Παύλος Μαρινάκης Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Καλό μεσημέρι από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Σας καλωσορίζουμε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον αν. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιο για τον Αθλητισμό κ. Γιάννη Βρούτση οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις σχετικά με την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

Εγώ δεν θέλω να πω πολλά, θα έχω την τιμή, να συντονίσω αυτή τη συνέντευξη, αυτήν την συζήτηση. Πριν περίπου δύο μήνες μου ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς να κάνω κάποιες ανακοινώσεις σε μια δύσκολη περίοδο, σε συνέχεια ενός τραγικού περιστατικού που κατέληξε στον θάνατο ενός συμπολίτη μας, ενός νέου αστυνομικού και μας πλήγωσε όλους και δυστυχώς δεν ήταν το πρώτο.

Τα μέτρα αυτά ήταν μέτρα δυσάρεστα για τους φιλάθλους, για τις ομάδες και είχαν μια φιλοσοφία να δοθούν δύο μήνες και στους αρμόδιους Υπουργούς και στους ανθρώπους του επαγγελματικού Αθλητισμού να γίνουν πράγματα, να γίνουν βήματα και σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν άλματα, να επανεξετάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο για να έρθουμε δύο μήνες μετά να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις, ενώ μεσολάβησε και μια πολύ σημαντική νομοθέτηση.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις για την είσοδο στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet

Τι σημαίνει ταυτοποίηση εισιτηρίων

Ταυτοποίηση εισιτηρίου σημαίνει η αντιστοίχιση ενός μοναδικού κωδικού εισιτηρίου με ένα φυσικό πρόσωπο. Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της διαδικασίας ταυτοποίησης, αυτή θα γίνεται μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, έτσι ώστε να αντλούνται αυτόματα τα πραγματικά στοιχεία του φυσικού προσώπου.

Πώς γίνεται η ταυτοποίηση εισιτηρίων;

Η ταυτοποίηση των στοιχείων της κράτησης του γίνεται μέσω του Gov.gr Wallet, κατόπιν αυθεντικοποίησης του χρήστη με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί taxisnet). Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του εισιτηρίου είναι να έχετε καταχωρίσει τα στοιχεία σας στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr)

Πως αγοράζω εισιτήριο;

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο με τον τρόπο που ίσχυε έως σήμερα. Η αγορά γίνεται από τον πάροχο της υπηρεσίας διάθεσης εισιτηρίων, με τον οποίο έχει συμβληθεί το αθλητικό σωματείο, το Τμήμα Αμειβομένων Αθλητών ή η Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία.

Τι χρειάζεται να κάνω μετά την αγορά εισιτηρίου;

Το εισιτήριο που αγοράζει ο χρήστης έχει ένα QR Code, το οποίο δεν είναι αυτό με το οποίο εισέρχεται στο γήπεδο. Με την είσοδο του χρήστη στο Gov.gr Wallet και την αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων TaxisNet, το εισιτήριο ταυτοποιείται και εμφανίζεται το QR Code ή Barcode, με το οποίο θα εισέλθει στο γήπεδο.

Πως προσθέτω το εισιτήριο στο Gov.gr Wallet μου;

Αφού κάνετε αγορά εισιτηρίου μέσω παρόχου διάθεσης εισιτηρίων, ανοίγετε την εφαρμογή Gov.gr wallet, επιλέγετε εισαγωγή νέου εισιτηρίου και εισάγετε το μοναδικό κωδικό εισιτηρίου που σας έχει σταλεί από τον πάροχο. Κατόπιν, θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε με τα αποθηκευμένα βιομετρικά στοιχεία ή το pin που έχετε στην εφαρμογή του Gov.gr Wallet, και έτσι ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση του εισιτηρίου και η αποθήκευση αυτού στο Gov.gr Wallet app.

To ανήλικο παιδί μου μπορεί να μπει στο γήπεδο;

Ναι, μπορεί. Κάνετε κανονικά αγορά εισιτηρίου από τον πάροχο διάθεσης εισιτηρίων και μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου ταυτοποιεί το εισιτήριο και το αποθηκεύει στην εφαρμογή. Σε περίπτωση που ο ανήλικος συνοδεύεται από άλλον ενήλικο, κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης του εισιτηρίου, ο έχων την επιμέλεια δηλώνει τον ΑΦΜ του ενήλικου που θα συνοδεύσει τον ανήλικο, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενήλικος συνοδός έχει ήδη προβεί σε ταυτοποίηση του δικού του εισιτηρίου.

Δεν έχω κινητό που να υποστηρίζει NFC, πως μπορώ να μπω στο γήπεδο;

Η είσοδος στις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν προϋποθέτει σε αυτή τη φάση τη χρήση κινητού με τεχνολογία NFC καθώς το εισιτήριο θα αποθηκεύεται σε μορφή γραμμωτού κώδικα (QR code / barcode). Αυτό είναι κάτι που θα υλοποιηθεί σε επόμενο χρόνο. Απαραίτητη είναι η χρήση συσκευής που υποστηρίζει nfc για την ταυτοποίηση εισιτηρίων σε αλλοδαπούς και μόνιμους κατοίκους εξωτερικού κατά τη χρήση σκαναρίσματος του διαβατηρίου.

Συνοδεύω ανήλικο άτομο κάτω των 15 ετών, πως ταυτοποιώ το εισιτήριο του;

Ο έχων την επιμέλεια δηλώνει τον ΑΦΜ σας, υπό την προϋπόθεση ότι ο έχετε ήδη προβεί σε ταυτοποίηση του δικού σας του εισιτηρίου. Με την αποστολή σχετικής ειδοποίησης και αφού αποδεχτείτε τη δήλωση περί συνοδείας μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet , μπορείτε να αποθηκεύσετε το ταυτοποιημένο εισιτήριο για τον ανήλικο στην εφαρμογή.

Μπορεί το ανήλικο τέκνο μου που έχει συμπληρώσει το 15ο έτος να εισέλθει μόνο του στο γήπεδο;

Ναι, εφόσον το ανήλικο τέκνο σας έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του υπό την προϋπόθεση ότι έχει προσωπικούς κωδικούς- διαπιστευτήρια taxisnet, και το κινητό του τηλέφωνο είναι εγγεγραμμένο στο ΕΜΕπ – emep.gov.gr.

Μπορώ να μεταβιβάσω το εισιτήριό μου από την εφαρμογή Gov.gr wallet;

Όχι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής κατόχου εισιτηρίου από το Gov.gr wallet. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει από τον πάροχο διάθεσης εισιτηρίων.

Μπορώ να ακυρώσω το εισιτήριό μου μετά την ταυτοποίηση;

Σε περίπτωση ακύρωσης ταυτοποιημένου εισιτηρίου από τον πάροχο έκδοσής του, το εισιτήριο ακυρώνεται αυτόματα και στην εφαρμογή Gov.gr wallet. Σε περίπτωση ακύρωσης εισιτηρίου συνοδού, αναιρείται αυτόματα και η δήλωση συνοδείας των συνοδευόμενων ανηλίκων.

Δεν έχω εγκατεστημένο το Gov.gr wallet στο κινητό μου, τι πρέπει να κάνω;

Για την είσοδο στο γήπεδο είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση του εισιτηρίου μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet. Για την απόκτησή της συμβουλευτείτε τις οδηγίες που περιγράφονται αναλυτικά στο https://wallet.gov.gr/

Δεν έχω κωδικούς taxis αλλά είμαι κάτοχος διαβατηρίου, μπορώ να ταυτοποιήσω το εισιτήριο μου;

Αν είστε μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με διαβατήριο τρίτης χώρας, μπορείτε να ταυτοποιήσετε το εισιτήριο σας μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet ως επισκέπτης. Θα χρειαστείτε τον κωδικό του εισιτηρίου καθώς και το διαβατήριο το οποίο θα πρέπει να επιτρέψετε στην εφαρμογή να το αναγνώσει με την χρήση του NFC τσιπ που εμπεριέχει.

Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την ταυτοποίηση του εισιτηρίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στα ειδικά γραφεία που βρίσκονται εντός των γηπέδων, τα οποία θα σας ταυτοποιήσουν με φυσική παρουσία και θα ενεργοποιήσουν το εισιτήριο σας στην εφαρμογή gov.gr wallet.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια διαρκείας;

Τα εισιτήρια διαρκείας, με άμεση ισχύ, θα εισέλθουν στην εφαρμογή Gov.gr wallet όπου θα ταυτοποιούνται μια φορά και θα ισχύουν στους προβλεπόμενους από την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία αγώνες.

Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας;

Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ. – emep.gov.gr) είναι το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης της κεντρικής βάσης μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των φυσικών προσώπων, στα οποία έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Ποια στοιχεία θα καταχωρίσω στο Ε.Μ.Επ;

Στο Ε.Μ.Επ., μπορείτε να καταχωρίσετε τα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας που σας αφορούν:

α) Αριθμό κινητού τηλεφώνου

β) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

γ) Αριθμό σταθερού τηλεφώνου

δ) Πλήρη ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής

ε) Πλήρη διεύθυνση επικοινωνίας (αν διαφέρει από τη διεύθυνση διαμονής).

Ποιος μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Ε.Μ.Επ.;

Στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να καταχωρίσει τα στοιχεία επικοινωνίας του κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο έχει αποδοθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Μπορεί ο ίδιος αριθμός κινητού τηλεφώνου να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. από δύο ή περισσότερα άτομα;

Κάθε αριθμός κινητού τηλεφώνου μπορεί να δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο.

Πώς γίνεται η αρχική καταχώριση του αριθμού κινητού τηλεφώνου μου στο Ε.Μ.Επ.;

Η αρχική καταχώριση γίνεται μέσω της επιλογής «Δήλωση-Επιβεβαίωση Αριθμού Κινητού Τηλεφώνου» και σας αποστέλλεται κωδικός μίας χρήσης (One Time Password) με sms, τον οποίο εισάγετε για την επαλήθευση κατοχής του αριθμού κινητού τηλεφώνου σας. Στη συνέχεια ακολουθεί επιβεβαίωση (διασταύρωση) της κατοχής του αριθμού κινητού από πιστωτικό ίδρυμα του οποίου είστε χρήστης e-banking ή από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Εφόσον, δεν επιβεβαιωθεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ούτε από πιστωτικό ίδρυμα, ούτε από πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, μπορείτε να μεταβείτε σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή για να δηλώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του στο Ε.Μ.Επ. ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος;

Ανήλικοι που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ., εφόσον διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες αυξημένης ασφάλειας το επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί στο Ε.Μ.Επ. χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τους κωδικούς TAXISnet, ως δεύτερος παράγοντας ταυτοποίησης.

Πώς γίνεται η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. για ανήλικους;

Η δήλωση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ. για ανήλικους γίνεται όπως και για τους ενήλικες, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε.Μ.Επ. με χρήση των κωδικών TAXISnet και επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου από πιστωτικό ίδρυμα ή πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η καταχώριση αριθμού κινητού τηλεφώνου του ανηλίκου στο Ε.Μ.Επ. μπορεί να γίνει σε Κ.Ε.Π. ή έμμισθη προξενική αρχή κατόπιν αυτοπρόσωπης παρουσίας τόσο του ανηλίκου όσο και του έχοντος την επιμέλειά του με τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα και το κινητό τηλέφωνο.

Αν είμαι κάτοικος εξωτερικού και κάτοχος ΑΦΜ, μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή του Ε.Μ.Επ. και να καταχωρίσω τα στοιχεία επικοινωνίας μου;

Ναι, η δυνατότητα καταχώρισης στοιχείων επικοινωνίας παρέχεται και στους κατοίκους εξωτερικού στο emep.gov.gr

 • Τι αλλάζει στη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), η οποία από γνωμοδοτικό όργανο αποκτά αποφασιστικές αρμοδιότητες;

Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) γίνεται 5μελής, ενώ μέχρι σήμερα ήταν 9μελής. Έτσι γίνεται πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική στην άσκηση των αυξημένων αρμοδιοτήτων της.
Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η επιβολή διοικητικών κυρώσεων με δέσμια αρμοδιότητα (αυτόματα πρόστιμα και ποινές για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών), σε περιπτώσεις φαινομένων οπαδικής βίας ή παραβίασης συγκεκριμένων διατάξεων με τις οποίες επιδιώκεται να μπει επιτέλους μια τάξη στα γήπεδα (π.χ. ταυτοπροσωπία του δικαιούχου και του κατόχου ονομαστικού εισιτηρίου).

 • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι των κατόχων εισιτηρίων θα συνεχίσουν να υπάρχουν;

Θυμίζουμε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους κατόχους εισιτηρίων πέριξ ή μέσα στα γήπεδα είχαν θεσπιστεί με τον 1ο αθλητικό νόμο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας.

Πέραν του προστίμου, που από το 2019 είχε προβλεφθεί ότι θα επιβάλλεται σε όσους δεν κατέχουν εισιτήριο, ή δεν είναι ονομαστικό, ή δεν φέρει το ονοματεπώνυμό τους αλλά τα στοιχεία κάποιου άλλου, θα επιβάλλονται πλέον και οι εξής κυρώσεις:

Α) ο παραβάτης θα απομακρύνεται υποχρεωτικά από την αθλητική εγκατάσταση και

Β) τα στοιχεία τόσο του παραβάτη – κατόχου, όσο και του πραγματικού δικαιούχου θα καταχωρίζονται σε βάση δεδομένων και θα απαγορεύεται η είσοδός τους στο συγκεκριμένο γήπεδο για 6 μήνες αρχικά και σε περίπτωση υποτροπής, εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, για 12 μήνες.

Τα πρόστιμα πλέον θα είναι 500€ στην περίπτωση μη κατοχής ονομαστικού εισιτηρίου ή το 10πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου στην περίπτωση κατοχής εισιτηρίου που φέρει διαφορετικά στοιχεία από τα στοιχεία του κατόχου του.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση το ίδιο πρόστιμο θα επιβάλλεται τόσο σε βάρος του κατόχου όσο και σε βάρος του πραγματικού δικαιούχου.

 • Οι έλεγχοι αυτοί θα έχουν συνέπειες μόνον για τους παραβάτες που είναι φυσικά πρόσωπα, δεν θα έχουν συνέπειες και για τις ομάδες;

Φυσικά και θα έχουν. Η ΕΛ.ΑΣ οφείλει να ενημερώνει τη ΔΕΑΒ για τη διαπίστωση τέτοιων παραβάσεων μετά από κάθε αγώνα.

 • Αν οι παραβάσεις βεβαιωθούν εντός του γηπέδου και εντοπίζονται σε μία συγκεκριμένη θύρα, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει κύρωση κλεισίματος της συγκεκριμένης θύρας για 1 έως 2 αγωνιστικές.
 • Αν διαπιστωθούν εκτεταμένες παραβάσεις σε μία ή περισσότερες θύρες κατά τον ίδιο αγώνα, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει κύρωση διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για 1 έως 2 αγωνιστικές.
 • Αν διαπιστωθούν τέτοιες παραβάσεις σε 3 τουλάχιστον αγώνες της ίδιας ομάδας εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, τότε η ΔΕΑΒ οφείλει να επιβάλει κύρωση διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για 2 αγωνιστικές.

Οι παραπάνω ποινές θα επιβάλλονται και σε περιπτώσεις μαζικής και βίαιης εισόδου στην εξέδρα, (τα λεγόμενα «ντου»), όταν αυτό διαπιστώνεται από τις κάμερες και καταγράφεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ

Όλες οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από ΔΕΑΒ μέσα σε 2 ημέρες από την παραλαβή της έκθεσης της Αστυνομίας, διαφορετικά επιβάλλονται από τον Υπουργό Αθλητισμού.

 • Τι αλλάζει ως προς τις κάμερες; Δεν υπήρχαν κάμερες στα γήπεδα της Super League και της Basket League και πριν τον νέο νόμο;

Πράγματι κάμερες υπήρχαν στα γήπεδα και πριν από τον νέο νόμο, όμως το πλαίσιο της λειτουργίας τους ήταν ατελές.

Η 1η αλλαγή που επέρχεται με τον νέο νόμο είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων ζωνών – σημείων κάλυψης των καμερών εντός και εκτός ενός γηπέδου.

Οι ζώνες αυτές δεν αποφασίστηκαν αυθαίρετα, αλλά προκύπτουν από τη σύμβαση Σαιντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κυρώθηκε πρόσφατα (2022) από τη χώρα μας.

Η 2η αλλαγή του νέου νόμου είναι η θεσμοθέτηση ενός «σφιχτού» και αυστηρού συστήματος προελέγχου των καμερών λίγες ημέρες πριν από κάθε αγώνα, αλλά και επανελέγχου (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τη λήξη κάθε αγώνα).

Η σύννομη λειτουργία των καμερών θα γίνεται 3 ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η αστυνομία που θα κάνει τον έλεγχο θα πρέπει να αναφέρει στη ΔΕΑΒ τόσο το «καλώς έχειν», όσο και την τυχόν διαπίστωση προβλημάτων στη λειτουργία τους.

Αν διαπιστώνεται πρόβλημα η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της 12 ώρες για να το αποκαταστήσει και, εφόσον αυτό συμβεί, ο αγώνας θα διεξάγεται κανονικά με θεατές.

Αν όμως δεν το αποκαταστήσει, τότε ο αγώνας θα διεξάγεται χωρίς θεατές με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Όπως προαναφέρθηκε, έλεγχος θα γίνεται από την Αστυνομία και την ημέρα του αγώνα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτόν.

Και στην περίπτωση αυτήν η Αστυνομία θα συντάσσει και θα αποστέλλει στη ΔΕΑΒ σχετική έκθεση, τόσο όταν όλα είχαν καλώς, όσο και όταν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα δεν ήταν επουσιώδες ή δεν προκλήθηκε από ανωτέρα βία, ο αμέσως επόμενος αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση της ΔΕΑΒ.

Και στην περίπτωση αυτή η κύρωση θα επιβάλλεται από τη ΔΕΑΒ μέσα σε 2 ημέρες από την παραλαβή της έκθεσης της Αστυνομίας, διαφορετικά θα επιβάλλεται από τον Υπουργό Αθλητισμού.

Τέλος, σημειώνεται ότι η παραπάνω διαδικασία των προελέγχων και των επανελέγχων των καμερών, αλλλά και οι κυρώσεις που τυχόν θα επιβληθούν με τις συγκεκριμένες διατάξεις, δεν θα εφαρμόζονται όταν θα πρόκειται για διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.

