ΜΕΡΟΣ Α’ : Η ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Το 2017, κατά την περίοδο της 2ης αξιολόγησης, εμείς δίναμε μια σκληρότατη μάχη για να πείσουμε το ΔΝΤ και για να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν απολύτως αχρείαστο.

Παρόλα αυτά είχε δημιουργηθεί μια συνθήκη τότε όπου η Γερμανία έλεγε ότι αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει χωρίς τη συμφωνία του ΔΝΤ. Και με αυτήν την έννοια η ελληνική πλευρά βρέθηκε σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση και αποδέχθηκε τα επιπλέον αυτά μέτρα -για το 2019 την περικοπή των συντάξεων και για το 2020 το αφορολόγητο- λέγοντας πως εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν πέσουν μέσα θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και τα αντίμετρα.

Αυτή τη στιγμή τι έχουμε; Τελικά αυτός ο οποίος δικαιώθηκε σε αυτήν τη διελκυστίνδα ήταν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που συμφωνούσαν τότε με τις προβλέψεις μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και μάλιστα και με το παραπάνω. Καθώς έχουμε και τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα!

Σας θυμίζω επίσης τη στάση που κρατούσε η ΝΔ καθόλη τη διάρκεια εκείνης της διαπραγμάτευσης κατά τη 2η αξιολόγηση που ήταν σκληρή, επίπονη και αγχωτική όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ επί της ουσίας ζητούσε από το ΔΝΤ να μην υποχωρήσει σε καμία από τις οικονομικές απαιτήσεις του και αντιθέτως αυτό που θεωρούσε σωστό να κάνει ήταν να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση του να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς καμία διαπραγμάτευση!

Κάποια στιγμή λοιπόν το καλοκαίρι η ΝΔ βρέθηκε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση γιατί κατάλαβε ότι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη δυνατότητά της να επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του +3,5% αλλά και για το ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν διαρθρωτικού αλλά δημοσιονομικού χαρακτήρα γίνονταν δεκτά από το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μετά την τοποθέτηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην ελληνική βουλή ο κος Χατζηδάκης ομολόγησε ουσιαστικά ότι η ΝΔ είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και πως δεν είχε κανένα σκοπό να επαναδιαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη πολιτική σε περίπτωση που τα σενάριά της περί πτώσης της κυβέρνησης κατά τη 2η ή 3η αξιολόγηση πραγματοποιούνταν καθώς ταιριάζει γάντι στο πολιτικό της πρόγραμμα. Τον εγκλάλεσε λέγοντάς του ότι θα πρέπει να τους πει τελικά αν οι συμφωνίες πρέπει ή δεν πρέπει να τηρούνται για να ξέρουν και αυτοί τι να κάνουν με το πρόγραμμά τους!

Και είναι ακριβώς αυτός ο πυρήνας του λάθους ή καλύτερα της στρέβλωσης της ΝΔ. Η ΝΔ δεν έχει καταλάβει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και πως άρα οι στόχοι δε συνοδεύονται από την επιβολή των μέσων ώστε αυτοί να επιτευχθούν. Και είναι αυτός ο λόγος, επίσης, που η θεωρία περί 4ου μνημονίου καταρρέει.

Στο μεταξύ, ισχύουν για το αφορολόγητο τα ίδια επιχειρήματα με τις συντάξεις. Και με αυτά τα επιχειρήματα θα πείσουμε, αν είμαστε και η επόμενη κυβέρνηση. Γιατί είναι σαφές πως αν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές θα επιδιώξουμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο. Αντιθέτως, ο κος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ είπε ότι θα εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου απλώς χαμηλώνοντας τον φορολογικό συντελεστή από τα 5.500 – 10.000 ευρώ πηγαίνοντάς τον στο 9%!

 

ΜΕΡΟΣ Β’ : Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ – Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙ «ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ

• O κος Μητσοτάκης, ειδικά σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει πει αρκετές αθλιότητες. Σήμερα όμως με τα περί ανταλλαγής του Μακεδονικού με τη μη περικοπή των συντάξεων νομίζω ότι υπερέβη τα εσκαμμένα. 

• Η στάση αυτή του κου Μητσοτάκη δεν προσιδιάζει σε κεντρώο ή φιλελεύθερο ή μεταρρυθμιστή πολιτικό αλλά στη νέα ακροδεξιά ταυτότητα που οικοδομεί για τον εαυτό του και για τη ΝΔ.

• Σήμερα ο κος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή σαν μαθητής του κου Γεωργιάδη ο οποίος αποτελεί τον βασικό εμπνευστή και αυθεντικό προπαγανδιστή αυτής της θεωρίας περί συναλλαγής.

• Εμείς σκοπεύουμε να αναδείξουμε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο αυτό το θέμα και να πούμε στους εταίρους και τους συμμάχους ότι ο κος Μητσοτάκης τους κατηγορεί ότι συναλλάσσονται με την ελληνική κυβέρνηση με αυτόν τον άθλιο τρόπο.

• Οι κατηγορίες του κου Μητσοτάκη περί προδοσίας και μειοδοσίας δεν θα περνάνε εφεξής αναπάντητες.

• Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τη μη περικοπή των συντάξεων ως προϊόν συναλλαγής και μάλιστα με αντάλλαγμα την ίδια τη Μακεδονία τότε γιατί την ψήφισε; Είναι συνένοχος στη συναλλαγή;

• Αν θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια, προδοτική, μειοδοτική και προϊόν τέτοιας άθλιας συναλλαγής τότε να δεσμευτεί από τώρα ότι ακόμη κι αν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα την καταργήσει. 

• Ο κος Μητσοτάκης θα κληθεί και στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα να δώσει λογαριασμό για αυτά τα οποία εκτοξεύει χωρίς καν να τα σκεφτεί θυσιάζοντας στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας την ίδια την κεντροδεξιά ταυτότητα της ΝΔ την οποία μετατρέπει καθημερινά σε ένα ΛΑΟΣ.

• Ο κος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάει στην Ευρώπη και να πει ποιο ακριβώς μέλος από την πολιτική του οικογένεια συναλλάχθηκε με τέτοιον άθλιο τρόπο με τον κο Τσίπρα.

• Οι τελευταίες δηλώσεις του κου Ζάεφ που ήρθαν ως απάντηση σε έναν ακροδεξιό βουλευτή του VMRO είχαν πράγματι υπερβάσεις σε σημεία που είχαμε συμφωνήσει. Το κρίσιμο όμως είναι να τηρηθούν οι ρήτρες που μετά την κύρωση της Συμφωνίας θα είναι και νομικά δεσμευτικές. Νομίζω ότι η στάση του μετά το συμβάν ήταν τέτοια που δεν εμπνέει ανησυχία σε σχέση με το σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας.

• Η Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως θα έρθει στην ελληνική Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και όλα δείχνουν καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο στόχος είναι να αποσπάσει ευρεία πλειοψηφία που θα ξεπερνά τις 151 ψήφους.

• Είναι εξαιρετικά θετικό ότι πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο δεν σκέφτονται με βάση τη βραχυπρόθεσμη πολιτική σκοπιμότητα και τους σχεδιασμούς εκδοτικών συγκροτημάτων αλλά λειτουργούν με βάση αρχές και αξίες.

• Πολιτικές εξελίξεις μπορούν να προκληθούν μόνο με βάση τη συνταγματική τάξη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας καταθέσει πρόταση μομφής και να πάρει την απάντησή του όπως και πριν 6 μήνες.

• Θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφέρει να πείσει τον κο Καμμένο ότι η ορθή στάση είναι να μείνει στην κυβέρνηση.

• Στο Διεθνές Δίκαιο δεν ορίζεται η έννοια του έθνους. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τον εθνοτικό προσδιορισμό. Οι συμφωνίες καθορίζουν θέματα ιθαγένειας. Η γλώσσα αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ ως μακεδονική από το 1977.

• Ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει τοποθετηθεί με ακροδεξιό τρόπο. Ποιο είναι το κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ του; Εχει γίνει μαθητής του κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη.