Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης σε όλες τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Σαλαμίνας, οι οποίες είχαν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του Δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη 2. Τις τελευταίες ημέρες, εργασίες απορρύπανσης γίνονταν μόνο στην περιοχή «Θεατράκι». Οι περιπολίες για έλεγχο των ακτών θα συνεχιστούν.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών απορρύπανσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου το οποίο είχε συγκροτηθεί προκειμένου μεταξύ άλλων να αξιολογεί το αποτέλεσμα της επιχείρησης απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων του εν λόγω Οργάνου, λόγω εκπλήρωσης της αποστολής του, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους στις εργασίες απορρύπανσης.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε σήμερα αυτοψία στις παραλίες της Σαλαμίνας οι οποίες επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε, μετά τη βύθιση του δεξαμενοπλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και οι οποίες απορρυπάνθηκαν, με επιτυχία.

Ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης συνάντησαν τη Δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου- Παθανασίου στην παραλία στα Σελήνια και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αρμοδίων φορέων μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου όπου υπογράφτηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρωτόκολλα για την παράδοση των καθαρών πλέον παραλιών στην τοπική κοινωνία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
«Πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από εκείνο το πάρα πολύ δύσκολο γεγονός που δημιούργησε την παλιά δυσάρεστη εικόνα στο Σαρωνικό και που ήταν ένα ατυχές γεγονός, σήμερα μπορώ να πω ότι με την προσπάθεια που κάναμε ανελκύστηκε το πλοίο και καθάρισε ο Σαρωνικός κόλπος. Για πρώτη φορά από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος «ο ρυπαίνων πληρώνει» το 1998 και που εκδόθηκε το ΠΔ 55, που προβλέπει τη δυνατότητα ο Υπουργός Ναυτιλίας με διοικητική πράξη να δίνει την εντολή να γίνεται η ανέλκυση με ευθύνη του αναδόχου, για πρώτη φορά, λοιπόν, ο νόμος εφαρμόστηκε. Και ήταν το Αγία Ζώνη ΙΙ, το πρώτο πλοίο που βυθίστηκε τα τελευταία 19 χρόνια
Εμείς λοιπόν, προχωρήσαμε σ΄ αυτή την ενέργεια. Ανελκύστηκε το πλοίο, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Έτσι εξαφανίσαμε την πηγή περαιτέρω ρύπανσης. Επιπλέον με την ανέλκυση δώσαμε τη δυνατότητα στην εισαγγελική έρευνα με τους εμπειρογνώμονες που έχει ορίσει ,να ψάξει το πλοίο ώστε να φτάσουμε κοντά στις αιτίες που οδήγησαν στη βύθισή του.
Σας ενημερώνω επίσης ότι θα ερευνήσουμε, τις ευθύνες και τους υπεύθυνους που όφειλαν να πληρώσουν για να ανελκυστούν τα πλοία που βυθίστηκαν στην περίοδο αυτή. Αυτή τη στιγμή τα βυθισμένα πλοία σε Πειραιά και Ελευσίνα ξεπερνάν τα 45. Το στοίχημα που βάλαμε ήταν να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, την εικόνα των πετρελαίων που είχαν προσεγγίσει τις ακτές του Σαρωνικού, και η οποία προβλήθηκε από εσάς σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε μια συντονισμένη, καθημερινή προσπάθεια με την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, η ηγεσία του οποίου κατανεμήθηκε σε κάθε Δήμο που είχε πρόβλημα. Υπήρχε καθημερινή συνεργασία με τα γραφεία υπουργού, υφυπουργού και των δυο ΓΓ ώστε να φτάσουμε σήμερα να παραδίδουμε τις παραλίες καθαρές και τολμώ να πω πιο καθαρές απ’ ότι ήταν, γιατί έγινε εξαιρετικά προσεκτική και ποιοτική δουλειά.
Πρέπει να ξέρετε ότι η δουλειά που κάναμε είναι προϋπόθεση για να έρθει εδώ το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για τις Ρυπάνσεις από Πετρέλαιο. Πρέπει το Ταμείο να μπορεί να επιβεβαιώσει την ποιότητα της δουλειάς, για να πληρώσει. Από την πρώτη στιγμή ο προξενικός ακόλουθος που έχουμε στο Λονδίνο πήρε εντολή, ήρθε σε επαφή με το Ταμείο, το οποίο τη δεύτερη μέρα έστειλε άνθρωπο εδώ. Όλη αυτή η δουλειά απορρύπανσης γινόταν κάτω από την εποπτεία αυτού του Ταμείου, γιατί η Ελλάδα είναι συνδρομητής του. Επαναλαμβάνω: Για να πληρώσει το Ταμείο, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι η χώρα στην οποία έγινε η ρύπανση, εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το διαπίστωσε.
Σχετικά με τις παραλίες σας λέω το εξής. Καθαρίστηκε ό,τι υπήρχε, από πλευράς πίσσας και πετρελαιοειδών, χαλίκια και βράχια σε σημείο παρεξήγησης με το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί πληρώνουν για όσα συνέβησαν από αυτό το ναυάγιο και όχι από παλαιότερα συμβάντα. Για όλα αυτά τα έξοδα, το ελληνικό δημόσιο δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι σε εξέλιξη και η παράδοση των υπόλοιπων παραλιών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.
Την Παρασκευή, με πρωτοβουλία μας συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία θα έρθει και το ΕΛΚΕΘΕ το οποίο συνεργάστηκε με τον Πολυτεχνείο Αθηνών, με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με το Ινστιτούτο Βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, με το Ινστιτούτο Έρευνας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών και με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος. Θα ενημερώσει λοιπόν το ΕΛΚΕΘΕ τη Βουλή για δύο πράγματα. Για τις έρευνες που έκανε για τα νερά και για τον πυθμένα. Είναι δύο διαφορετικές έρευνες, άλλη για το νερό της θάλασσας και άλλη για τον πυθμένα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, οι έρευνες αυτές θα δοθούν στο Υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στις ανακοινώσεις, που πιστεύω θα γίνουν αυτές τις μέρες, για το θέμα της κολύμβησης. Και περιμένουμε και την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας για την αλιεία, ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος της προσπάθειας που έχει γίνει.
Στο τέλος της άλλης βδομάδας θα κάνουμε μια συνέντευξη και ανοιχτή συζήτηση με το ΕΛΚΕΘΕ. Θα ρωτήσετε ό,τι θέλετε για να αποτυπώσετε την πραγματικότητα τόσο για την εικόνα των παραλιών όσο και για την ποιότητα του νερού κα του πυθμένα. Και εκεί ίσως ακουστούν κι άλλα πράγματα γιατί άκουσα πολλούς να επικρίνουν και να επιρρίπτουν ευθύνες αλλά θα πρέπει να απαντήσουν όλοι αυτοί οι πολύ ευαίσθητοι τι γίνεται στο Σαρωνικό όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλω να σας ευχαριστήσω. Περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Δεν ήταν εύκολο αυτό που συνέβη. Οφείλαμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά. Κανένας δεν πίστευε πριν τρεις μήνες ότι θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σήμερα, εδώ. Μιλούσαν για οικολογική καταστροφή. Αυτό δεν υπάρχει. Όποιος θέλει ας φέρει οποιοδήποτε επιστήμονα εδώ, να μας πει για τι πράγμα μπορούμε να μιλάμε.
Το ναυάγιο και η ρύπανση ήταν η αφορμή για να τολμήσουμε, ό,τι δεν τόλμησε κανείς μέχρι σήμερα. Να υποχρεώσουμε δηλαδή, κάθε σκάφος που κάνει πετρέλευση, να δηλώνει το στίγμα που θα κάνει την πετρέλευση 12 ώρες πριν. Αυτό το αυτονόητο μέχρι σήμερα δεν γινόταν. Σήμερα λοιπόν, αυτό είναι νόμος του κράτους και από εκεί και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.»