 • Γιατί εξαιρούνται οι διεθνείς διοργανώσεις; Δεν θα πρέπει στις διοργανώσεις αυτές να λειτουργούν οι κάμερες;

Φυσικά και θα πρέπει να λειτουργούν κανονικά οι κάμερες και στους διεθνείς αγώνες των ομάδων μας. Όμως, επειδή οι διεθνείς αγώνες διοργανώνονται υπό την εποπτεία των διεθνών ομοσπονδιών και διέπονται από το κανονιστικό πλαίσιο των ομοσπονδιών αυτών, κρίθηκε σκόπιμο να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες διατάξεις που προβλέπουν τους προελέγχους και τους ελέγχους των καμερών κατά τη διάρκεια και μετά από τη λήξη τους. Θα συνεχίσουν να ακολουθούνται οι διαδικασίες που εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα από τις διεθνείς ομοσπονδίες που επιβλέπουν τους διεθνείς αγώνες των ομάδων μας.

 • Σε ποιες εγχώριες διοργανώσεις θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο των καμερών;

Αρχικά θα εφαρμόζεται για τους αγώνες των ομάδων της Super League και της Basket League, δηλαδή για τις ομάδες που μετέχουν στις δύο ανώτερες επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ και μελλοντικά με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορεί να επεκταθεί η εφαρμογή του πλαισίου αυτού και σε άλλες, κατώτερες, αγωνιστικές κατηγορίες, αλλά και σε άλλα ομαδικά αθλήματα.

 • Τι αλλαγές επέρχονται στον νόμο 4326/2015 που αφορούν διοικητικές κυρώσεις για φαινόμενα βίας;

Κατ’ αρχάς η χρηματική ποινή ύψους από 10.000€ μέχρι 1.000.000€, για περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων ή παρότρυνσης σε πρόκληση τέτοιων επεισοδίων ή φαινομένων βίας, θα επιβάλλεται σε βάρος του υπεύθυνου φυσικού ή νομικού προσώπου από τη ΔΕΑΒ εντός 7 ημερών από τη ημέρα του συμβάντος.

Μόνον αν η ΔΕΑΒ δεν επιληφθεί εντός της παραπάνω 7ήμερης προθεσμίας, τότε θα επιβάλλονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

Δεύτερον, η ΔΕΑΒ επίσης θα αποφασίζει για την επιβολή διοικητικών προληπτικών μέτρων όπως είναι π.χ. απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων, το κλείσιμο θυρών, η χρήση συγκεκριμένων θυρών από κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, η προσωρινή αναστολή ή ακόμη και η οριστική διακοπή πρωταθλημάτων ή διοργανώσεων.

Και πάλι όμως, αν η ΔΕΑΒ δεν επιληφθεί για τη λήψη κάποιου από τα παραπάνω μέτρα εντός της παραπάνω 7ήμερης προθεσμίας, τα ίδια μέτρα θα μπορούν να ληφθούν από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

 • Γιατί καταργήθηκε η παράγραφος που προέβλεπε την επιβολή προστίμου για παρότρυνση σε τέλεση επεισοδίων από τον έντυπο ή τον ηλεκτρονικό Τύπο ή από το διαδίκτυο;

Διότι κρίθηκε ότι τουλάχιστον ως την παρότρυνση που γίνεται από φυσικά πρόσωπα μέσω του Τύπου, έντυπου ή ηλεκτρονικού ή από το διαδίκτυο, υπάρχει επαρκές πλαίσιο επιβολής τόσο διοικητικού προστίμου, με βάση την παρ. 1 του ίδιου άρθρου, όσο και ποινικών κυρώσεων, με βάση την παρ. 5 του άρθρου 41ΣΤ του αθλητικού νόμου, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 15 του νέου νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

 • Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλονται οι λεγόμενες «αυτοματοποιημένες» διοικητικές κυρώσεις, από ποιο όργανο και με ποιες προϋποθέσεις;
 • Σε περίπτωση ρίψης από την κερκίδα εντός του αγωνιστικού χώρου αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη και ιδίως κροτίδας, βεγγαλικού ή άλλης εύφλεκτης ύλης θα επιβάλλεται ποινή 1 αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών.
 • Σε περίπτωση εισόδου θεατή στον αγωνιστικό χώρο, αν προκληθεί προσωρινή καθυστέρηση ή διακοπή του αγώνα, θα επιβάλλεται επίσης ποινή 1 αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών.
 • Αν από την είσοδο θεατή προκληθεί ματαίωση ή οριστική διακοπή του αγώνα θα επιβάλλεται ποινή 3 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών.
 • Αν οι παραπάνω παραβάσεις (ρίψη ή είσοδος θεατή) συντρέξουν με μη κανονική λειτουργία των καμερών τότε οι παραπάνω ποινές διπλασιάζονται.

Όλες οι παραπάνω κυρώσεις θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ, κατά δέσμια αρμοδιότητα, εντός 4 ημερών από τη ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς να απαιτείτε προηγούμενη κλήση σε απολογία.
Για την επιβολή των παραπάνω κυρώσεων η ΔΕΑΒ θα στηρίζεται σε κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο και ιδίως στο οπτικοακουστικό υλικό που θα προκύπτει από τις κάμερες, στα φύλλα αγώνα, στις εκθέσεις των παρατηρητών και στην έκθεση της Αστυνομίας.
Οι παραπάνω εκθέσεις και τα φύλλα αγώνα θα πρέπει να διαβιβάζονται στη ΔΕΑΒ εντός 48 ωρών από τον αγώνα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, αν η ΔΕΑΒ δεν επιληφθεί, οι ποινές επιβάλλονται από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

Τι είναι ακριβώς η «ρήτρα παραβατικότητας» και πώς, με βάση τη ρήτρα αυτήν, θα απομειώνεται η χρηματοδότηση των ομάδων από το «στοίχημα»;

Προβλέπεται πλέον στον νόμο ότι αν μία ομάδα έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά, τελεσιδίκως και κατ’ επανάληψη, εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, για πειθαρχικές παραβάσεις των οπαδών της, ή ανθρώπων που συνδέονται με την ομάδα αυτήν, τότε θα απομειώνεται μέχρι 50% η χρηματοδότησή της από τον κρατικό «κουμπαρά» που για τον σκοπό αυτόν έχει δημιουργηθεί από τη φορολόγηση των κερδών από τυχερά παιχνίδια.

Το ποσό της απομείωσης θα διατίθεται για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη βελτίωση των εποπτευόμενων από το κράτος αθλητικών υποδομών.

Η εξειδίκευση των πειθαρχικών τιμωριών που θα συνεπάγονται την απομείωση και των αντίστοιχων ποσοστών, θα γίνει με ΚΥΑ του Υπουργού των Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

 • Ποιες αλλαγές επέρχονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων;

Επιγραμματικά, οι Λέσχες Φιλάθλων περιορίζονται πλέον σε μία (1) Λέσχη ανά έμβλημα αθλητικής ομάδας που θα αναγνωρίζεται και θα συνδέεται υποχρεωτικά με την υπάρχουσα Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) και μόνον σε περίπτωση μη ύπαρξης ΠΑΕ θα συνδέεται και θα αναγνωρίζεται από το αθλητικό σωματείο.

Η αναγνωρισμένη από την ΠΑΕ ή από το αθλητικό σωματείο Λέσχη, θα πρέπει υποχρεωτικά να συστεγάζεται, ως προς την έδρα της, με την ΠΑΕ ή το σωματείο κατά περίπτωση.

Η μη αναγνώριση λέσχης από ΠΑΕ θα συνιστά λόγο μη χρηματοδότησής της από το «στοίχημα».

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ρυθμίσεις για την εσωτερική οργάνωση και τη λειτουργία της Λέσχης, όπως π.χ. η ανάδειξη των διοικήσεων τους μέσω αρχαιρεσιών που θα διεξάγονται ανά 2ετία, ενώπιον εφορευτικής επιτροπής της οποίας θα προεδρεύει δικηγόρος.

Εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου οι νόμιμα υφιστάμενες και λειτουργούσες Λέσχες οφείλουν να ιδρύσουν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Λεσχών Φιλάθλων».

Η μη συμμετοχή στη παραπάνω Ομοσπονδία θα αποτελεί λόγο μη αδειοδότησης και εν τέλει διάλυσης της Λέσχης.

Κατ’ εξαίρεση από τον κανόνα της μίας Λέσχης ανά έμβλημα και υποχρεωτική υπαγωγή στην ΠΑΕ προβλέπεται όμως και η δυνατότητα σύνδεσης συγκεκριμένου Παραρτήματος αυτής της μίας Λέσχης με ΚΑΕ (μπάσκετ) ή ΤΑΠ (βόλεϊ), εφόσον αυτό ζητηθεί από την ΚΑΕ ή το ΤΑΠ και εγκριθεί από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό.

 • Γιατί θεωρείτε ότι όλα αυτά που θα εφαρμοστούν τώρα θα επιτύχουν, παρότι δεν έχει συμβεί τόσα χρόνια;

Διότι πλέον κινούμαστε σε ένα εντελώς ναό περιβάλλον, όπου τα πάντα περιγράφονται ρητά, κατηγορηματικά και χωρίς κενά στις διατάξεις. Κάνεις δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

 • Τα μέτρα αφορούν αποκλειστικά όσα συμβαίνουν εντός γηπέδων. Τα περισσότερα πρόσφατα επεισόδια, όμως, έχουν συμβεί έξω και μακριά από γήπεδα και αγώνες…

Βεβαίως, αλλά στα ποδοσφαιρικά (κυρίως) γήπεδα και στις Λέσχες Φιλάθλων παρεισφρέουν και εκκολάπτονται όλες αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές, που εν τέλει εκφράζονται, με πρόσχημα τον αθλητισμό και εκτός γηπέδων…

Τοποθέτηση αν. υπουργού αθλητισμού Γ. Βρούτση στη για τα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικης βίας

Θέλω να ξεκινήσω με κάτι πολύ σημαντικό, ο Αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα και ιδεολογικό πρόσημο,

Στη βάση αυτών των Αρχών πήγαμε στη Βουλή σε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και το ευχάριστο ήταν πως όλες οι πλευρές ήταν μαζί μας σε αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε: την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση.

