Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες από 13 έως 14 Φεβρουαρίου 2019.

Οι θεματικές ενότητες της συνόδου περιλαμβάνουν:

  • Τις επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική ασφαλείας μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF(Intermediate Range Nuclear Forces Treaty).
  • Την πρόοδο υλοποίησης του επιτελικού έργου για την ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.
  • Τον δίκαιο επιμερισμό αμυντικών βαρών στη Συμμαχία (fair burdensharing).
  • Την εξέλιξη των επιχειρήσεων ΝΑΤΟ.
  • Τις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες και τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις παρεμβάσεις του στις θεματικές ενότητες της συνόδου της 13ηςΦεβρουαρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι:

  • Η Συμμαχία πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες αποφυγής νέου ανταγωνισμού εξοπλισμών στον τομέα των πυρηνικών όπλων. Κατά συνέπεια απαιτείται η αναζωογόνηση του διαλόγου ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης στην Ευρώπη.
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης.
  • Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (‘’Hub for theSouth’’) θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της.
  • Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στη Συμμαχία.

Στο περιθώριο της συνόδου ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, την Υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Radmila Sekerinska και τον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (Supreme AlliedCommander Europe – SACEUR), Στρατηγό Curtis M. Scaparrotti.

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

“-Στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ συναντήθηκα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ με τον οποίο συζητήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Τόνισα στον κ.  Stoltenberg ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών, όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στην συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.

-Στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογο μου, κ. Hulusi Akar  με τον οποίο συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ 1988. Επίσης συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

-Συναντήθηκα επίσης και με την ΥΠΑΜ της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Radmila Sekerinska με την οποία συζητήσαμε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας”.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μπορείτε να μας κάνετε μία εκτίμηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχατε αυτές τις δύο ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η συνάντηση αυτή στο ΝΑΤΟ ήταν αρκετά κρίσιμη. Αυτές τις ημέρες έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Η μία συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή, ήταν με τον Τούρκο ομόλογό μου, για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επόμενη συνάντηση ήταν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα ΝΑΤΟ, οργάνωσης και νατοϊκών αποστολών, στις οποίες συμμετέχουμε.

Στη συνέχεια, η συνάντησή μου με την ομόλογό μου της Βόρειας Μακεδονίας κα. Sekerinska, με την οποία θέσαμε τις βάσεις για τη γρήγορη στρατιωτική συνεργασία με σκοπό να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να προετοιμαστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας για να συνενωθούν με το ΝΑΤΟ.

Σήμερα, το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από όλα ήταν οι νατοϊκές επιχειρήσεις, αν συνεχίζουμε να συμμετέχουμε, τα προβλήματα που εμφανίζονται και όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με αυτές τις επιχειρήσεις και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, για την οποία ανταλλάξαμε μερικές απόψεις. Η μεθοδευμένη αυτή συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το μεγαλύτερο project από αυτά που βλέπουμε είναι στα πλαίσιο της PESCO (Permanent Structured Cooperation), στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα συνεργασίας, ειδικά στα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά από τον EDA (European Defence Agency), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα –αν θυμάμαι καλά – είναι ένα ύψος γύρω στα 30 δις.

Νομίζω, σήμερα, έκλεισε αυτή η συνάντηση, με πολύ καλά αποτελέσματα και θα δούμε στη συνέχεια τις εξελίξεις.

Αυτό που τελικώς προέχει μέσα από αυτές τις συναντήσεις και τις επαφές, η προσπάθεια και ο στόχος μας μονίμως είναι να διατηρήσουμε την ειρήνη στην περιοχή, να λιγοστέψουν τα προβλήματα και να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αίσθηση ασφαλείας στην περιοχή και στους ανθρώπους που ζουν σε αυτό τον χώρο.