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:
«Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η σημερινή μέρα καθώς παραδίδουμε, πίσω, στο λαό της Σαλαμίνας καθαρές τις παραλίες του νησιού, παραλίες που λόγω της εγγύτητας στο ναυάγιο, επλήγησαν από εκτεταμένη ρύπανση, περισσότερο από κάθε άλλη. Ήταν ένα δύσκολο έργο, το οποίο όμως ολοκληρώθηκε μετά τις επίμονες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των ιδιωτικών αναδόχων εταιριών αντιρρύπανσης, σε συντονισμό και σε συνεργασία με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δήμαρχο Σαλαμίνας. Αν πραγματικά συγκρίνει κανείς το αποτέλεσμα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, με την εικόνα που είχαν οι παραλίες μετά τις πρώτες μέρες του ναυαγίου, τότε μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Η σημερινή μας παρουσία στην Σαλαμίνα, σηματοδοτεί και το κλείσιμο του κύκλου των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου, μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Έχει ήδη καθαριστεί εξολοκλήρου η Αθηναϊκή Ριβιέρα και έχει επιτυχώς λάβει χώρα η ναυαγιαίρεση.
Οι επιπτώσεις που προκάλεσε το ναυάγιο στο περιβάλλον έχουν αντιμετωπισθεί, όμως η περιπέτεια που αντιμετωπίσαμε μας έφερε μπροστά σε εγγενή προβλήματα του συστήματος πετρέλευσης και του κινδύνου που υπάρχει, το Αγία Ζώνη ΙΙ να μην είναι το τελευταίο πλοίο που θα μολύνει τις θάλασσες και τις ακτές μας.
Για αυτό το λόγο και με βάση την εμπειρία μας αυτή, σαν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη πιθανόν παρόμοιων ατυχημάτων, μέσα από μια σειρά άρθρων που εντάχθηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια αντιστροφής των επιπτώσεων που άφησε πίσω του το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου- τους εργαζόμενους στις εταιρείες απορρύπανσης, τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και φυσικά τους εθελοντές που ενεπλάκησαν ενεργά και αποτελεσματικά σε αυτή τη προσπάθεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει και στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι συμμετείχαν καθημερινά στις εργασίες του Συντονιστικού Οργάνου και βοήθησαν σημαντικά στην γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού. Ευχαριστώ, τέλος, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επιμονή του και την καθοδήγησή του έτσι ώστε σήμερα να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που μας κάνει όλους περήφανους.»

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου δήλωσε:
«Το καλύτερο απ’ όλα, Υπουργέ, είναι ότι δώσατε εντολή να ανελκυστεί το πλοίο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Από την πρώτη στιγμή αντιδράσατε και ήσασταν κοντά μας και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Διότι νομίζω πως χάριν αυτού του συντονισμού με τον κ. Σαντορινιό και το επιτελείο σας στο υπουργείο φτάσαμε σε αυτό το τόσο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αλλά και η εταιρία δεν έχει φύγει ούτε μια ώρα από εδώ, κάτω από συνθήκες ζέστης, κρύου, βροχής, είναι πάντα εδώ. Και σύμφωνα με την τελευταία παράγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης ανά πάσα ώρα, ό,τι και να προκύψει θα επιμεληθούν.»

04.12.17: Παράδοση των ακτών της Σαλαμίνας στην τοπική κοινωνία

22.11.17: Ολοκλήρωση εργασιών στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού

22.11.17: Στην περιοχή της Γλυφάδας, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών έχουν ολοκληρωθεί

19.10.17: Παραδόθηκαν στο κοινό οι ακτές του δήμου Πειραιά

17.10.17: Παραδόθηκε καθαρό το παραλιακό μέτωπο στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου

Οι παραλίες της Σαλαμίνας, ο καθαρισμός των οποίων ολοκληρώθηκε σήμερα, θα παραδοθούν αύριο στην τοπική κοινωνία, με την υπογραφή του προβλεπόμενου από το νόμο πρωτοκόλλου, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος θα μεταφέρει στο νησί, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Το σκάφος θα αναχωρήσει από το ΥΝΑΝΠ στις 10.30 πμ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, από ογδόντα τέσσερα (84) άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι οποίες οδεύουν προς την ολοκλήρωσή τους. Παράλληλα διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού.

