Ομιλία του Πρωθυπουργού, Α.Τσίπρα

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ξανά εδώ ανάμεσά σας, που βρίσκομαι ξανά στα Γιάννενα, που βρίσκομαι ξανά στην Ήπειρο. Αυτήν τη φορά στα πλαίσια ενός θεσμού που τώρα ξεκινάμε, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικός. Και αναφέρομαι στο θεσμό που ξεκινήσαμε με τα Περιφερειακά Συνέδρια, μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να συγκροτήσουμε, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τους κλαδικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο μας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε. Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, καθότι τώρα που σιγά – σιγά αχνοφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική έξοδος από αυτήν την πολύ μεγάλη περιπέτεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να θελήσουμε ή να πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί δε μπορούμε ούτως ή άλλως, να γυρίσουμε στο πώς ήταν τα πράγματα πριν την κρίση, στο 2009. Αν δεν αλλάξουμε το μοντέλο της παραγωγής και το μοντέλο της ανάπτυξης η κρίση θα ξανακυλήσει. Μαζί, λοιπόν, με την έξοδο από την κρίση πρέπει να καταπολεμήσουμε και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτήν. Και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που καταγράφεται με επιτυχία, και η επιτυχία φαίνεται από την παρουσία όχι μόνο στην ομιλία του Πρωθυπουργού, κυρίως στα στρογγυλά τραπέζια, εκεί όπου γίνεται πολύ ουσιαστική συζήτηση, σχεδόν με το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθε φορά.

Αυτή, λοιπόν, η εμπειρία καταγράφει με πετυχημένο, θα έλεγα, τρόπο, τη δίψα, την επιθυμία των τοπικών κοινωνιών όχι να είναι κομπάρσοι σε αυτήν την παράσταση, σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά να είναι συμπρωταγωνιστές στην κοινή μας προσπάθεια για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και για να αξιοποιήσουμε τα πολύ σημαντικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει ο κάθε τόπος. Και κάθε τόπος είναι ξεχωριστός και προφανώς έχει κι άλλες ανάγκες, άλλες προτεραιότητες, άλλες προσδοκίες.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι οι εργασίες των δύο ημερών εδώ στην Ήπειρο επιβεβαίωσαν τη δυναμική αυτών των πρωτοβουλιών.

Επιβεβαίωσαν τη θέρμη με την οποία οι τοπικές κοινωνίες προσέρχονται σε αυτόν τον ανοιχτό και απροκατάληπτο διάλογο για τα προβλήματα, αλλά και για τις προοπτικές της περιφερειακής ανάπτυξης. Έναν διάλογο, στον οποίο οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν έρχονται μόνο για να μιλήσουν. Έρχονται, κυρίως, για να ακούσουν και να καταγράψουν. Και ας μη φοβηθούμε να πούμε και τη λέξη, ότι έρχονται και για να αξιολογηθούν από τις τοπικές κοινωνίες, από τους παραγωγικούς φορείς, μέσα από μία άμεση και ζωντανή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου.

Επιτρέψτε μου, όμως, φίλες και φίλοι, να ξεκινήσω την παρέμβασή μου όχι από τα τοπικά, αλλά κάνοντας, πάρα πολύ σύντομα, έναν μικρό απολογισμό μίας πορείας, ομολογουμένως, εξαιρετικά δύσκολης, από το 2015 έως σήμερα.

Και γιατί το αισθάνομαι αυτό; Γιατί, βλέπω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή. Και άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν χρειάζεται να θεωρήσουμε ότι όλα τελείωσαν. Όμως, χρειάζεται να έχουμε και συνείδηση πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε. Και να αξιολογήσουμε και το γιατί βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα.

Ξέρετε, εμείς δεν κρύψαμε πότε ότι αυτή η πορεία θα είναι δύσκολη.

Αντιθέτως, στις εκλογές του 2015 του Σεπτέμβρη, μετά τη σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση, που οδήγησε σε έναν συμβιβασμό δύσκολο με τους εταίρους μας, μιλήσαμε ανοιχτά στον κόσμο για τον ανηφορικό δρόμο που θα είχαμε μέχρι το τέλος του προγράμματος και των μνημονίων.

Παράλληλα, όμως, δεσμευτήκαμε και σε κάποιες βασικές αρχές.

Ότι θα εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας, που για δεκαετίες ήταν αντικείμενο διασπάθισης, κακοδιαχείρισης και λεηλασίας.

Ότι θα χτυπήσουμε, αν χρειαστεί και με συγκρούσεις, που ενδεχομένως να έχουν και πολιτικό κόστος, τη ρίζα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και ότι σε αυτή μας την προσπάθεια, μία δύσκολη προσπάθεια, διττή και μέσα και έξω. Έξω, με διαρκείς διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του προγράμματος, μέσα, με συγκρούσεις. Σε αυτή μας την προσπάθεια, όμως, δε θα χάσουμε τον προσανατολισμό μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους πιο αδύναμους. Τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, αυτούς που απειλούνται από τον εφιάλτη της φτώχειας.

Σε αυτά τα μέτωπα εργαστήκαμε με πείσμα. Και σήμερα, πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε έναν θετικό απολογισμό και, κυρίως, είμαστε σε θέση να έχουμε την απόλυτη αυτοπεποίθηση ότι οι θυσίες και οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες. Διότι, σήμερα, είναι όλη η Ευρώπη που παραδέχεται ότι παίρνουμε στροφή. Σήμερα, είναι ο διεθνής Τύπος που αναγνωρίζει ότι τελειώνουν επιτέλους τα προγράμματα. Σήμερα, αρχίζει σιγά – σιγά και το αισθάνεται και ο τελευταίος Έλληνας ότι έχουμε μπροστά μας τα τελευταία μέτρα για να βγούμε από αυτήν την πολύχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος.

Εργαστήκαμε με πείσμα, λοιπόν. Συγκρουστήκαμε με ισχυρότατα συμφέροντα που κρατούσαν για πάρα πολλά χρόνια δέσμια τη χώρα και την οικονομία και αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα, ακόμα και μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, προκειμένου να εδραιώσουμε προγράμματα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής απασχόλησης.

Να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για παράδειγμα, για όλους, ασφαλισμένους και μη, να στηρίξουμε τις δομές του κοινωνικού κράτους, που, δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα χρόνια της ευμάρειας, άφησαν εγκαταλελειμμένες και ουσιαστικά κατεδαφίστηκαν, στην πορεία των χρόνων.

Σήμερα, όμως, λοιπόν που βρισκόμαστε σε αυτήν την καμπή της πορείας αυτής, στον απολογισμό που έχουμε να κάνουμε, θέλω να σας πω το εξής: Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα προγράμματα, η αποτυχία των οποίων προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη χώρα και την οικονομία, το πρόγραμμα αυτό υλοποιεί τους στόχους του και βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του.

Γιατί, λοιπόν, εμείς πετυχαίνουμε εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν; Γιατί το τρίτο πρόγραμμα βγαίνει, ενώ τα δύο πρώτα δε βγήκαν; Το τρίτο πρόγραμμα είχε ελαφρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό ήταν το κέρδος, το ουσιαστικό της διαπραγμάτευσης. Τα μικρότερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία είχε δεσμεύσει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση που ήταν 4 και 4,2 % για την τριετία που διανύουμε. Δεν είναι λίγα 20 δισ. ευρώ περισσότερα βάρη που στο 2016, 2017 και 2018 θα έπεφταν στις πλάτες των πιο αδύναμων.

Και βεβαίως, εγώ θεωρώ, ότι αν αυτός είναι ο πρώτος λόγος, ο δεύτερος λόγος είναι ότι στοχεύσαμε στις δομικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από αυτές ήταν αναγκαίες.

Για παράδειγμα, είναι αναγκαίο στη χώρα να πληρώνουν οι πλούσιοι, πώς θα γίνει; Όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο, πρέπει να πληρώνει. Διότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν σχεδόν εθελοντική η συνεισφορά των εχόντων. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα δύο πρώτα μνημόνια έδωσαν τα φορολογικά βάρη, δυστυχώς, στους μεσαίους και στους χαμηλούς.

Δομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος που ήταν αναγκαίες. Όλοι μιλούσαν για αποκομματικοποίηση του κράτους, αλλά δυστυχώς όλοι γνωρίζαμε, ότι όχι μόνο όταν άλλαζαν οι κυβερνήσεις, αλλά και οι υπουργοί όταν άλλαζαν έπαιρναν μαζί τους και τον τελευταίο υπάλληλο.

Εμείς τις τολμήσαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά, αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις πετυχαίνουμε για έναν λόγο. Διότι, έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο συναίνεσης και εάν όχι πλήρους αποδοχής, θα έλεγα, πλήρους κατανόησης από την πλευρά της κοινωνίας σε αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Γιατί, καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να πετύχει εάν δεν έχει τη στοιχειώδη συμφωνία της κοινωνίας.

Εμείς, λοιπόν, πετυχαίνουμε εκεί που αυτοί απέτυχαν. Διότι, εξασφαλίσαμε μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση κατά 20 δισ. στην τριετία, αλλά και διαμορφώσαμε συναινέσεις, καθότι ήμασταν οι πρώτοι, σε αυτήν την πολύχρονη, επτάχρονη μέχρι σήμερα, περιπέτεια του τόπου, που πήγαμε στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Και άρα, ήταν στον ελληνικό λαό όλα γνωστά και μπροστά. Και ζητήσαμε, με παρρησία, την επιλογή του να διαλέξει ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να βγάλει εις πέρας αυτήν τη δύσκολη πορεία. Και πάλι, με παρρησία, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί, σαφώς, με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας τον Σεπτέμβρη του 2019, θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα, ποιο ήταν το σχέδιο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και ποιο θα είναι την επόμενη ημέρα.

Φίλες και φίλοι,

Πρέπει να πω ότι στη φάση αυτή παρακολουθούμε, βεβαίως, και κλείνω με αυτό την εισαγωγική μου αναφορά για να μπω στα προβλήματα της Ηπείρου και στις λύσεις που διερευνήσαμε εδώ μαζί αυτό το διήμερο, να σας πω ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους που βλέπουν ότι όχι η κυβέρνηση, αλλά η χώρα πετυχαίνει στόχους, αναγνωρίζεται διεθνώς, ξαναγίνεται χώρα με κύρος στο διεθνές στερέωμα, δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο που κανείς δεν ήθελε να ασχολείται μαζί του. Και όταν οι ξένοι ηγέτες ασχολούνταν μόνο με δασκαλίστικο ύφος να πουν κάντε τα μαθήματά σας, θυμάστε τι τραβήξαμε τόσα χρόνια.

Και επειδή ενοχλούνται από αυτό ορισμένοι, έχουν εξαπολύσει μία απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης. Το φαινόμενο ονομάζεται, δεν είναι μόνο Ελλαδικό, είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα έχει παραγίνει. Είναι το φαινόμενο των fake news, των πλαστών ειδήσεων. Πότε διαβάζουμε ότι υπάρχει κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, πότε ότι οι δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος και θα μας βάλουν χέρι, θα μας μαλώσουν. Πότε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα και δε θα πάρουμε την υποδόση των 800 εκατ. που την παίρνουμε αυτές τις μέρες. Πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Όλες αυτές οι ειδήσεις, συσσωρευμένες, για να κρατήσουν, να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέχρι να διαψευστούν, συνήθως την επόμενη ημέρα από αυτήν στην οποία τυπώνονται και κοσμούν πρωτοσέλιδα. Και βεβαίως για να διαπιστωθεί την επομένη ότι και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις. Άρα, θα ήθελα να πω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, δυστυχώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς, όμως, σε αυτήν την πραγματικότητα, την πλαστή, γυρνάμε την πλάτη. Δε μας απασχολεί. Και κοιτάμε μπροστά. Κοιτάμε μπροστά συνομιλώντας με τις υγιείς δυνάμεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, με τους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν, προσπαθώντας να στήσουμε μαζί τους μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Δε μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ούτε να απαντάμε, αλλά ούτε και να ασχοληθούμε με αυτήν τη μιζέρια. Διότι, αυτό που μας ενδιαφέρει, κυρίως, είναι αυτό που σας είπα στην αρχή. Να σφυρηλατήσουμε, να χτίσουμε μαζί το πλαίσιο εκείνο, τα θεμέλια εκείνα πάνω στα οποία, για να μιλήσω και με όρους μηχανικού, θα συγκροτηθεί η νέα εποχή, το νέο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης στη χώρα μας που πρέπει να είναι δίκαιο, πρέπει να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες και πρέπει να βλέπει τις μεγάλες δυνατότητες, τις αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος και ιδιαίτερα τις δυνατότητες στους νέους ανθρώπους να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς σε αυτόν τον τόπο.

Έρχομαι, λοιπόν, στην Περιφέρεια της Ηπείρου.

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη,

Είπατε στο τέλος της ομιλίας σας, με γενικό τρόπο τα προβλήματα. Ευτυχώς που δε μπήκατε και στα ειδικά, γιατί νομίζω ότι θα είχαμε εδώ πολύ μαλλί να ξάνουμε. Αλλά, το λέω για να πω ότι τα γενικά προβλήματα προσδιορίζουν πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες. Όλα όσα είπατε είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα. Όλα όσα είπατε. Εγώ όμως ένα πράγμα θέλω να επισημάνω, μόνο μία διαφωνία έχω με όλα όσα είπατε. Και δεν είναι κακό, διότι εγώ χαίρομαι που σε αυτά τα διήμερα συνέδρια η βάση είναι η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και η διαφωνία. Εγώ, λοιπόν, σε όλα όσα είπατε, και θα αναφερθώ κι εγώ στις μεγάλες δυσκολίες και στις δυνατότητες αυτού του τόπου. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι ενώ επισημάνατε στο τέλος της ομιλίας σας την ανάγκη να προχωρήσουμε με ευρύτερες συνεννοήσεις και ευρύτερες συναινέσεις, κάπου στην αρχή, αν δεν κάνω λάθος, εκφράσατε την πλήρη αντίθεσή σας με τη συζήτηση που εμείς ξεκινάμε, ως κυβέρνηση. Βεβαίως, θέλουμε τη διαβούλευση και τον διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να καθιστά αναγκαστικές αυτές τις συνεννοήσεις και τις συναινέσεις. Διότι, είναι εύκολο πράγμα να λέμε ότι καλό πράγμα η συναίνεση και η συνεννόηση, αρκεί να μην αφορά εμάς. Μπορεί να είναι καλό για μία κυβέρνηση που θα κυβερνά 11 εκατ. πολίτες, αλλά όχι για έναν δήμο που θα κυβερνά 100.000 δημότες ή μία περιφέρεια.

Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα, ότι δε μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά με το μοντέλο του χθες, ούτε στο κομμάτι της παραγωγής, ούτε όμως στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς που θα μας εξαναγκάζουν να καθόμαστε, να συζητάμε, να διαφωνούμε, αλλά να συνθέτουμε στο τέλος. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η συζήτηση για την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει. Κι ας καταλήξουμε με συνθέσεις. Να δούμε, τι μοντέλο έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί αυτοί έχουν διαφορετικά από τα δικά μας; Και να δούμε τη βέλτιστη λύση και να προχωρήσουμε.

Η Περιφέρεια της Ηπείρου, λοιπόν, τώρα. Δε θέλω να πω πολλά εισαγωγικά. Είναι μία αδικημένη περιφέρεια που έχει τρομακτικές δυνατότητες. Και είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι.

Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Μιας πολιτικής που δεν αξιοποίησε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, δεν προστάτευσε τους ορεινούς και πλέον απομακρυσμένους πληθυσμούς, δεν προστάτευσε ένα μοναδικό περιβάλλον και έναν μοναδικό πλούτο φυσικών πόρων.

Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε, με αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, και με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος πρέπει να ανατρέψει όλες αυτές τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει, για δεκαετίες τώρα, την Ήπειρο.

Και πρέπει να το πούμε καθαρά. Δε μπορεί να μιλάμε εδώ για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση με αυτά τα ποσοστά της ανεργίας. Άρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι δε θέλουμε μία ανάπτυξη για να δούμε κάποιους δείκτες θετικούς που θα αφορούν όμως κάποιους λίγους, που εκεί που κέρδιζαν λιγότερα, θα κερδίσουν περισσότερα. Αλλά, θέλουμε μία ανάπτυξη που θα διαχυθεί στην κοινωνία και, κυρίως, που θα μας οδηγήσει σύντομα σχετικά, από τη μία ημέρα στην άλλη δε γίνεται, στη μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Διότι, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, εθνικό πρόβλημα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Την παραλάβαμε στο 27% το 2015. Σήμερα, είναι στο 21%. Μειώθηκε κατά έξι μονάδες σχεδόν, αλλά είναι εξαιρετικά υψηλή. Δε μπορεί να μιλάμε και να λέμε «μένουμε Ευρώπη», όταν έχουμε εμείς αυτήν την ανεργία και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τους μισούς δείκτες ανεργίας από ό,τι εμείς.

Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικότατες παραγωγικές δυνατότητες στην Ήπειρο, παραδοσιακές και νέες, που δεν αξιοποιούνται και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για να ξανακερδίσουμε την εργασία, πρωτίστως.

Και ξεκινάω από τον πρωτογενή τομέα. Ξεκινάω, γιατί γνωρίζω ότι είναι αδυναμία και του Περιφερειάρχη, αλλά είναι και αδυναμία πολλών εξ ημών.

Και πιστεύω ότι και σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή και γεωργία, αλλά και την κτηνοτροφία, είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Στον τομέα, λοιπόν, της πρωτογενούς παραγωγής, πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν. Όμως οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι μπροστά μας και οφείλουμε να τις υποστηρίξουμε. Η πολιτική μας βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών.

Γι’ αυτό, για μας, προτεραιότητά μας είναι:

· Πρώτον, ο ταχύτερος εξορθολογισμός, η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων.

· Η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

· Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συλλογικών, συνεργατικών επαγγελματικών σχημάτων.

· Η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό-κτηνοτροφικό χώρο. Πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι προσθέτει, δίνει προστιθέμενη αξία, δημιουργεί υποδομές και βεβαίως προϋποθέτει και την υποστήριξη από ένα νέο επιστημονικό δυναμικό.

Ξέρω ότι στην ειδική συζήτηση που έγινε, σε αυτό εδώ το συνέδριο, δύο ημέρες τώρα, για τα αγροτικά θέματα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η πολιτική μας στον αγροτικό χώρο στοχεύει κυρίως:

· Στην παραγωγή Αγροτικών Προϊόντων ποιότητας, υψηλής προστιθεμένης αξίας, όπως είπα, αλλά και ανταγωνιστικού χαρακτήρα κι έχουμε τέτοια παραδείγματα. Αναφερθήκατε στα αρωματικά φυτά. Υπάρχουν τέτοια προϊόντα, ανταγωνιστικού χαρακτήρα.

· Επίσης, στην παραγωγή ειδικών προϊόντων εξαγωγικού ενδιαφέροντος, που ευνοούνται από τις κλιματικές συνθήκες και από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

· Στην παραγωγή βασικών προϊόντων διατροφικής επάρκειας για τη χώρα μας, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.

Για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα, θα χρειαστεί να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο σε πολιτικές, όπως η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και κτηνοτροφικών φυτών και η προστασία ντόπιων φυλών, για τις οποίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτιώσεων.

Στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο ενδιαφέρον της Ηπείρου στον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται και στις υποβολές που έχουμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με συγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της εξωστρέφειας, όπως το πρόγραμμα «Επιχειρώ έξω», προϋπολογισμού 30 εκατ., με το οποίο ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, καθώς και άλλους τρόπους προώθησης των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Και σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώσαμε ήδη την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος, με στόχο την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας, ελληνικής ταυτότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα.

Το πρόγραμμα που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου θα βελτιώσει, πιστεύω,  τη θέση των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής και θα τους επιτρέψει να διεκδικήσουν καλύτερους όρους και μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Το όφελος για την οικονομία της Ηπείρου, από αυτό το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλά προϊόντα της Ηπείρου, της Περιφέρειας, πληρούν, θα έλεγα και με το παραπάνω, τις προδιαγραφές για τη διεθνή αγορά.

Και θέλω να επισημάνω, εδώ, ότι ένα από αυτά τα προϊόντα, διεθνούς φήμης και αξίας για το οποίο δώσαμε μεγάλες μάχες, αλλά κερδίσαμε κιόλας, είμαστε οι μόνοι που κερδίσαμε μάχες και συνεχίζουμε να δίνουμε, είναι η φέτα της Ηπείρου, για την προστασία της οποίας καταφέραμε ήδη πολλά και θα συνεχίσουμε τη μάχη και τον αγώνα για να κατοχυρώσουμε την προέλευσή της.

Ακόμα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Παραγωγική Ανασυγκρότηση δύο σημαντικών κλάδων, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Σήμερα, βρέθηκα στη Θεσπρωτία, έξω από την Ηγουμενίτσα και συνομίλησα με παραγωγούς. Είδα από κοντά την εξαιρετική δουλειά που κάνουνε, παράγοντας στη Θεσπρωτία μόνο 12 χιλιάδες τόνους. Και μιλάμε για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος προσδίδει στην ελληνική οικονομία 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στο εμπορικό ισοζύγιο από τις εξαγωγές.

Πρέπει, λοιπόν, να βοηθήσουμε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι αυτοί οι κλάδοι, τόσο ως προς το κομμάτι της διαχείρισης και της διατήρησης των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, όσο και όμως και ως προς τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας που απορρέουν από αυτούς.

Ήδη 520 εκατ. ευρώ του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατευθύνονται στον χώρο, στην αλιεία και στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Επιτρέψτε μου, εδώ, μια γενικότερη επισήμανση, που φαντάζομαι ότι πολλοί από όσους μέσα στον χώρο ή όσους μας παρακολουθούν από την τηλεόρασή μας είναι αγρότες θα περιμένουν να την ακούσουν. Σήμερα, πιστώνονται και αύριο θα είναι στη διάθεση όλων των αγροτών, θα μπουν στους λογαριασμούς τους, 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που αποτελούν, βεβαίως, μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.

Και θέλω, με την ευκαιρία, να κάνω ένα σχόλιο σε αυτό.

Για πρώτη φορά, επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.

Και επιπλέον, είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο.

Θα μου πείτε, μα τι μας λες τώρα, αυτό είναι αυτονόητο. Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, τα αυτονόητα δε συνέβαιναν, για χρόνια πολλά, σε αυτόν τον τόπο. Και εμείς υλοποιούμε, επιτέλους, αυτά τα αυτονόητα.

Διότι, όταν αναλάβαμε, η χώρα ήταν φορτωμένη με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δισ. ευρώ που καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε. Και θα τα διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τον Έλληνα αγρότη.

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, όμως, μας βάζει, αυτονόητα, μπροστά στο επόμενο βήμα.

Και το επόμενο βήμα είναι η στήριξη της μεταποίησης, η στήριξη της βιομηχανίας.

Το σχέδιο μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας – εξωστρέφεια – περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Το υπουργείο Οικονομίας υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα από παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας.

Οι παρεμβάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Υποδομών, και τον Νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Ο προσανατολισμός των παρεμβάσεων αυτών επιδιώκει τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, τις συνέργειες και τις συνεργασίες στον κλάδο, καθώς και στην πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Στην Ήπειρο, οι συνολικές υποβολές, μέχρι σήμερα, είναι συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Όμως, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο, να πω ότι δε μπορούμε να ενισχύσουμε τον  δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση και συνακολούθως τον πρωτογενή, γιατί ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα μεταποιούνται, αν δεν καταφέρουνε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ξεχωριστό τομέα, λοιπόν, στη στρατηγική μας σε εθνικό επίπεδο έχει αυτό που ονομάζουμε αποκέντρωση της ανάπτυξης.

Στόχος είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική και λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει όλη τη χώρα.

Γι’ αυτό και στο 2016 προβήκαμε σε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 279%.

Ενώ, για το 2017, έχουμε εγκρίνει ήδη 31 εκατ. ευρώ ώριμα έργα από εθνικούς πόρους.

Και ανακοινώνουμε, επίσης, από αυτό εδώ το συνέδριο, τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 5 εκ. ευρώ προς την Περιφέρεια από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για την κάλυψη περισσότερων αναγκών. Μέχρι το τέλος του έτους, θα επιδιώξουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ποσό.

Στην Ήπειρο, αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους πρωτίστως για έργα υποδομών, για άμεσες παρεμβάσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών, για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και για την αποκατάσταση σημαντικών πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων.

Από το νέο ΕΣΠΑ υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην Ήπειρο έργα διαχείρισης λυμάτων ύψους 7,3 εκ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιπλέον, από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας περισσότερα από 22 εκ. ευρώ.

Τέλος, αποφασίσαμε την αύξηση του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος κατά 151% στον τομέα των υποδομών και μεταφορών και κατά 145% στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας και της πρόνοιας. Διασφαλίζουμε έτσι την υλοποίηση επιπλέον έργων σε αυτούς τους ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, θα έλεγα ότι κατέχει ιδιαίτερη θέση η υλοποίηση του έργου «Εγγύηση για την ενδυνάμωση του Οικοσυστήματος Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Κύριοι στόχοι αυτού του έργου είναι η δημιουργία ενός «Ταμείου Εγγυήσεων» για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις και η παροχή υποστηρικτικών εργαλείων για την εκκίνηση, ανάπτυξη, και εδραίωση και μεγέθυνση των επιχειρήσεων αυτών, εταίρος του έργου είναι, μεταξύ άλλων, και η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ηπείρου.

Αυτή η πρωτοβουλία θα ενισχύσει στην Περιφέρεια Ηπείρου την ήδη υπαρκτή τάση αξιοποίησης του νέου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Στη βάση, λοιπόν, αυτού του παραγωγικού σχεδιασμού εντάσσονται, θα έλεγα, και τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν και το θέμα της ενέργειας.

Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, η λεγόμενη ΔΕΔΑ, έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα. Οι τέσσερις πρωτεύουσες.

Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων.

Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές.

Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτίρια, τα δημοτικά γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού για τις τέσσερις πρωτεύουσες της Περιφέρειας της Ηπείρου, τις πρωτεύουσες των νομών, με την παλαιότερη διοικητική διάρθρωση.

Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, αλλά και μέσω δανεισμού που έχουμε εξασφαλίσει από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος, βεβαίως είναι και είμαι βέβαιος ότι θα την έχουμε, η στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, στα πρότυπα της αντίστοιχης επιτυχημένης συνεργασίας με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020, ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή.

Ωστόσο, οι τέσσερις πόλεις της Ηπείρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, της ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό, ΤΑΡ, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποσοστό ολοκλήρωσης και ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και καταλήγει στη Θεσπρωτία.

Για τον λόγο αυτόν, καθώς δεν προβλέπεται η κατασκευή νέων συστημάτων μεταφοράς, τα οποία θα διέρχονται από την περιοχή, η τροφοδοσία των πόλεων της Περιφέρειας Ηπείρου είναι εφικτή, κυρίως, με τη μεταφορά δια θαλάσσης, είτε σε υγρή μορφή (LNG) είτε ως συμπιεσμένο αέριο (CNG).

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα λιμάνια της χώρας, που είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON-MED ΙΙ για τον  ανεφοδιασμό των πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προβλέπεται η εγκατάσταση δεξαμενών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι δεξαμενές αυτές θα μπορούν να αποθηκεύσουν και τις ποσότητες που απαιτούνται για τη τροφοδοσία των τεσσάρων πόλεων, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας.

Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, είναι γνωστό ότι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.

Το ενδιαφέρον στην περιοχή αφορά τόσο στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, όσο και στον θαλάσσιο χώρο στο βόρειο Ιόνιο.

Για την Ήπειρο υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη η σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή, ανάμεσα στην Άρτα και στην Πρέβεζα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, συνολικά στην Ήπειρο, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός πόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Σημαντικός πόρος, ενώ βεβαίως θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ήπειρο έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, κυρίως φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης Αιολικά Πάρκα στον Δήμο Ζίτσας και Πωγωνίου.

Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς της γεωθερμίας, της βιομάζας και του βιοαερίου, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, στα θερμοκήπια και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα γεωθερμικά πεδία μπορούν να υποστηρίξουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη γεωργία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, με προϋπόθεση τη βιώσιμη διαχείριση των θερμών υδροαποθεμάτων και με μέτρα αποτροπής της χημικής και θερμικής ρύπανσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία και την αξιοποίησή της στην κατεύθυνση της στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Όχημα, όμως, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολίτες, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσα από τη δυναμική συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση, σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Έρχομαι, τώρα, αγαπητές φίλες και φίλοι, στο εξίσου σημαντικό θέμα που είναι το θέμα των υποδομών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ήμουν πάλι εδώ. Παραδώσαμε στο σύνολό της την Ιόνια Οδό. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που βάζει τέλος, επιτέλους, στον συγκοινωνιακό αποκλεισμό της Ηπείρου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, προωθούμε και μια σειρά από έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα.

Τα έργα αυτά στοχεύουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία των όμορων περιοχών. Αλλά και στη ριζική αναβάθμιση των συνδέσεων του αυτοκινητοδρόμου, με το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.

Μέσα στην εβδομάδα ανατίθεται η εκπόνηση των μελετών από τον παραχωρησιούχο, χωρίς δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο.

Ενώ η στόχευση και προτεραιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά τη μελέτη που αφορά τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαυρομάτι, προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, εγώ θα προσέθετα αλλά και ύψιστης εθνικής σημασίας, είναι ο οδικός άξονας Γιάννενα –Κακαβιά, το οποίο, επίσης, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Προωθούμε τη χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την οποία αναζητούμε τα βέλτιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρώσει επί της ουσίας τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και σε σύνδεση και με την Εγνατία θα τονώσει την εξωστρέφεια της Ηπείρου προς τις χώρες των βορείων συνόρων μας.

Σχετικά με το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Έχει λυθεί οριστικά το ζήτημα των εγκαταστάσεων καυσίμων για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Ενώ, έχει ήδη εγκατασταθεί και μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα αυτόματης προσγείωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κυκλοφορίας, λόγω καιρικών φαινομένων.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά το αεροδρόμιο, με συνεπαγόμενη την αύξηση της τουριστικής κίνησης και της εμπορευματικής κίνησης τόσο για την πόλη των Ιωαννίνων, όσο όμως και για ολόκληρη την περιφέρεια της Ηπείρου.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη για την Αμβρακία οδό, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της. Ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της Πρέβεζας.

Σημαντικό, επίσης, για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, εδώ στη Λίμνη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Πρέβεζα.

Τέλος, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, την Εγνατία Α.Ε και την Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιούμε ένα σημαντικό πρόγραμμα ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που προκύπτουν στα «μαύρα σημεία» του εθνικού, του παλαιού και του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα για την περιφέρεια Ηπείρου είναι συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκ. ευρώ, ενώ για το θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε κ. Περιφερειάρχη, για  τα διόδια, να πω ότι έχει ήδη τελειώσει η μελέτη που αφορά  αναλογικά διόδια και στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να προχωρήσουμε σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, που ακόμη δεν υπάρχει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, εγώ θα έλεγα, για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διανύσουν μία μικρή απόσταση στην καθημερινότητά τους, μένουν δηλαδή στην περιοχή, για να μεταβούν στις δουλειές τους, στους χώρους εργασίας τους.

Δεν λέω άλλα για δρόμους, γιατί θα με παρεξηγήσουν και θα πουν ότι όλα αυτά γίνονται επειδή ο Σπίρτζης έχει τα πεθερικά του στα Γιάννενα και στην Άρτα. Αλλά, όχι δεν γίνονται για αυτό, ούτε γιατί έλκω την καταγωγή μου από εδώ. Γίνονται γιατί εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι αυτή, επιτέλους, η απομονωμένη Περιφέρεια πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση και επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως, στα θέματα των υποδομών δεν μπορώ να ξεχάσω και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που αναφέρθηκα πριν σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη εξέλιξη, προοδευτικά ανοδική αύξηση της μεταφορικής κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Τώρα και με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα πολλαπλασιαστεί και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Τα έργα της δεύτερης φάσης του έργου για την αναβάθμιση του λιμανιού έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία. Ενώ η τρίτη φάση έχει ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ταμείου συνοχής.

Και να πω επίσης ότι η λειτουργία του λιμανιού, μαζί με τη λειτουργία των δύο αυτών αξόνων, της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού, μετατρέπουν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε έναν σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα συνδέει τη χώρα μας με τα άλλα μεγάλα λιμάνια της Αδριατικής.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας, στην οποία προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, με την υποστήριξη των υπουργείων Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υποδομών & Μεταφορών.

Συνολικά, διαθέτουμε περισσότερα από 50 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Ενώ, είναι πολιτική βούληση να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποχαρακτηρισμού όλων των χώρων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και η απόδοσή τους στην αυτοδιοίκηση για κοινωφελείς χρήσεις είναι για μας πολιτική προτεραιότητα.

Ήδη, το Δ.Σ. και η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού έχουν εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό και ο Οργανισμός έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στα συναρμόδια Υπουργεία για τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Πριν φύγω από τα θέματα των υποδομών να μην ξεχάσω να αναφερθώ και σε κάτι που, επίσης, για μας σηματοδοτεί την επιλογή μας να μην υπάρχουν ξεχασμένοι πολίτες σε αυτόν τον τόπο.

Κι αναφέρομαι στο γεγονός ότι σε πολλά ορεινά, κυρίως, χωριά της Ηπείρου αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είχαν φροντίσει ορισμένοι που παρέδωσαν τις δημόσιες συχνότητες στη χώρα μας τζάμπα και που παρέδωσαν και την παροχή σήματος μπιρ παρά, αυτοί είχαν φροντίσει να αφήσουν εκτός δυνατότητας κάλυψης τηλεοπτικού σήματος -όχι ίντερνετ- εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη χώρα μας που δεν μπορούν να δουν ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Δική μας προτεραιότητα είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος μέχρι τέλος του χρόνου που αφορά 400.000 πολίτες, όπου τους παρέχουμε δωρεάν τον εξοπλισμό, τα δορυφορικά πιάτα για να μπορούν και στο τελευταίο ορεινό χωριό της Ελλάδας να παρακολουθούν ελληνικά προγράμματα, ελληνική τηλεόραση.

Φίλες και Φίλοι,

Η δημιουργία αλυσίδων αξίας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα προϋποθέτουν ένα πράγμα: τη στήριξη της Έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και τη σύνδεση της Παιδείας με την παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ήπειρος παρουσιάζει μεγάλες επιδόσεις σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης κι έχει βεβαίως και πολύ μεγάλη παράδοση. Ας μην ξεχνάμε, τα Γιάννενα πρώτα όχι μόνο στα άρματα, αλλά και στα γρόσια και στα γράμματα.

Παρόλα αυτά, θα έλεγα ότι, αν και υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες στην έρευνα και στην ανάπτυξη, έχει μικρότερο εθνικό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων που καινοτομούν κι εμείς θέλουμε αυτό να το ανατρέψουμε.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Ήπειρο στο πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ- Καινοτομώ φθάνουν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 62 εκ.

Στο Μέτσοβο λειτουργεί ήδη το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ενώ, με χαρά θέλω, από αυτό το βήμα, να σας ανακοινώσω και επισήμως την ίδρυση, στην Άρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.

Επίσης, με χαρά θέλω να σας ανακοινώσω ότι μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου. Είναι το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.

Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Πολύ σημαντικό εδώ είναι ότι οι φοιτητές τους θα λαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Και θα ήθελα να εξάρω εδώ τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, γιατί πάντοτε πιστεύω ότι η στενή συνεργασία, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί, μπορεί να φέρει αποτελέσματα ειδικότερα στον τομέα της παιδείας και της έρευνας, που δίνουν μια προοπτική στη νέα γενιά του τόπου μας.

Τέλος, αποτελεί σημαντική απόφαση η υιοθέτηση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ίδρυση σε αυτό ενός Κέντρου Έρευνας, με ινστιτούτα για την Βιοιατρική, το Περιβάλλον, τις Τεχνολογίες Υλικών και Εφαρμογών, καθώς και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.

Όπως τόνισα, όμως, από την αρχή, φίλες και φίλοι, η αναπτυξιακή μας πρόταση για την Ήπειρο δε μπορεί παρά να έχει ως προαπαιτούμενο τον ισόρροπο σχεδιασμό και τη συνύπαρξη της ανάπτυξης με την ορθολογική αξιοποίηση και τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετική με το ζήτημα αυτό είναι και η διαχείριση των υδατικών οικοσυστημάτων.

Τομέας όπου χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα μίας μακρόχρονης εγκατάλειψης και υποβάθμισης.

Σε ό,τι αφορά τον Αχελώο, τα είπα στη Λάρισα και πιστεύω να έγινα κατανοητός. Διότι, εμείς έχουμε ένα σχέδιο, έχουμε μία στρατηγική και δεν τα λέμε διαφορετικά σε κάθε Περιφερειακό Συνέδριο. Παλιότερα οι κυβερνήσεις τα έκαναν αυτά. Άλλα έλεγαν στη Λάρισα, άλλα έλεγαν στα Τζουμέρκα. Εμείς λέμε τα ίδια.

Σήμερα, όμως, θα αναφερθώ ιδιαίτερα στον Αμβρακικό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρά άμεσα στις εξής δράσεις:

Πρώτον, στην ένταξη του συνόλου της περιοχής στο δίκτυο Natura 2000.

Δεύτερον, στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, με την οποία θα γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης.

Τρίτον, στη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με ξεκάθαρες χρήσεις γης και επιτρεπόμενες και μη, δραστηριότητες.

Τέλος, με βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, θα προχωρήσουμε στη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και θα συνδυάζει επενδυτικές δραστηριότητες, συμβατές με την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Ο συνδυασμός κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, διότι μην ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον, η ομορφιά του τόπου μας είναι που τον κάνει ξεχωριστό σε σχέση με όλους τους άλλους και πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Αυτός, λοιπόν, ο συνδυασμός είναι το ζητούμενο και για την περίπτωση, Δήμαρχε, της λίμνης Παμβώτιδας, προκειμένου να επιτευχθεί μια ικανοποιητική ισορροπία στους δύο αυτούς παράγοντες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του χρόνου.

Με το Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και ανάλυση των επιτρεπόμενων και μη δραστηριοτήτων.

Και έρχομαι τώρα στον τομέα του τουρισμού.

Η ανάδειξη της προστασίας και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας και η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν τομείς στους οποίους η Ήπειρος θα μπορούσε να παίξει κυρίαρχο ρόλο λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της.

Αναφέρομαι στο πυκνό δίκτυο των ποταμών, στον ορεινό όγκο, σε συνδυασμό, βεβαίως, με την πλούσια ιστορία της και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει η περιοχή. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μοχλός για την ανάπτυξη.

Αξιοποιούμε πόρους του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για τον σκοπό αυτό.

Συμμετέχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση του γεφυριού στην Πλάκα, αναγνωρίζοντας τον εμβληματικό του χαρακτήρα.

Και για αυτόν το λόγο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 5,6 εκατ. ευρώ για το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και ανάδειξης του ιστορικού γεφυριού.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σχεδιάζεται επίσης πρόσκληση για την ανάδειξη περιοχών κοντά σε λίμνες και ποταμούς, με γνώμονα την ήπια ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι 20 εκατ. ευρώ.

Ακόμη 25 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών, δικαιοδοσίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Ο τουρισμός, όμως, στην περιοχή, πιστεύω ότι έχει πολύ σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Στο πλαίσιο θα ανακοινωθεί άμεσα η πρόσκληση ύψους 120 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τη δράση που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων.

Στην Ήπειρο, υπήρξαν υψηλού επιπέδου προτάσεις και σημειώθηκε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αξιολογήθηκαν θετικά οι 64 από τις 68 προτάσεις που υποβλήθηκαν και οι προσωρινοί δικαιούχοι θα επιδοτηθούν άμεσα με 3,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Ήπειρο έχει δρομολογηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ η υλοποίηση δημοσίων έργων για την αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου. Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση έξι προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Επιστρέψτε μου σε αυτό το σημείο, και προς το τέλος της παρέμβασής μου, να φύγω από υλικά αγαθά, για να πάω σε άυλα, αλλά πολύ σημαντικά, απαραίτητα, γιατί δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, οι αριθμοί, τα προγράμματα, η οικονομία, είναι και η ποιότητα ζωής. Και η ποιότητα ζωής δεν μπορεί να υπάρξει δίχως σύστημα υγείας που να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και να ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συμπεριλάβουμε ποιοτικούς στόχους στον σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη που αφορούν την ευζωία των ανθρώπων, την ευημερία των ανθρώπων. Και βεβαίως, ευζωία σημαίνει καλό επίπεδο υγείας.

Η υγεία για εμάς είναι ένα προνομιακό πεδίο άρσης των ανισοτήτων, κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνικής αναδιανομής και δίκαιης ανάπτυξης.

Ένα πεδίο, όμως, που τηρήθηκαν στο ακέραιο και βασικές πολιτικές μας δεσμεύσεις, όπως η καθολική κάλυψη, η προτεραιότητα στο ΕΣΥ, αλλά και η «ηθικοποίηση» του Συστήματος Υγείας. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, το πρόβλημα όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι μόνο ότι κατάφεραν μία μεγάλη κοινωνική τομή, το εθνικό σύστημα σχεδόν να το διαλύσουν. Αλλά, ότι την ώρα που το διέλυαν και την ώρα που ο ελληνικός λαός πλήρωνε μνημόνια, αυτοί  συνέχιζαν το πάρτι της ρεμούλας μέσα στο εθνικό σύστημα υγείας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τη Novartis, με όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Είναι, λοιπόν, ένας τομέας που εξασφαλίζεται η κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Για αυτό λοιπόν, για την Ήπειρο, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προβλέπεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2017 και μέχρι το τέλος του χρόνου 5 τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα και μία στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών, σε καθεμία από αυτές.

Ταυτόχρονα, δίνεται ένας συνεχής αγώνας για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό, αλλά και για την τεχνολογική αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Περιφέρειας.

Και ήδη πληροφορήθηκα ότι τους τελευταίους μήνες έχουν προσληφθεί πάνω από 350 νοσηλευτές και γιατροί, συνολικά, στα νοσοκομεία της Ηπείρου και υπάρχει βεβαίως προοπτική το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων. Κάποιοι θα μας κατηγορήσουν, βέβαια ότι κάνουμε προσλήψεις. Αλλά, ας μας κατηγορούν, γιατί με αυτό δεν κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι η απαξίωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας. Γιατί αυτό το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού.

Επίσης, να αναφέρω την εγκατάσταση νέου Μαγνητικού Τομογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον νέο αξονικό τομογράφο στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, ο οποίος θα εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και την επαναλειτουργία των ορθοπεδικών χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο ενισχύθηκε με προσωπικό.

Και να σας πω και κάτι που μου εκμυστηρεύεται ο φίλος μου ο Ευκλείδης, που είναι και από την Πρέβεζα, κάθε φορά που συζητάω μαζί του για την αναγκαία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, που θα γίνει. Διότι, οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη ελάφρυνση, κυρίως, των μεσαίων στρωμάτων και των μικρών. Όχι των μεγάλων, επαναλαμβάνω. Αλλά, μού λέει μία ιστορία σε ένα καφενείο που συχνάζει στην Πρέβεζα τα καλοκαίρια που κάνει διακοπές. Του λένε: «Υπουργέ, πολύ μεγάλοι φόροι». Τους απαντάει: «Τι προτιμάτε; Να τους κόψουμε 10% στον καθένα σας, να τους μειώσουμε αύριο, αφαιρώντας 10 νοσηλευτές από κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα ή να μπορέσουμε τούτη την ώρα να κρατήσουμε, να αγκομαχήσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία, θα στηρίξουμε τα ιατρικά κέντρα, θα στηρίξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες υγείας, θα στηρίξουμε εκείνες τις υπηρεσίες που οι ανήμποροι, οι φτωχοί, οι άνθρωποι που βρίσκονται πιο αδύναμοι έχουν την ανάγκη πρόσβασης. Εγώ αμφισβητώ την απάντηση που μου δίνει ο Ευκλείδης, αλλά με διαβεβαιώνει ότι του λένε ότι προτιμάμε τα νοσοκομεία. Άρα, πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Εγώ, λοιπόν, θα έλεγα, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τα νοσοκομεία, να στηρίξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, να στηρίξουμε τα σχολειά μας που πρώτη φορά άνοιξαν κανονικά και στην ώρα τους, με δασκάλους και προσωπικό -για δεύτερη φορά, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, να μειώσουμε την ανεργία και να μπορέσουμε στο τέλος να είμαστε εμείς αυτοί που θα δημιουργήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, για να μειώσουμε και τα φορολογικά βάρη. Αυτό απαντάω εγώ στον Ευκλείδη, δεν ξέρω τι απαντάει αυτός σε μένα. Θα το δούμε στην πορεία.

Φίλες και Φίλοι,

Αυτή είναι η εικόνα, όμως. Η εικόνα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δίνεται μία άνιση μάχη, αλλά πιστεύω ότι το καταφέρνουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Και το καταφέραμε αυτό γιατί ήταν προτεραιότητά μας. Γιατί στα προηγούμενα χρόνια μνημονίων δεν διεκδίκησε κανείς και εμείς διεκδικήσαμε και το πετύχαμε 2.5 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία στη χώρα.

700.000 συμπολίτες μας δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρσι τον Δεκέμβρη, ό,τι είχαμε, ό,τι καταφέραμε παραπάνω να βγάλουμε, η υπεραπόδοση του πλεονάσματος μοιράστηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους. Και φέτος, τον Δεκέμβρη, ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική.

Όσα είπα, λοιπόν, σήμερα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο του προβληματισμού που εκφράστηκε τις δύο αυτές ημέρες στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ηπείρου.

Από την πλευρά μας κρατήστε μία δέσμευση: Θα συνεχίσουμε την όσο πιο στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια, και τους Δήμους όλης της περιοχής και με τους παραγωγικού φορείς του τόπου, έτσι ώστε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις παραγωγικές δυνατότητες αυτής της περιοχής.

Θέλω όμως να επισημάνω κάτι. Όπως για εμάς δεν έχει αξία να έρθουμε εδώ να βγάλουμε έναν λόγο, αλλά να ακούσουμε πρώτα και να συνθέσουμε, έτσι κι αυτό που είναι κρίσιμο δεν είναι να φύγουμε από εδώ, εγώ και όλοι οι υπουργοί, και να σας ξανασυναντήσουμε μετά από δύο χρόνια.

Το κρίσιμο, τούτη την ώρα, είναι όπως το λέμε και στο Αθαμάνιο, το follow – up, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια. Να μπορέσουμε αυτά που ειπώθηκαν εδώ, σχεδιάστηκαν εδώ, συνθέθηκαν εδώ, να έχουν συνέχεια και να τα υλοποιήσουμε. Και θα τα υλοποιήσουμε μαζί.

Δεν είμαστε εμείς στη μια μεριά και οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην άλλη μεριά, όποιο χρώμα ή κόμμα κι αν ψηφίζουν, δε μας ενδιαφέρει αυτό.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για τον τόπο. Αν δεν συνεννοηθούμε τώρα για τα αυτονόητα πότε θα συνεννοηθούμε;

Κάποιοι λοιπόν επιχείρησαν να μποϋκοτάρουν αυτά τα συνέδρια και να απουσιάζουν από τις συνεδρίες. Κάνουν λάθος κι εμείς τους λέμε, ακόμη και τώρα, να διορθώσουν το λάθος τους. Να έρθουν εδώ, όλοι μαζί, να σχεδιάσουμε το αύριο του τόπου μας, να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες,  να στήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα πατάει στα πόδια του, να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και να μπούμε σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό είναι το όραμά μας και πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.  Καλή δύναμη.

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Τουρισμός και Αναπτυξιακή Πολιτική»

Κύριε Περιφερειάρχη, Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε σήμερα εδώ για το πέμπτο Συνέδριο ιδιαίτερα για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου που γίνεται στα πλαίσια εκπόνησης και εξειδίκευσης της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία της χώρας μας.

Πρώτα απ’ όλα δύο λόγια για το σφυγμό της οικονομίας, η οποία σταθερά βελτιώνεται στη σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από αυτή των παραγωγικών επενδύσεων.

Και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, η οικονομία όχι μόνον βρίσκεται εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με εφικτό τον ετήσιο στόχο για 1,8%, αλλά βασίζεται στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών.

Το α’ επτάμηνο 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις κατέγραφαν ετήσια άνοδο 161%.

Μάλιστα, η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες.

Με συνέπεια τη δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης, εκ των οποίων το 55% φέτος, και τη μείωση της ανεργίας κατά 5.5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κυρίως, όμως, αφορά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος το οποίο μεταξύ α’ και γ’ τριμήνου 2017 έχει βελτιωθεί κατά 18,5% σύμφωνα με την ICAP.

Αντίστοιχα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2017 αυξήθηκε 13,3%, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε 23%, ενώ στο ίδιο διάστημα οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές αυξήθηκαν 9,4% και 17,4% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, το λιανικό εμπόριο, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν), τις τουριστικές εισροές και την μείωση της ανεργίας μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης.

Τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται σταδιακά, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, με συνέπεια ο δανεισμός τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA να έχει μειωθεί κατά 15 δις στους πρώτους 9 μήνες του έτους και κατά 58 δις από τον Ιούνιο του 2015.

Επίσης, το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων υπερβαίνουν στο α’ 7μηνο 2017 τα 600 εκατ. με πρόβλεψη έτους πάνω από 1 δις.

Ενδεικτικά της μεγάλης επιχειρηματικής κινητικότητας που σημειώνεται φέτος είναι :

(α) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια απ’ ότι στο σύνολο του 2016 που έχουν ως σήμερα (Σεπτέμβριος) δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,

(β) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, σε 0,32% το 2015 και 0,41% το 2016.

Τέλος, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, βελτίωση σημειώνεται τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην αγορά εργασίας όπως παραδέχονται αντίστοιχα οι τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μία αργή και προβληματική ανάκαμψη (ΣΕΒ), ούτε με «μικτές  τάσεις στην οικονομία» (ΕΣΕΕ),  αλλά με μία γενικευμένη πρόοδο η οποία βεβαίως δεν συντελείται μόνη της.

Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που να το καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό.

Γιατί αντίθετα απ’ ότι προβλήθηκε πρόσφατα ως «κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας» στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση του WorldEconomicForum, έχουμε εμφανή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας με τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ να αναγορεύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς.

Εξ ου και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των θεσμών, των αγορών και των επενδυτών έναντι της χώρας, η αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων και η εκτίναξη των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 25,5% το α’ εξάμηνο 2017 !

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τράμπ ότι «η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικά τόπος», όπως και μερικών από τους σκληρότερους εκπροσώπους των Θεσμών όπως ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε για το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη,  θα κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, είναι χαρακτηριστικές της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εκθέσεις μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων όπως οι GoldmanSachs και BlackRock που συνιστούν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η επενδυτική αυτή αναγέννηση αποτελεί μία επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα βασίζεται σε: επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.

Βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ενεργοποίηση του συνόλου της οικονομίας, ώστε στο προϊόν της ανάπτυξης να συμμετέχει όλη η κοινωνία.

Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα (braindrain).

Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ΕΑΣ επιχειρεί :

 • Να  προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο.
 • Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση.
 • Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
 • Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει με συμβολική κερδοφορία σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως ΜΜΕ που διαφορετικά θα έμεναν στο ράφι.
 • Να εκπαιδεύσει ψηφιακά και να απορροφήσει ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης ενισχύοντας έτσι ζήτηση και προσφορά, και
 • Τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης.

Πέρα από τους στόχους, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτυπώνεται και στα μέσα που αναπτύσσει όπως είναι :

 • η ταχεία απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από τις EBRD, EIB κ.α. για κοινωνικές υποδομές, κατάρτιση προσωπικού και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος,
 • η άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης (επιδόματα κλπ)
 • η θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας,
 • ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου στις ΜΜΕ με οδηγό την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις συμπράξεις, τις συστάδες επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια,
 • η παροχή νέων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ κυρίως από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και τέλος
 • η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Πρέπει, ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να περνά από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας.

Δεν έχει, δηλαδή, μόνον εθνικό ορίζοντα και σχεδιασμό αλλά βασίζεται στην περιφερειακή εξειδίκευση και προγραμματισμό.

Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης θα προσαρμόζεται και θα εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων.

Και το καθήκον αυτό δεν αφορά μόνον το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ή κάποιο διυπουργικό όργανο, αλλά τους ίδιους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής οι οποίοι ως άμεσοι γνώστες των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας θα προτείνουν κατάλληλες και εφικτές οικονομικά λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Αποτελεί, δηλαδή, ένα δύσκολο έργο το οποίο μόνον με την κινητοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της ίδιας της τοπικής κοινωνίας μπορεί να επιτύχει.

Περιληπτικά για την περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου, από την ανάλυση της κατανομής της ΑΠΑ, προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βασίζεται κυρίως στη γεωργία/κτηνοτροφία, την αγροδιατροφή, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις λοιπές υπηρεσίες υγείας – εκπαίδευσης – δημόσιας διοίκησης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας (25,4%).

Αυτά είναι ανησυχητικά δείγματα για την οικονομική υγεία της Περιφέρειας τα οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς διακηρυγμένος στόχος της ΕΑΣ είναι η μείωση των εισοδηματικών και περιφερειακών ανισοτήτων με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εθνικά και περιφερειακά.

Η Πολιτεία ενισχύει χρηματοδοτικά τις επενδύσεις στη Περιφέρεια κυρίως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ προσπαθώντας να τις προσανατολίσει σε νέες καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές και βιώσιμες δραστηριότητες.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης   που είναι μαζί μας ως αρμόδιος του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, θα μας παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα παρουσιάσει τα επενδυτικά εργαλεία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ τα χρηματοδοτικά προγράμματα των Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Ήπειρος αν και είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες, όμως διαθέτει σημαντικό φυσικό πλούτο, επιστημονικό δυναμικό και περιθώρια ανάπτυξης.

Για να τα εκμεταλλευτούμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες όπως :

 • την χαμηλή επιχειρηματικότητα, καινοτομική δράση και εξωστρέφεια,
 • την ελάχιστη συμμετοχή των επιχειρήσεων με επενδύσεις στην έρευνα,
 • την ανεπαρκή υποδομή στις μεταφορές (βλ οδική διασύνδεση με την Νότια Ελλάδα, σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο),
 • τις ελλείψεις σε τουριστικές υποδομές, καθώς επίσης
 • την χαμηλή συνεργασία ανάμεσα σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Η εξειδίκευση της Περιφέρειας είναι η φυτική και ζωική παραγωγή που είναι και ο μόνος τομέας με μεγάλο μερίδιο στην απασχόληση και (μαζί με τον κλάδο των χημικών και πλαστικών) με σημαντικές εξαγωγές, οι υδατοκαλλιέργειες, η βιομηχανία τροφίμων – ποτών και η δασοκομία – υλοτομία.

Μικρή είναι η εξειδίκευση σε κατασκευές, εμπόριο και τουρισμό, μεταφορές και logistics.

Τα πολλά και ισχυρά ακαδημαϊκά της ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα έχουν πολύ μικρή σύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα και την βιομηχανία, και αυτό δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων πέραν του χώρου της πληροφορικής και τις αντίστοιχες εταιρείες που στεγάζονται στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή πρέπει να έχει ως κύριο πεδίο δράσης την αγροδιατροφή η οποία αποτελεί και τη βασική εξειδίκευση της Περιφέρειας.

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της Ηπείρου δίνουν τη δυνατότητα για την διερεύνηση δεκάδων δυνατοτήτων ανάπτυξης νέων προϊόντων τόσο στον τομέα των φυτικών προϊόντων όσο και της κτηνοτροφίας.

Ειδικά στην περίπτωση της φυτικής παραγωγής είναι αναγκαία από τα ευρήματα, η υποστήριξη του συνόλου της αλυσίδας αξίας λόγω της περιορισμένης επεξεργασίας και τυποποίησης των νωπών φυτικών προϊόντων.

Επιπλέον, στον πολλά υποσχόμενο τομέα της υγείας μπορούν να υπάρξουν δράσεις στο χώρο των νέων φαρμάκων, της περίθαλψης, και του ιατρικού τουρισμού.

Αντίστοιχη έρευνα και ανάπτυξη νέων ιδεών και υπηρεσιών μπορεί να συμβάλλει στην περίπτωση της διασύνδεσης του τουρισμού, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της δημιουργικής βιομηχανίας φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο ένα νέο πλέγμα ανταγωνιστικών προϊόντων στην Ήπειρο.

Όλες οι κατηγορίες εναλλακτικού τουρισμού  που μπορεί να μιλήσει γι αυτές η Υπουργός Τουρισμού έχουν εφαρμογή και δυνατότητες επιτυχίας.

Η δημιουργία διεθνών οργανωμένων συνεργασιών και αντίστοιχων ερευνητικών και τεχνολογικών συστάδων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα στους χώρους των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας.

Και στην προσπάθεια αυτή για την αναπτυξιακή της άνοιξη θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και χρηματοδοτική ενίσχυση της Πολιτείας.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Ν. Παππά

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε σήμερα στην πρώτη ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ηπείρου, συμμετέχοντας σε πάνελ με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη, με θέμα: «Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Περιφερειακή Συνοχή και Ψηφιακή Σύγκλιση».

Στις κυριότερες παρεμβάσεις του, κατά την ομιλία του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε τα εξής:

 • «Πρέπει να πάμε στην επόμενη εποχή με τρόπο συντεταγμένο. Όλοι οι φορείς μαζί». 
 • «Επιλέξαμε να επενδύσουμε στον “τομέα των τομέων” και στα δίκτυα νέας γενιάς, κινητοποιώντας ήδη και ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα. Η ανάπτυξη των δικτύων μέσω των δράσεων Rural Broadband και Super Fast Broadband θα αλλάξει την επαφή του πολίτη με το Δημόσιο, θα βελτιώσει τις συναλλαγές μεταξύ των δύο μερών, καθώς και την καθημερινότητα των πολλών. Εκτός των άλλων αναμένεται και μείωση του κόστους για το Δημόσιο και τους πολίτες. Μόνο από την ψηφιακή διακίνηση εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος».
 • «Στόχος μας να φέρουμε “Το Αύριο, Σήμερα για Όλους”. Καλούμαστε, όμως, να προετοιμάσουμε τους πολίτες ώστε να μπουν στη νέα εποχή».
 • «Υπάρχουν εκατοντάδες περιοχές στην Ελλάδα που δεν μπορούν να δουν τηλεόραση. Η στρέβλωση αυτή δημιουργήθηκε γιατί η συγκεκριμένη υποδομή αφέθηκε σε έναν ιδιωτικό φορέα, τη Digea, και  μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν μείνει χωρίς τηλεόραση».
 • «Το πρόβλημα με τις “λευκές περιοχές” το λύνουμε σύντομα. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, έχουμε την τεχνογνωσία και προχωράμε στην επίλυσή του για όλη την Επικράτεια. Σύντομα οι Δήμαρχοι θα κληθούν να δηλώσουν τις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
 • «Η οπτικοακουστική βιομηχανία ήταν πλήρως ανενεργή στη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε επενδύσεις στον τομέα, δίνοντας κίνητρα για την ανάπτυξή του, τόσο προς όφελος της οικονομίας όσο και για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών».
 • «Στηρίζουμε τον Περιφερειακό Τύπο με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης σε ποσοστό 30% προς τα Μέσα της Περιφέρειας. Στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συνοψίζοντας, σημείωσε: «Η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και η δράση “Τηλεόραση για Όλους” μπορούν να φέρουν “Το Αύριο, Σήμερα για Όλους”. Δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στην οπτικοακουστική βιομηχανία και στηρίζοντας τον Περιφερειακό Τύπο, ενισχύουμε την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας».

Ομιλία Υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού

 • Η Υγεία στα Αναπτυξιακά Συνέδρια . 

Το πολιτικό μήνυμα της ενσωμάτωσης της θεματικής ενότητας «Υγεία» στα περιφερειακά  αναπτυξιακά συνέδρια , είναι ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη  και δημοσιονομικούς δείκτες αλλά είναι ανάγκη  να συμπεριλάβει ποιοτικούς στόχους που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τη γενικότερη  ευζωία των ανθρώπων , μεταξύ των οποίων κορυφαία σημασία έχει το καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και φυσικά το υψηλό επίπεδο δημόσιων υπηρεσιών  υγείας. Η Υγεία είναι ένας χώρος που υλοποιούνται  με συνέπεια οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ( καθολική  κάλυψη , προτεραιότητα στο ΕΣΥ , στροφή στην ΠΦΥ, «ηθικοποίηση» ) και εξασφαλίζεται  η κοινωνική ανταποδοτικότητα  των αυξημένων  φορολογικών βαρών  και ασφαλιστικών εισφορών . Αυτό που χρειαζόμαστε στη μετά το μνημόνιο περίοδο είναι ένα  νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο οι πολίτες θα συμβάλλουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους στην επάρκεια των φορολογικών εσόδων με αντάλλαγμα υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας .

 • Στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας 
 1. καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού , εξάλειψη της «υγειονομικής φτώχειας» , άρση των ανισοτήτων στην Υγεία
 2. διεύρυνση του Δημόσιου χώρου , προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη
 3. στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)  , την πρόληψη και τη  Δημόσια Υγεία  ως στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας , στις ακάλυπτες ανάγκες των πολιτών ,καθώς και στο αίτημα  ολιστικής , τεκμηριωμένης και ποιοτικής φροντίδα υγείας
 4. ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας , διαφανής διακυβέρνηση, θεσμική εξυγίανση  στις προμήθειες και το φάρμακο , σχέδιο δράσης για τη διαφθορά
 5. ανθρωποκεντρική φροντίδα με  έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών
 6. συνέργεια δημόσιων πόρων (γενική φορολογία- κοινωνική ασφάλιση)  για τη βιώσιμη   χρηματοδότηση του συστήματος υγείας –  διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για επαρκή και αξιόπιστη κάλυψη των σύγχρονων  υγειονομικών αναγκών
 7. τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας (ανεργία, φτωχοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός, «ανθυγιεινές» συνθήκες του φυσικού-οικογενειακού-εργασιακού-κοινωνικού περιβάλλοντος , εξαρτήσεις, τροχαία δυστυχήματα κλπ)
 8. επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας
 • Καθολική κάλυψη  διευρυμένων υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών : η πρόκληση για το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος στη μεταμνημονιακή Ελλάδα . 

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο  , με βάση τα νεότερα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα , ότι η μεγάλη πρόκληση των επομένων δεκαετιών για τα  Συστήματα  Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας θα είναι η αντιμετώπιση των νέων αναγκών που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού , ο επιπολασμός των χρονίων  παθήσεων και των νοσημάτων «φθοράς» , η πολυνοσηρότητα που πλήττει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους . Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πρόληψη των ανισοτήτων λόγω γηρατειών ( Preventing Ageing Unequally) , οι άνθρωποι στα επόμενα χρόνια  θα ζουν περισσότερο αλλά με μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας ,  κακής υγείας και κοινωνικής ανισότητας . Η απάντηση από τη σκοπιά της πολιτικής υγείας είναι ένα αναβαθμισμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης , ψυχοκοινωνικής φροντίδας, γηριατρικής φροντίδας , κέντρων ημέρας για ν. Altzheimer , κατ’ οίκον φροντίδας ,   παρηγορητικής φροντίδας  και φροντίδας τελικού σταδίου .   Αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα στο Κοινωνικό Κράτος της χώρας μας , εδώ εντοπίζεται η απόκλιση από τα οργανωμένα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αυτός πρέπει να είναι ο προνομιακός χώρος για ανάπτυξη σύγχρονων κοινωνικών πολιτικών μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και της δημοσιονομικής επιτροπείας.

 • Η αναδιοργάνωση της κοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας 
 1. Η ΠΦΥ ως «πύλη εισόδου» ανθρωποκεντρικής φροντίδας –  αλλαγή υποδείγματος στο ιατροκεντρικό-νοσοκομειοκεντρικό μοντέλο- τροποποίηση της εδραιωμένης αντίληψης ότι υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα παρέχεται  μόνο στο νοσοκομείο και μόνο από πολύ εξειδικευμένους γιατρούς . ΗΠΦΥ λόγω του «οριζόντιου» χαρακτήρα της εστιάζει τις δραστηριότητες της όχι μόνο στο άτομο  και στη νόσο αλλά ταυτόχρονα στην οικογένεια και στην κοινότητα , συμβάλλοντας πολύ πιο αποτελεσματικά στις πολιτικές πρόληψης και Δημόσιας Υγείας. Συνεισφέρει στην διασύνδεση του Συστήματος Υγείας με τις τοπικές κοινωνίες , ταυτοποιεί  τις ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες του πληθυσμού και «ανιχνεύει» ακάλυπτες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
 2. Η δικτύωση των υπηρεσιών ΠΦΥ- Ψυχικής Υγείας- Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων- Κοινωνικής Προστασίας ( Κέντρα Κοινότητας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι ) με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας σε όλη την «αλυσίδα φροντίδας» και τη συγκρότηση  ενός ολοκληρωμένου  συστήματος  πρόληψης, προαγωγής  της υγείας , ολιστικής και συνεχούς υγειονομικής φροντίδας , ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης .
 • Η αναπτυξιακή διάσταση της  Υγείας και της άρσης των υγειονομικών ανισοτήτων  

Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΥ μια μείωση 1% της ανισότητας στην Υγεία συμβάλλει κατά 0,15% στην αύξηση του ΑΕΠ . Η πολιτική λοιπόν της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγεία που ακολουθεί η κυβέρνηση , πέρα από την προφανή θετική συνεισφορά της στα υγειονομικά standards της χώρας και στην κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια , έχει και αναπτυξιακή διάσταση .

 • Η Υγεία ως πρόταγμα Ισότητας και Δημοκρατίας 

Η Υγεία επηρεάζεται από τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες , το επίπεδο εκπαίδευσης και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων . Το προσδόκιμο ζωής  διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το εισοδηματικό status ενώ η εμφάνιση σοβαρής ασθένειας οδηγεί σε πολύ μεγάλη μείωση εισοδημάτων τους ανειδίκευτους εργαζόμενους και όσους έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Άρα ο στόχος  «Υγεία για όλους» του ΠΟΥ και της Διακήρυξης της Άλμα-Άτα  ( 1978)   είναι πάνω απ’ όλα ένα πρόταγμα Ισότητας και μια βαθιά πολιτική επιλογή.  Το ζήτημα της Δημοκρατίας στην Υγεία εντοπίζεται στα προβλήματα της καθολικής κάλυψης  , των ισότιμων ευκαιριών πρόσβασης για ίση ανάγκη , της ισότητας στο αποτέλεσμα των θεραπευτικών παρεμβάσεων , της δίκαιης κατανομής των χρηματοδοτικών βαρών και της  διαφάνειας των συναλλαγών των πολιτών  με τους παρόχους υγείας.

Ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Σταθάκη

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, με στόχο σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από αυτές. Σημαντικός θα είναι στον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό και ο ρόλος του φυσικού αερίου, που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός εξισορρόπησης του ενεργειακού συστήματος, με τον λιγνίτη να διατηρεί ειδικό βάρος στο ενεργειακό μίγμα, ως εθνικό καύσιμο.
Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.
«Έχουμε ξεκινήσει έναν ανοιχτό διάλογο», είπε ο Υπουργός, «για σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο και οι οποίες συνιστούν τομές στη χωροταξία, την ενέργεια και τον ορυκτό πλούτο».
Η πρώτη τομή αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, με τρία επιμέρους βήματα, τα αναθεωρημένα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια, τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια και το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης, που βρίσκεται στο ΣτΕ. Μετά το αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης στόχος είναι το επόμενο να αφορά την Περιφέρεια της Ηπείρου. Προτεραιότητα, επίσης, είναι η εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννίνων.
Η δεύτερη τομή είναι το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή με ισχυρή πλειοψηφία 275 βουλευτών. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ρυθμίζονται μόνον ζητήματα αυθαιρέτων, αλλά εισάγεται και ένας νέος τρόπος οργάνωσης του δομημένου περιβάλλοντος, με τον διαχωρισμό της αδειοδότησης από τον έλεγχο, την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, τη σύσταση Παρατηρητηρίων Δόμησης και την εφαρμογή δρακόντειων προστίμων.
Η τρίτη τομή είναι το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φορέα του Κτηματολογίου, που θα έρθει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η θέσπιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού, καθώς και τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της Ηπείρου, όπως, οι υδατοκαλλιέργειες και ο τουρισμός.
Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Υπουργός στον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα θεσμοθετηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, νομοσχέδιο που καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να παράγουν ενέργεια.
Για νέες επενδύσεις ΑΠΕ η τιμή θα προσδιορίζεται με διεξαγωγή διαγωνισμών για όλες τις μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την Ήπειρο να έχει σημαντικό δυναμικό για την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, βιομάζας, γεωθερμίας.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις  μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.
Μία νέα αναπτυξιακή ώθηση για την Ήπειρο αποτελεί η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεδομένου ότι προβλέπεται να αποδίδεται στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται παρόμοιες έρευνες περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τονίζοντας ότι στηρίζονται οι συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Ομιλία του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Χ. Σπίρτζη

[σε εξέλιξη]

Ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ό. Γεροβασίλη

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες,

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Μπέγκα, και όλους όσους δούλεψαν για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ξεκινάμε σήμερα τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Ηπείρου, του 5ου κατά σειρά που διενεργείται στην περιφέρεια της χώρας με πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας.

Κάνοντας πράξη την πολιτική μας αντίληψη για αποκέντρωση των λειτουργιών του κράτους, διαρκή διάλογο με την κοινωνία και συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, το σύνολο σχεδόν των Υπουργών της Κυβέρνησής μας, πλήθος κυβερνητικών στελεχών και ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, θα είμαστε αυτό το διήμερο εδώ, στα Γιάννενα, για να κουβεντιάσουμε μαζί σας για τις γέφυρες που θα συνδέσουν την Περιφέρειά μας με την Ανάπτυξη.

Και να συμφωνήσουμε τον τρόπο και τους ρυθμούς με τους οποίους πρέπει να τις διαβεί η Ήπειρος, ώστε να αφήσει πίσω της οριστικά θλιβερές πρωτιές κι αρνητικά ρεκόρ.

Προσωπικά, χαίρομαι και συγκινούμαι που βλέπω ξανά γνωστά και οικεία πρόσωπα.

Ανθρώπους που μοιραστήκαμε κοινωνικές διαδρομές.

Ανθρώπους που συναντηθήκαμε, είτε στην ίδια είτε σε αντίπαλες σκοπιές, για πολλά χρόνια στους πολιτικούς στίβους της περιοχής μας.

Ανθρώπους που μοιραστήκαμε τη δημιουργική αγωνία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο μας και τις ζωές των συμπολιτών μας.

Και –δε νομίζω πως είναι η ιδέα μου– μού φαίνεστε όλοι σας πιο αισιόδοξοι σήμερα.

Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να μην είστε.

Μιας και, μετά από τα δύο και πλέον χρόνια που εμείς αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, η Ήπειρος αρχίζει να απολαμβάνει του δικαιολογημένου –μπορώ να πω και χρωστούμενου– ενδιαφέροντος της Πολιτείας.

 

Απ’ την άρση της οδικής απομόνωσης με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, μέχρι την δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας και τη θεσμοθέτηση και απόδοση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, απ’ τον τριπλασιασμό περίπου του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρειά μας την περασμένη χρονιά, την επιχορήγηση έως του ποσού των 85.000 ευρώ σε κάθε ορεινό Δήμο για την εκπόνηση μελετών, την ολοκλήρωση της μελετητικής, θεσμικής και χρηματοδοτικής διαδικασίας και την έναρξη αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας, μέχρι την μείωση της ανεργίας κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Μέσα απ’ αυτά κι από μια σειρά άλλων δράσεων, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά απ’ τους Υπουργούς και τα στελέχη της Κυβέρνησής μας στα τραπέζια του συνεδρίου, είναι προφανές πως η περιοχή μας βιώνει τα πρώτα απτά θετικά αποτελέσματα σε μια πλειάδα ζητημάτων, που είτε χρόνιζαν είτε δεν είχαν ποτέ απασχολήσει την πολιτική εξουσία.

Δικαίως λοιπόν είστε και σας βλέπω αισιόδοξους.

Σας βλέπω, επίσης, διεκδικητικούς κι αποφασιστικούς. Μιας και γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που σας προανέφερα και που ήδη αντιμετωπίστηκαν κι αντιμετωπίζονται.

Γνωρίζετε καλά πως η αναπτυξιακή ψαλίδα ήταν πολύ ανοιχτή εις βάρος της περιοχής μας ακόμη και πριν την κρίση, έτσι η Ήπειρος παραμένει η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης.

Κι ο δρόμος για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας δεν είναι εύκολος.

Γι αυτό και το αναπτυξιακό συνέδριο που ξεκινάει σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στιγμή.

Την ώρα που η χώρα μας επιχειρεί την μεγάλη, αναπτυξιακή στροφή, ο τόπος μας, η Ήπειρος, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθμού, οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι Συνεταιρισμοί, τα Επιμελητήρια, οι παραγωγικοί φορείς, οι συλλογικότητες, οι επιστημονικοί φορείς, κάθε πολίτης που νοιάζεται, όλοι εμείς, έχουμε την δική μας ευκαιρία.

Μία ακόμη ευκαιρία να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί την επόμενη ημέρα της Ηπείρου, να συναποφασίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Και λέω πως είναι ακόμη μία ευκαιρία, επειδή γνωρίζω και γνωρίζετε καλά πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κληθήκαμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στον τόπο μας.

Κι ως επί το πλείστον οι συζητήσεις αυτές αντιμετωπίζονταν ως αναγκαία υποχρέωση.

Μας είχαν εθίσει πως σε τέτοιες εκδηλώσεις μιλάς ανέξοδα κι αναποτελεσματικά, συμμετέχεις για να φωτογραφηθείς και μιλάς για να μιλήσεις.

Επειδή η «δουλειά» είτε είχε προαποφασισθεί είτε γινόταν μετά, πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, πάντα με προνομιακά ραντεβού και «δημιουργία υποχρέωσης», πάντα ή σχεδόν πάντα με ταξίδι στην Αθήνα.

Έτσι δεν γινόταν φίλες και φίλοι;

 

Η ανάπτυξη σχεδιαζόταν σε κάποια γραφεία του κέντρου, κατευθυνόταν στενά και σχεδόν αποκλειστικά από τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, κι ελεγχόταν μικροπολιτικά, στηριζόταν δηλαδή και ταυτόχρονα στήριζε μια κουλτούρα αδιαφάνειας, πελατειακής εξάρτησης και διαπλοκής με τις εκάστοτε εξουσίες.

Ένα πολιτικά απαράδεκτο για την δική μας αντίληψη αναπτυξιακό μοντέλο, που κρατούσε την κοινωνία, τους πολλούς, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ταυτόχρονα μακριά απ’ την παραγωγή και διανομή του πλούτου.

Ένα πολιτικά απαράδεκτο για τη δική μας αντίληψη πρότυπο.

Με κλειστές ομάδες εξουσίας, με διάθεση της πληροφορίας σε λίγους κι εκλεκτούς, με λίγους ωφελούμενους και με υπερτονισμό του οικονομικού χαρακτήρα της ανάπτυξης, εις βάρος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της.

Μια στρεβλή αντίληψη για την ανάπτυξη κι αντίστοιχα ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, που δε γεννήθηκαν, φυσικά, στη χώρα μας.

Στη χώρα μας, όμως, υπηρετήθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές εξουσίες.

Που, πιστές στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, εφάρμοσαν το παραπάνω εισαγόμενο κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα αποτελέσματα που είχε.

Τη συσσώρευση πάνω απ’ το 50 % του παγκόσμιου πλούτου στο 1% του πληθυσμού και ταυτόχρονα τη χρεοκοπία χωρών, μεταξύ αυτών και της δικής μας.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές και πρακτικές ήταν που δημιούργησαν την παγκόσμια ύφεση.

Οι ίδιες πολιτικές επιλογές στο εσωτερικό της χώρας μας ήταν που δημιούργησαν τα στρεβλά παραγωγικά και αναπτυξιακά πρότυπα, την κρίση χρέους και τη συνακόλουθη υπαγωγή της Ελλάδας σε μνημόνια κι αυστηρή επιτήρηση.

Κι επειδή τα περιθώρια ανατροπών φάνταζαν αδύνατα για το συστημικό πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας, στήθηκε το πολιτικό σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

Ένα σενάριο, όμως, που υλοποιήθηκε μόνο στα μυαλά των δημιουργών του και των διακινητών του.

Χάρη στη στήριξη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας στην Κυβέρνησή μας, που –σε συνθήκες πρωτοφανούς δημοσιονομικής ασφυξίας το 2015– αναγνώρισε, ιεράρχησε κι άρχισε να αντιμετωπίζει άμεσα τα προβλήματα μιας ιδιαίτερα δυσχερούς πραγματικότητας, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Υπηρέτησε μέχρι κεραίας την αντίληψη πως η κοινωνία φτιάχνει την Αριστερά κι όχι η Αριστερά την κοινωνία, άνοιξε θεσμική ομπρέλα προστασίας στους πιο αδύναμους μέσα απ’ τις δράσεις του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, σταθερά και μεθοδευμένα ανέβασε ρυθμούς στην απορροφητικότητα προγραμμάτων, αξιοποιώντας τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία για να επαναφέρει την κοινωνική συνοχή, να ανακόψει τον οικονομικό κατήφορο και να οδηγήσει τη χώρα, σε πρώτη φάση, στο σταθερό έδαφος μιας κανονικότητας.

Και σήμερα, στα μισά ακριβώς αυτής της κυβερνητικής μας θητείας, δυο χρόνια πριν την επόμενη, διαψεύδοντας την καταστροφολογία, τα fake news και τις επικριτικές αναλύσεις της καθημερινής μας ενημέρωσης, μια σειρά από δημοσιονομικά στοιχεία και ποιοτικά χαρακτηριστικά στην οικονομία δικαιώνουν την τακτική μας πολιτική επιλογή, επιβεβαιώνουν τη δουλειά μας, επαληθεύουν διεθνώς τη νέα πραγματικότητα.

Πως δηλαδή η χώρα μας έχει πατήσει στα πόδια της, άφησε πίσω της –ένα μήνα πριν– τη διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος και μέρα με τη μέρα αλλάζει σελίδα και κατηγορία.

Οι οικονομικοί δείκτες έχουν, πλέον, θετικό πρόσημο, το ίδιο και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόβλεψη της ανάπτυξης είναι 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,4% για το 2018.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ και η Ελλάδα εντάσσεται στους παγκόσμιους επενδυτικούς προορισμούς.

Το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα σε δυόμιση χρόνια έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς δύο αξιολογήσεις και οδεύουμε σταθερά και αμετάκλητα προς την οριστική έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ‘18.

Καταγράφουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς οριζόντια μέτρα, χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς, χωρίς απολύσεις, χωρίς εξομοιώσεις αμοιβών, δικαιωμάτων και προοπτικών προς τα κάτω, φροντίζοντας μέσα από αντίμετρα και στοχευμένες δράσεις να στέκεται η κοινωνία όρθια.

Και για να σας προλάβω σας λέω πως όχι, δεν πανηγυρίζουμε για τα παραπάνω δεδομένα, όσο θετικά και να εμφανίζονται.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ικανοποιητικά, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία.

Δείκτες, στοιχεία και μετρήσεις που υποδηλώνουν την ανακοπή του προβλήματος και την τάση αναστροφής της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.

Τα αξιολογούμε, λοιπόν, ως μια βάση για να πάμε γρήγορα παραπέρα.

Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Για το παραπέρα.

Για να σχεδιάσουμε μαζί σας σε τοπικό επίπεδο.

Και μαζί με τους άλλους περιφερειακούς σχεδιασμούς των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας να διαμορφώσουμε τον εθνικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Βάζοντας, όμως, τους δικούς μας όρους για την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα καινούριο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που θα σχεδιαστεί, θα κατευθυνθεί και θα υλοποιηθεί με βάση τα συμφέροντα των πολλών.

Μια δίκαιη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αυξάνοντας την σταθερή, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση, που δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για λίγους, αλλά στα αποτελέσματά της, τα αγαθά, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της –με μια κουβέντα στα οφέλη της– θα έχει αναλογική πρόσβαση ολόκληρη η κοινωνία.

Μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σπάσει την μονομέρεια της οικονομικής ανάπτυξης, δίνοντας ισότιμο χώρο στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες της.

Μια ισόρροπη ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, ενισχύοντας την παραγωγική της δυναμική, χωρίς να δημιουργεί ανισότητες και εξελικτικά χάσματα μεταξύ Περιφερειών, ούτε μεταξύ περιοχών εντός της ίδιας Περιφέρειας.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ο στόχος μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη προϋποθέτει μια ακόμη παράμετρο: την ισχυρή, ποιοτική, υποστηρικτική κι αποτελεσματική παρουσία του Δημοσίου στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Οι δομές του Δημοσίου, οι Υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων και εγγυητές στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που αφενός εξασφαλίζουν δραστική εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης κι αφετέρου στοχεύουν στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Μέσα από βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγής, μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες κι επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά κι επιγραμματικά αναφέρω:

 • τη χρήση ψηφιακών υπογραφών,
 • την ηλεκτρονική διακίνηση διοικητικών εγγράφων στον δημόσιο τομέα, απ’ την οποία εξοικονομούνται ετησίως 400 εκατομμύρια ευρώ,
 • την ενιαία «Κάρτα του Πολίτη»,
 • την κωδικοποίηση της νομοθεσίας,
 • την απλούστευση διαδικασιών και αδειοδοτήσεων,
 • το «Νέο Ψηφιακό ΚΕΠ»,
 • τη δυναμική χρήση των ανοιχτών δεδομένων,
 • τη διαλειτουργική ηλεκτρονική διασύνδεση οργανικών μονάδων του Δημοσίου.

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας την ομιλία μου θέλω να σας πω ότι στο Υπουργείο του οποίου έχω την ευθύνη δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Κάνουμε πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν, πράγματα αυτονόητα.

Το ίδιο αυτονόητο, για εμάς, για την Κυβέρνησή μας, είναι πως η ανάπτυξη δεν έχει κομματική ταυτότητα και προνομιούχους.

Αφορά όλους τους πολίτες όλων των περιοχών της χώρας, που δικαιούνται να παρεμβαίνουν, να συμμετέχουν και να ωφελούνται απ’ τους κρίσιμους κρατικούς σχεδιασμούς.

Οι οποίοι σχεδιασμοί πετυχαίνουν μόνο αν υπάρχει κοινωνική αποδοχή αλλά και πολιτικές συνεννοήσεις και άθροιση δυνάμεων.

Γι’ αυτό και προηγήθηκε μια εκτενής προσυνεδριακή διαδικασία, ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των τοπικών φορέων με την Κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και η Πολιτεία, όλοι εμείς που υπηρετούμε σε θέσεις ευθύνης, είμαστε εδώ, παρούσες και παρόντες, να σχεδιάσουμε με τους πολίτες για τους πολίτες και να δώσουμε λύσεις για την Ήπειρο του 21ου αιώνα στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Μοναδικό μας μέλημα είναι να προσανατολίσουμε δυνάμεις, πόρους και εργαλεία στη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία όλης της κοινωνίας.

Και θα το καταφέρουμε. Να είστε βέβαιοι.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη

[σε εξέλιξη]

Ομιλία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σ. Φάμελλου

«Η ανάπτυξη της Ηπείρου στηρίζεται στα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά της»

Στους τρεις βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την παρουσία του στο 5ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ηπείρου, που διεξάγεται στα Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε τη μεταρρύθμιση του αναπτυξιακού πλαισίου, η οποία περιλαμβάνει τομές όπως είναι οι δασικοί χάρτες, η κωδικοποίηση δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι χρήσεις γης, οι διαχειριστικές δασικές μελέτες, κ.λ.π., η προστασία και διαχείριση του περιβαλλοντικού κεφαλαίου που είχε μείνει έξω από την κρατική φροντίδα, με θεσμική οργάνωση των φορέων, αλλά και το νέο παραγωγικό μοντέλο, κυκλικό και αειφόρο, με καινοτομία και υψηλή υπεραξία, στοχεύοντας σε προϊόντα ανταγωνιστικά και εξωστρεφή οικονομία, ως τους πυλώνες άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη “να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου στα περιβαλλοντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός και η μεταποίηση εξαρτώνται και συνδέονται με το περιβάλλον και την ιδιαίτερη αξία των πόρων της περιοχής”. Συνεπώς, όλες οι περιοχές αξίας περιβάλλοντος της Ηπείρου, όπως είναι η Παμβώτιδα, ο Καλαμάς, ο Αμβρακικός, η Πίνδος, τα Τζουμέρκα, η ακτή του Ιονίου,   κ.α., απαιτούν ολοκληρωμένες λύσεις. Διότι, “εδώ και χρόνια, η υποτίμηση του περιβάλλοντος λειτούργησε ως τροχοπέδη με δυσμενείς επιπτώσεις στην ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας”.

Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στη Λίμνη Παμβώτιδα, λέγοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πλέον στη φάση της τελικής επεξεργασίας του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο πρόκειται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2017. Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες χρήσεις γης και θα τεθούν οι βάσεις για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της Λίμνης, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επίσης, προανήγγειλε εντός του επόμενου μήνα την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία θα επεκτείνει τα όρια της περιοχής NATURA,  έτσι ώστε να περιλαμβάνεται όλη η θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ θα εκπονηθεί   Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), ώστε να γίνει αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διατύπωση προτάσεων μέσα από ευρείες διαδικασίες διαβούλευσης, για τη σύνταξη Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με ξεκάθαρες χρήσεις γης, επιτρεπόμενες και μη δραστηριότητες, καθώς και σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης που θα βασίζεται στην ΕΠΜ και το Σχέδιο ΠΔ.

Όσον αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες στο Δέλτα του Καλαμά και σε λιμνοθάλασσες του νομού Θεσπρωτίας, όπως είναι το Ρηχό και η Βάτατσα, το ΥΠΕΝ μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την τροπολογία (12/10/2017) που πέρασε σε νόμο του ΥΠΑΑΤ, διασφαλίστηκε η συνέχισή της δραστηριότητας και επιλύθηκαν θέματα εκτατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία πλέον επιτρέπεται σε Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) σε λιμνοθάλασσες. Με τον τρόπο αυτό οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν να προβούν σε συνέχιση των μισθώσεων ιχθυοτροφικής εκμετάλλευσης των λιμνοθαλασσών εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

Σε σχέση με την  ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 97% της έκτασης της ΠΕ Ιωαννίνων και το 3% της έκτασης της ΠΕ Πρέβεζας, ενώ υποβλήθηκαν 3181 αντιρρήσεις στην ΠΕ Ιωαννίνων και 43 στην ΠΕ Πρέβεζας, που θα εξεταστούν από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων. Κατά την επόμενη φάση ανάρτησης, η οποία θα ξεκινήσει 30 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα γίνει ανάρτηση ενός μικρού μέρους χαρτών για την ΠΕ Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα). Οι υπόλοιποι χάρτες της Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΕ Άρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας (εκτός του προκαποδιστριακού ΟΤΑ Ηγουμενίτσας), ΠΕ Πρέβεζας (εκτός προκαποδιστριακού ΟΤΑ Πρέβεζας) προκηρύχθηκαν πρόσφατα και αναμένεται να καταρτιστούν το επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο την ανάρτησή τους στις αρχές του 2019.

Τα ζητήματα της χάραξης του Δικτύου Πεζοπορικών Μονοπατιών Ηπείρου, μήκους 375 χλμ., της ενίσχυσης των παραδασόβιων ΟΤΑ με την προμήθεια καυσόξυλων χαμηλού κόστους, με την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου (10/10/2017) που τροποποίησε τα κριτήρια κατανομής επιπρόσθετης ξυλείας για ατομικές ανάγκες, εντάσσοντας νέες περιοχές και αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων, τα θέματα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2017, και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου, αλλά και τα μέτρα του Προγράμματος «Στήριξη για δάσωση/δημιουργία δασικών εκτάσεων», προϋπολογισμού 81,8 εκ. €, επίσης αναφέρθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αν. ΥΠΕΝ.

Τέλος, στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια της Ηπείρου υπάρχουν οικισμοί, όπου επείγει η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, καθώς και η διαχείριση των λυμάτων περιμετρικά της Λίμνης Παμβώτιδας, που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής και αποτελούν προτεραιότητα κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν εξυπηρετείται από σύγχρονες υποδομές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αλλά στηρίζεται στην υγειονομική ταφή και το κενό πρέπει να καλυφθεί άμεσα κατά προτεραιότητα με τη Μονάδα Αποβλήτων που κατασκευάζεται. Ταυτόχρονα, η καθαρή ανακύκλωση στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν υπερβαίνει σήμερα το  5%, κατά μέσο όρο. Προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η ανακύκλωση πρέπει να αναβαθμιστεί η λειτουργία των Δήμων και της κοινωνίας, αλλά και να αυξηθεί η χρηματοδότηση, με το νέο νόμο που συζητείται στη Βουλή, αλλά και η απόδοση.

“Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Ηπείρου, αποτελεί το βασικό εργαλείο Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης και την μετάβαση σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι “παράλληλα με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) πρέπει να προχωρήσουμε από το ΠΕΠ Ηπείρου στην κατασκευή 3 μονάδων βιοαπόβλητων για να εφαρμόσουμε το 2018 την χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων σε όλους τους ΟΤΑ”.

Και κατέληξε: “Για να πάψει η Ήπειρος να κατατάσσεται στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης δεν αρκεί μόνο η βούληση και τα εργαλεία που αναπτύσσονται κεντρικά από την Πολιτεία. Χρειάζεται επίσης και η βούληση και η δέσμευση της αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών. Πρέπει όλοι μαζί, με οργανωμένο, συντεταγμένο και θεσμικό τρόπο, να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και να δουλέψουμε μαζί, για να αξιοποιήσουμε το δυναμικό και τους πόρους της Ηπείρου και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών”.

Ομιλία του αν. Υπουργού Παιδείας, Κ. Φωτάκη

«Με υψηλές δαπάνες για την Έρευνα και την Ανάπτυξη και δυναμική συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις του Ορίζοντα 2020 προχωρά η  Ήπειρος»

Η Περιφέρεια Ηπείρου σημειώνει την 3η υψηλότερη επίδοση πανελλαδικά όσον αφορά τις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, τόνισε στην ομιλία του κατά το  5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική ανασυγκρότηση στα Ιωάννινα ο ΑΝΥΠ Έρευνας και Καινοτομίας  Κώστας Φωτάκης.

Με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο η Ήπειρος βρίσκεται μεταξύ των έξι πρώτων ελληνικών Περιφερειών τόσο σε συμμετοχές όσο και σε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, σημείωσε ο Αν. Υπουργός, μιλώντας με θέμα Έρευνα, Καινοτομία και Οικονομία της Γνώσης.

Ο κ. Φωτάκης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τις επενδύσεις Ε&Α στην Ήπειρο,  με το ποσοστό δαπάνης  για την Έρευνα και την Ανάπτυξη να ισούται με το 1,22% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο ανέρχεται στα 3,9 δις, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 0,99%.

Υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές η Οικονομία της Γνώσης να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την Ήπειρο, επισήμανε ο Αν. Υπουργός αφού στην Περιφέρεια υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και ερευνητές με ισχυρή διεθνή παρουσία στις Φυσικές και Μαθηματικές επιστήμες, στην Υγεία, τη Βιολογία και την Αγροδιατροφή.

Με δύο νέες συμπληρωματικές δράσεις, τις Θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) αποτελούμενες από Καινοτόμες επιχειρήσεις και τα Κέντρα Ικανοτήτων τα οποία είναι Δίκτυα εργαστηριών από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα της Περιφέρειας, θα συντελεστεί σε ένα οργανωμένο πλαίσιο η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των νέων τεχνολογιών και η υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας..

Κάνοντας αναφορά στα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι η αύξηση των δαπανών για Ε&Α οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης σε τομείς έντασης γνώσης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι οι δαπάνες για Ε&Α αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έφτασαν το 0,99% του ΑΕΠ.

Το επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι, συμπλήρωσε ο κ. Φωτάκης, ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη αύξηση στις δαπάνες (κυρίως από ίδια έσοδα) του ιδιωτικού τομέα κατά 28,7%. Το μεγαλύτερο μέρος, της χρηματοδότησης, επενδύεται σε Ε&Α που διενεργείται στις ίδιες τις επιχειρήσεις γεγονός που αντανακλάται στην ελληνική οικονομία με χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Κυρίαρχο στοιχείο εξάλλου στις νέες δράσεις του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, είπε καταλήγοντας στην ομιλία του ο Αν. Υπουργός, αποτελεί η στήριξη των ερευνητικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικότερα σε  καινοτόμες επιχειρήσεις, και η ενίσχυση των επαγγελματικών προοπτικών για νέους επιστημόνες, μηχανικούς, και τεχνικούς σε Τμήματα Ε&Α.

Ομιλία του αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Τσιρώνη

«Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς τον πρωτογενή τομέα»

 

Καλησπέρα σε όλες και όλους.

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας στα όμορφα Γιάννενα. Στην Ήπειρο των μεγάλων δρόμων, της εξωστρέφειας, της διεθνούς επαφής με τις παγκόσμιες αγορές. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς τον πρωτογενή τομέα!

Η χώρα μας, γυρίζει πλέον σελίδα:

Η ανεργία μειώνεται. Πριν την κρίση είχαμε 4.374.000 πλήρως απασχολούμενους. Στο τέλος του 2014 είχαμε 3.278.000. Είχαν χαθεί δηλαδή 1.100.000 θέσεις εργασίας Από αυτές οι 267.000 χάθηκαν τα χρόνια του «Success Story». Από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο του 17 δημιουργήθηκαν 241.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Επίσης για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή. Από το 2009 μέχρι τα 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχανε 4,5% κάθε χρόνο. Το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και βάσει των στοιχείων του 8μήνου Ιανουαρίου Αυγούστου έχουμε μία αύξηση 5,6%.

Να γυρίσω όμως στο Αγροτικό ΑΕΠ: Η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση. Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δις, δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031, χάθηκε δηλαδή άλλο ένα 15%. Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6,300, δηλαδή μία αύξηση 3,7%, απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία  ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία.

Παρόλα αυτά, η τεράστια καταστροφή μέχρι το 2014 δεν έχει ακόμα αναπληρωθεί. Η οικονομία της χώρας μας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος: Μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με έναν διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές απομύζησαν την πατρίδα μας. Που πήγαν, για παράδειγμα, τα 20 δις επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009; Που πήγαν άλλα 20 δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014; 

Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να συγκρίνουμε αντικειμενικά νούμερα: Στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 9 δις αγροτικό ΑΕΠ και  5,8 δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ αλλά εξαγωγές 20,1 δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη αξία στην αγροτική μεταποίηση. Κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4€ στην χώρα μας όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€.

Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ προέβη ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, μιλώντας στο 3ο συνέδριο αγροτικής επιχειρηματικότητας του Economist. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα. Το καλό νέο είναι ότι η Ήπειρος βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο με προστιθέμενη αξία 287€/στρέμμα. Το αποτέλεσμα όμως δεν μπορεί να μας ικανοποιεί, όσο εξακολουθεί ο κτηνοτρόφος μας να χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να βγάλει μία άδεια για σταβλική εγκατάσταση, όσο ξέρουμε ότι υπάρχει εκτεταμένη παράνομη διακίνηση ζώων και κρέατος, όσο η νοικοκυρά επιλέγει να αγοράσει αρνάκι Πίνδου και κάποιος επιτήδειος της δίνει αρνάκι Ρουμανίας, όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο, όσο τα μισά μας βουνά λογγώνουν και δεν μπορούν να βοσκηθούν και τα άλλα μισά από την υπερβόσκηση και τις πυρκαγιές έχουν ερημοποιηθεί και δεν έχουν αρκετή τροφή, όσο στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ η φέτα μας πουλιέται 5€, όσο συνεχίζει η μαύρη εργασία στα χωράφια, όσο οι σημερινοί πρόεδροι των συνεταιρισμών είναι όμηροι των παλιών αμαρτιών και δεν αναπτύσσεται η υγιής συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, όσο υπάρχει μέλι που δηλώνεται ελληνικό και πουλιέται 5€, όσο ο ΕΛΓΑ δεν έχει αναλογιστές.

Τα τελευταία λοιπόν χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί. Στην δική μας λογική διακυβέρνησης δεν προχωράμε σε καμία απόφαση χωρίς εξαντλητικό διάλογο με τους μελισσοκόμους, τους κτηνοτρόφους, τους άμεσα ενδιαφερόμενους. 

Είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι, πολιτικών, επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.

Η κυβέρνηση μας ψήφισε τον νέο νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για να γλυτώσουμε από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και τους συνεταιρισμούς εμπόρων. Στην Λιθουανία με την μισή δασοκάλυψη έχουν το 2% του ΑΕΠ μόνο από δασοπονία. Εμείς με πολλαπλάσια βιοποικιλότητα, μοναδικά ξύλα επιπλοποιίας, όπως η ελληνική καρυδιά, δεν έχουμε ούτε 0,5%.

Γίνονται επιτέλους πραγματικότητα τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80. Μαζί με τις περιφέρειες θα δώσουμε μάχη με τον χρόνο για να έχουμε ήδη τις πρώτες μετρήσεις φέτος την άνοιξη. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία. Πραγματικά η λύση της περιφέρειας Ηπείρου είναι απλή και άμεσα εφαρμόσιμη και αξίζουν συγχαρητήρια που η εφαρμογή φτιάχτηκε χωρίς ούτε ένα ευρώ από την υπηρεσία

Εκτιμάμε ότι μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, με στόχο οι αδειοδοτήσεις να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σχετικά με το ελληνικό σήμα, τον έλεγχο, την βελτίωση και ταυτοποίηση, με τον συνάδελφο μου, κ. Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς, να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή. Γνωρίζουν οι καταναλωτές, ότι το νοστιμότερο αρνίσιο κρέας, από το περίφημο Καλαρρύτικο πρόβατο, έχει την χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα; Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η χώρα δίνει την μάχη της φέτας στους διεθνείς οργανισμούς και υπάρχουν ταβέρνες που γράφουν φέτα στον κατάλογο και σερβίρουν λευκό τυρί, ή αντί για ελαιόλαδο σερβίρουν σπορέλαια βαμμένα πράσινα!

Χθες επίσης είχα συνάντηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ηπείρου και τους ευχαριστώ για τις γόνιμες ιδέες τους για να απογειώσουμε τα φαρμακευτικά μας φυτά, τις αυτόχθονες φυλές και τα τυροκομικά μας προϊόντα.

Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης. Τεράστιας σημασίας επίσης η θέσπιση των αγορών βιοκαλλιεργητών.

Όσο αφορά στην κοινωνική οικονομία, σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο απασχόλησης βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά του αγρότη είναι σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις.

Τέλος θέλω να αναφερθώ στην σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα: Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος παράγων είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Ο άνθρωπος της υπαίθρου έφτιαξε αυτά τα υπέροχα χωριουδάκια στις Άλπεις ή στο Ζαγόρι. Όσο τα δικά μας χωριά παραμένουν έρημα είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον, δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωριάτες που ζουν από την γη τους. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που  διαθέτουμε, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό, με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες.

Η Ήπειρος είναι ιδανικός τόπος για τον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό: Τον πεζοπορικό τουρισμό. Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών.

Εν κατακλείδι, ως οικολόγος θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο πυλώνες που δεν αφορούν την συγκεκριμένη συνεδρία, αλλά θα ήταν άδικο να μην μνημονευτούν: Στην κυκλική οικονομία, αφού σε όλο τον κόσμο τα υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύτιμες πρώτες ύλες για πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα υπολείμματα τυροκομίας και ελαιοκομίας γίνονται θαυμάσια ζωοτροφή με πολύ καλύτερες αποδόσεις από την Σόγια. Ο άλλος πυλώνας είναι η ενεργειακή αυτονομία. Δεν μιλάω μόνο για φωτοβολταϊκά: Στην Γερμανία ούτε ένα  στάχυ δεν πάει χαμένο. Ολόκληρες μονάδες παράγουν ενέργεια. Βιομάζα, βιοαέριο και γεωθερμία μπορούν να παράγουν ρεύμα και να προσθέσουν ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη. Πληροφορήθηκα ότι κάποιοι σηκώνουν μαύρες σημαίες για να  μην γίνει εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων της κτηνοτροφίας. Προτείνω να σηκώσουμε μαύρες σημαίες όσο δεν γίνονται μονάδες βιοαερίου.

Το μήνυμα της σημερινής συνάντησης θα ήθελα να είναι ότι τελειώνουμε με την Ελλάδα του χθες, τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο όπου, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο και ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό.

Σας ευχαριστώ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.26 KB]