Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνει  εδώ και 2 χρόνια μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να αντιστρέψει την πορεία αποδιοργάνωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , το οποίο είχε πολλαπλά «τραύματα» λόγω της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης των δημόσιων δομών.  Η «επούλωση» των πληγών προχωρά, η σταθεροποίηση και σταδιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των μονάδων της ΠΦΥ είναι ήδη ορατή, η ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων σταμάτησε την επί 5ετία τάση συνεχών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ   και η κάλυψη ενός σημαντικού μέρους από τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό είναι πλέον αδιαμφισβήτητη .

Σήμερα είναι η ώρα να οργανώσουμε το επόμενο βήμα που είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του συστήματος υγείας.  Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων, των ιατρικών μηχανημάτων και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού  των νοσοκομείων  έχουν υπερβεί « το προσδόκιμο ζωής» τους  και χρειάζεται αντικατάσταση και αναβάθμιση.

Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (κρατικός προϋπολογισμός, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) έχουμε ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή ανανέωση και λειτουργική αναβάθμιση  του εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα. Από το 2016 έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ή προμήθειες ΝΕΟΥ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, το κόστος των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ περίπου. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται έργα κόστους 120 εκατ. ευρώ, μεταφερόμενα από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα υλοποιηθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο.

Σημαντικότατος αρωγός στην προσπάθεια μας  αυτή αποδεικνύεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ήδη έχει συμβάλει σημαντικά με τις συμφωνίες για την αγορά 10 γραμμικών επιταχυντών, αλλά και την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ με 143 ολοκαίνουρια ασθενοφόρα. Είναι αλήθεια πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε προβεί σε σημαντικές δωρεές και στο παρελθόν. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι η προσφορά του στην κοινωνία γίνεται πιο αποτελεσματική, αφού οι δωρεές του υλοποιούνται σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού του Υπουργείου για την στήριξη και ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ιδρύματος για δωρεές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ και της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, στο επόμενο διάστημα θα ανεγερθεί και θα εξοπλιστεί το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Νοσοκομείο Παίδων Θεσσαλονίκης, θα ανακαινιστεί πλήρως το κτήριο Αδελφών Νοσοκόμων του Γ.Ν. Ευαγγελισμός προκειμένου να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, ενώ τέλος θα καλυφθούν πανελλαδικά οι αεροδιακομιδές με την αγορά 2 καινούριων ελικοπτέρων για το ΕΚΑΒ και την επισκευή των ήδη υπαρχόντων, τα οποία έχουν καθηλωθεί σταδιακά από το 2008 έως το 2015.

Θέλουμε  να ευχαριστήσουμε  θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την προσφορά του στη δημόσια περίθαλψη , στην κοινωνία και στη χώρα,  και να επισημάνουμε  ότι τέτοιου είδους ενέργειες,  υπό όρους πλήρους διαφάνειας, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανταπόκριση της Πολιτείας στην ανάγκη καθολικής, ισότιμης, υψηλής ποιότητας, δωρεάν και αποτελεσματικής φροντίδας υγείας  για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.