Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Απριλίου 2018, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η 18η Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, με σκοπό την συνολική επισκόπηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

 

Παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός  Άμυνας των ΗΠΑ Thomas Goffus, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen και ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey R. Pyatt.

 

Η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών.

 

Η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ επαίνεσε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η ελληνική πλευρά έθεσε άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας.

 

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και του κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου εξέτασε επίσης δυνατότητες για αμυντική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

 

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

 

Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

 

Στο πλαίσιο της απόφασης για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή συμφώνησε να συνέρχεται τακτικά και να συγκαλεί συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να συζητήσουν θεματικά ή τομεακά ζητήματα ως προετοιμασία των ετήσιων συναντήσεών της.

 

Στο τέλος των συνομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Έλληνα πιλότου Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.