Τέλος γνωρίζεται ότι στην όλη επιχείρηση συνέδραμε ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό των παραλιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων, οι οποίες οδεύουν προς το πέρας τους, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα, από ογδόντα έξι (86) συνολικά άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων. Η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση, ενώ διενεργούνται και τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

Στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, πλην της περιοχής της μαρίνας Αγ. Κοσμά, όπου δεκαπέντε (15) άτομα, προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας, συνέχισαν τις εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών. Αναμένεται ολοκλήρωση των εργασιών τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την περιοχή της Γλυφάδας, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών έχουν ολοκληρωθεί.

Τέλος γνωρίζεται ότι στην όλη επιχείρηση συνέδραμε ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό των παραλιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα,  και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι – Γερμανικός Μώλος συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων από μέλη ιδιωτικών συνεργείων, αποτελούμενα από εκατόν δεκαοκτώ (118) άτομα συνολικά, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα. Στην περιοχή Θεατράκι επιχείρησαν δέκα (10) δύτες συνολικά προς καθαρισμό του βυθού, ενώ πρόκειται να ενισχυθεί η περιοχή και με επιπλέον δύτες τις επόμενες ημέρες.  Η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή βελτιώνεται καθημερινά, ενώ παράλληλα διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

Στις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, πλην των περιοχών του Ιππόκαμπου και του Αγίου Αλεξάνδρου, όπου οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών συνεχίστηκαν εντατικά από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας τριάντα ενός (31) ατόμων και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την περιοχή της Γλυφάδας, έχουν ολοκληρωθεί στις μαρίνες οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών με μηχανικά μέσα από άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην εγκατάσταση ”Αστέρας Γλυφάδας” πλησίον της περιοχής του ΠΙΚΠΑ, όπου η κατάσταση παρουσιάζεται καθημερινά βελτιωμένη, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών από επτά (07) άτομα, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, ενώ τέσσερις (04) δύτες επιχείρησαν για τον καθαρισμό του βυθού.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, έχει κατατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες σχέδιο για την ανέλκυση του ναυαγίου του ”ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τέλος γνωρίζεται ότι στην επιχείρηση απορρύπανσης συνέδραμαν δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό των παραλιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι από 127 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα. Επίσης στο Θεατράκι και στο Λιμνιώνα εκτελέστηκαν και εργασίες καθαρισμού του βυθού από συνολικά δέκα (10) δύτες. Η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζει καθημερινή βελτίωση, ενώ διενεργούνται τακτικές περιπολίες για έλεγχο των ακτών.

Στις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών στην Παλιά Φαντασία, στον ΝΑΟΑΚ, στον ΕΝΟΑ και στο ΕΛΚΕΘΕ. Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και στην περιοχή του Αγίου Αλεξάνδρου από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες. Επίσης, στην ελεύθερη παραλία του Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Αναφορικά με την περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών με μηχανικά μέσα από άτομα της αναδόχου εταιρείας. Συνεχίζονται δε εντατικά οι εργασίες καθαρισμού στην εγκατάσταση ”Αστέρας Γλυφάδας” και στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ, όπου η κατάσταση παρουσιάζεται στις εν λόγω περιοχές καθημερινά βελτιωμένη.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της αναδόχου εταιρείας που έχει αναλάβει τις εργασίες απορρύπανσης, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες προετοιμασίας και ενεργοποίησης του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου του ”ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”.

Τέλος γνωρίζεται ότι δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας, συνέδραμαν στην επιχείρηση απορρύπανσης.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό των παραλιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση καθημερινά. Εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου – Θεατράκι από ιδιωτικά συνεργεία, αποτελούμενα από 128 άτομα συνολικά, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, όπως και στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, 49 άτομα συνολικά, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, πραγματοποίησαν εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει σταθερή βελτίωση καθημερινά και αναμένεται ομοίως σταδιακή παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες.
Όσον αφορά την ελεύθερη παραλία του Ελληνικού, έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες καθαρισμού τόσο των ακτών όσο και του βυθού από δύτες που επιχειρούν και η κατάσταση παρουσιάζεται καθημερινά βελτιωμένη.

Αναφορικά με την περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν και εκεί με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από συνολικά 54 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην 4η μαρίνα της Γλυφάδας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν να ολοκληρωθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες μαρίνες.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζεται καθημερινά βελτιωμένη.

Επιπλέον, γνωρίζεται ότι την επιχείρηση απορρύπανσης συνέδραμαν δύο (02) περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.hcg.gr.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση καθημερινά. Συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου από 128 άτομα συνολικά, μέλη ιδιωτικού συνεργείου, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα. Στην περιοχή «Θεατράκι» επιχείρησαν εργασίες καθαρισμού του βυθού τρεις (03) δύτες.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, αποτελούμενο από 49 άτομα συνολικά, εντατικοποίησαν τις εργασίες καθαρισμού των ακτών και των βράχων με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει σταθερή βελτίωση καθημερινά και αναμένεται ομοίως σταδιακή παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Όσον αφορά την ελεύθερη παραλία του Ελληνικού, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ολοκλήρωσή των εντατικών εργασιών καθαρισμού.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν με εντατικούς οι εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από συνολικά 54 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Η κατάσταση στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη και ειδικότερα για τη 2η και 4η μαρίνα της Γλυφάδας, μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζεται καθημερινά βελτιωμένη.

Επιπλέον, γνωρίζεται ότι την όλη επιχείρηση απορρύπανσης συνέδραμαν ένα (01) περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (01) ιδιωτικό σκάφος η απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στο www.hcg.gr.

Παραδίδονται στο κοινό αύριο Πέμπτη 19-10-2017 και ώρα 09:30 π.μ., οι ακτές της Πειραϊκής

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:

Στην περιοχή της Πειραϊκής έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής και η εν λόγω περιοχή πρόκειται να παραδοθεί στο κοινό αύριο Πέμπτη 19-10-2017 και ώρα 09:30 π.μ.. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής θα συνταχθεί και θα υπογραφεί πρακτικό επιθεώρησης της ολοκλήρωσης καθαρισμού και παράδοσης των ακτών.

Στη Σαλαμίνα, η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών, στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου, από μέλη ιδιωτικού συνεργείου, αποτελούμενα από 128 άτομα συνολικά, με πιεστικά μηχανήματα και λοιπά μηχανικά μέσα. Αναμένεται σταδιακή ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και παράδοση των ανωτέρω περιοχών στο κοινό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, συμφωνήθηκε η αύξηση των μηχανικών μέσων αλλά και του αριθμού των δυτών που θα επιχειρούν στην εν λόγω περιοχή.

Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, αποτελούμενο από 57 άτομα συνολικά, εκτέλεσαν εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση και αναμένεται ομοίως σταδιακή παράδοση των περιοχών τις προσεχείς ημέρες. Ειδικά για την περιοχή του Ε.Ν.Ο.Α. αναμένεται αύριο η ολοκλήρωση των εργασιών του καθαρισμού ακτών.

Στην ελεύθερη παραλία του Ελληνικού εκτελέστηκαν εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή τους.

Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας και ειδικότερα στις ακτές, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού με μηχανικά μέσα από συνολικά 54 άτομα της αναδόχου εταιρείας. Στην περιοχή, σε μέρος της οποίας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση. Αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, η ολοκλήρωση όλων των ως άνω εργασιών καθαρισμού.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας”, όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης βελτίωση, συνεργείο αποτελούμενο από 21 άτομα της αναδόχου εταιρείας επιχείρησε εργασίες καθαρισμού των ακτών, με πλυστικά και λοιπά μηχανικά μέσα.

Επιπλέον, γνωρίζεται ότι επιχείρησαν ένα (01) περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ένα (01) ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στο www.hcg.gr.