Πετύχαμε ευρεία συναίνεση για τον νόμο του Κράτους πλέον, τον 5085/2024, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που εκσυγχρονίζει αναβαθμίζει, θωρακίζει ως ασπίδα τα γήπεδα του ποδοσφαίρου τώρα, και σε λίγο όλα τα γήπεδα.

Θα πρέπει να πω ότι η ευρεία συναίνεση δεν επιτεύχθηκε τυχαία. Είχε προηγηθεί από τη μεριά του Υπουργείου Αθλητισμού, μία συμμαχία με όλους τους παράγοντες του Αθλητισμού. Παραδείγματος χάριν, συγκεντρώσαμε τις ΠΑΕ σε μία μεγάλη συνάντηση, όπου είχαμε την ευκαιρία να τις ενημερώσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις τους. Υπήρχε μία γενική συστράτευση ώστε να προχωρήσουμε στην κατάθεση του Νόμου στην ελληνική Βουλή.

Συναντήθηκα με τη Σούπερ Λίγκα, τη Λίγκα του μπάσκετ, την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και διαμορφώσαμε ένα κλίμα συναίνεσης.

Αυτό που τώρα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι έχουμε κάποιες ημερομηνίες ορόσημα που οφείλουν όλοι να τηρήσουν και συγκεκριμένα:

Στις 13 Φεβρουαρίου, ανοίγουμε ξανά τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον!

Θα έχουμε τη νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας με τις αναβάθμισες αρμοδιότητες, που έχει πλέον τη δέσμια αρμοδιότητα να επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη!

Δρακόντειες ποινές με βασική αυτή των κεκλεισμένων, αν παραδείγματος χάριν πέσει εντός γηπέδου κροτίδα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο το γήπεδο δεν θα έχει θεατές στο αμέσως επόμενο εντός έδρας ματς.

Στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε το πρωτάθλημα. Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, και της ΕΠΟ, όπως και κάθε άλλου αθλήματος, όπως σεβόμαστε τους κανονισμούς ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Όμως είναι δικαίωμά μας η ασφάλεια του πολίτη μέσα στο γήπεδο, για αυτό όταν κρίνουμε ότι υπάρχει ανασφαλές περιβάλλον, τότε θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα προβλέπονται στον Νόμο.

Επαναλαμβάνω ότι η επιβολή ποινών είναι δέσμια αρμοδιότητα, καθώς μόλις έρθει η έκθεση της Αστυνομίας και των παρατηρητών αποφασίζεται άμεσα το κεκλεισμένων των θυρών από την αμέσως επόμενη αγωνιστική.

Εγώ προσωπικά εύχομαι να μην ξανακλείσει κανένα γήπεδο, εμείς θεωρούμε τον κόσμο πως είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, και θέλουμε τους θεατές να χαίρονται την ομορφιά του αθλητισμού

Όμως αν ο Νόμος δεν τηρηθεί να προχωρήσουμε σε ότι προβλέπουν οι διατάξεις του διασφαλίζοντας την ασφάλεια και δίνοντας ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας!

Στις 6 Μαρτίου ξεκινάει μια δεύτερη διαδικασία συγκεκριμένη η εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αν δεν τηρηθεί, από τις 7 Μαρτίου δεν θα ανοίξει για τους φιλάθλους,

Δώσαμε αρκετό χρονικό περιθώριο στο πλαίσιο της συμμαχίας και της συνεννόησης που διαμορφώσαμε το προηγούμενο διάστημα με όλες τις ομάδες της Super League 1.

Τεχνικά κλιμάκια και από τα τρία Υπουργεία με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς τους, επισκέφτηκαν τα 14 γήπεδα. Είδαν την ιδιομορφία του κάθε γηπέδου, συζήτησαν με τους παράγοντες της κάθε ΠΑΕ και κατέληξαν σε κάποιες εκθέσεις.

Στη βάση αυτών των εκθέσεων από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μετά οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα λειτουργούν βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διασφαλίζει βήμα βήμα την εφαρμογή και την υλοποίησή του θα καθορίσει το αν θα ανοίξουν τα γήπεδα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί και το ΦΕΚ της ΚΥΑ για την εφαρμογή των καμερών. Μάλιστα αύριο είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρόεδρο της Super League και της Basket League για να τους παραδοθεί το ΦΕΚ προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι ΠΑΕ και ΚΑΕ προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες και να εναρμονιστούν με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Φιλοδοξούμε και θέλουμε η εφαρμογή του νόμου να βάλει το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα σε μια νέα εποχή. Η Ελλάδα αξίζει έναν καλύτερο αθλητισμό.

