναι πλούτος για την Αυτοδιοίκηση να έχει τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη δημοκρατική επιλογή της ενίσχυσής της. Το παρόν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ενηλικίωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά απαιτεί η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση να ανέβουν πιο ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της.

“Πρέπει να ξεφύγουμε, πλέον, από την απαγγελία συνθημάτων”, κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός. “Έχουμε συμφωνήσει όλοι για το τι είναι η ανακύκλωση. Ώρα να την κάνουμε πράξη. Να αξιοποιήσουμε τα καλά παραδείγματα του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα διαυγές σύστημα ανακύκλωσης, ώστε να έχουμε περισσότερους πόρους. Διότι, η ανακύκλωση δημιουργεί και εργασία, και μάλιστα ανταγωνιστική εργασία, με υπεραξία των επιστημόνων της χώρας μας”.