Είμαστε όλοι απέναντι στη βία, είμαστε όλοι σύμμαχοι σε αυτό, παράγοντες του αθλητισμού, τα κόμματα γι αυτό και η η ευρεία συναίνεση στη Βουλή μας κάνει να νιώθουμε δυνατοί και ότι θα φέρει αποτελέσματα όλη αυτή η προσπάθεια.

Στις 9 Απριλίου έρχεται η τρίτη μεγάλη αλλαγή την ταυτοπροσωπία, τη διαδικασία της οποίας θα σας περιγράψει αναλυτικά ο κ. Παπαστεργίου. Με αυτή την αλλαγή, θα γνωρίζουμε πλέον όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, όπου εισέρχεται στο γήπεδο.

Πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση δείχνει τέτοια αποφασιστικότητα, έχει ευρεία συναίνεση από Βουλή και από την αθλητική κοινότητα. Συμμετέχουν τρία υπουργεία σε αυτή την προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την αθλητική βία που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδο για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό στη χώρα μας.

Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις στον νόμο, όπως μία λέσχη ανά έμβλημα, η ρήτρα παραβατικότητας, όπου θα παρακρατούνται από το ποσοστό από το στοίχημα στις ομάδες που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα εθνικά αθλητικά κέντρα.

Με την ελπίδα και την ευχή ότι η σημερινή συνέντευξη θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους παράγοντες του αθλητισμού οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σύμμαχοι και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον αθλητισμό της χώρας μας που όλοι στηρίζουμε και θέλουμε να πάει ψηλά.

Σημεία ομιλίας Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στις δηλώσεις για την είσοδο στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στον χώρο του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου, πιθανώς του μπάσκετ και των υπολοίοπων αθλημάτων.

Οφείλουμε όλοι μαζί να παλέψουμε το φαινόμενο της βίας, όπως αυτή εκφράζεται πέριξ ή και μέσα στα γήπεδα.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να μπορούμε να πάμε στα γήπεδα, εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί.

Το τρίπτυχο που έχει αναπτυχθεί από τον Υπουργό Γιάννη Βρούτση γι’ αυτή την ομαλή επιστροφή, έχει να κάνει με τη νέα νομοθεσία, τις κάμερες και την ταυτοποίηση.

Για τα δύο πρώτα μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης. Ας δούμε το τρίτο που αφορά στην ταυτοπροσωπία.

Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Επίσης δεν είναι εφικτό και λογικό να δεσμεύομε εκατοντάδες ίσως και περισσότερους αστυνομικούς κάθε Κυριακή για να κάνουν το έλεγχο αυτό. Ποιο είναι το καινούργιο που κομίζουμε.

Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό μας τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας.

Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων/πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή bar Code.

H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκ. Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς γράφεται κάποιος στο ΕΜΕπ, αναζητήστε τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμο και το emep.gov.gr.

Γυρνάμε στη διαδικασία μας και πάμε να το δούμε στην οθόνη δίπλα μας.

Ανοίγουμε το Gov.gr wallet.

Ας δούμε τη διαδικασία για Έλληνα πολίτη που έχει ήδη wallet.

Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων.

Πατάμε το κουμπί της προσθήκης επάνω πάνω δεξιά να εισάγουμε νέο εισιτήριο.

Έστω ότι αυτό είναι για εμάς.

Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.

Και το εισιτήριό μας τόσο απλά περνάει στο ψηφικό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet.

Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το bar Code.

Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε bar code και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, ο οποιος είναι ένας ακόμα πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Πάμε να κάνουμε το ίδιο και για το ανήλικο, κάτω από 15 ετών παιδί μας

Ίδια διαδικασία είναι αντίστοιχη. Tα παιδιά άνω των 15 ετών μπορούν να εγγραφούν στο ΕΜΕΠ κανονικά. Για τα παιδιά κάτω των 15 ετών με την είσοδό μας, εμφανίζει τα τέκνα μας.

Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι και ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεσή του, το εισιτήριο εισάγεται στο wallet.

Κάτι που έχει ενδιαφέρον να δούμε, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνδεθούν με την ειδική διαδικασία που θα δείξω και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου.

Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο.

Βλέπετε πως η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά και πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Είναι 100% ασφαλής; Προφανώς και όχι γιατί κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε κάποιον άλλο, θα μπει. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον «πετάει» έξω.

Μία εύλογη ερώτηση, για να προλάβω σχετικά ερωτήματα:

Τι γίνεται με τα διαρκείας; Το συζητάμε με τις Super League. Είναι κάτι που θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε στις συζητήσεις μας. Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Μεταβιβάζονται τα διαρκείας; Και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε.