Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Υποδεχόμενος τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά πάντοτε με την ιδιότητα ενός πολιτικού που μάχεται για την ενότητα της Ευρώπης, αλλά και ενός πολύ στενού φίλου της Ελλάδας.

Θεωρώ ότι είναι πολύ τιμητικό για εμάς, ότι ένα από τα τελευταία σας ταξίδια ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα σας ταξίδια στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου είναι πάλι στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά έρχεστε με αφορμή ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, που αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό: τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης τέχνης, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια εντός της Γερμανίας, στο Kassel. Αυτή τη φορά, επιλέχθηκε και η Αθήνα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να εκφράσουν αυθεντικά τα συναισθήματα των ανθρώπων, είτε αυτά τα συναισθήματα είναι πόνος, αγωνία, προσδοκία, ελπίδα. Οι άνθρωποι πάντοτε έχουν συναισθήματα, οι λαοί μας έχουν συναισθήματα, οι σχέσεις μας διαταράχθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο πολιτισμός και η τέχνη, νομίζω ότι μπορεί να είναι η καλύτερη γέφυρα για να ξαναπιάσουμε το νήμα των σχέσεων των λαών μας και των χωρών μας.

Ξέρετε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια επτά χρόνων και πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα της αγωνίας και του πόνου με το συναίσθημα της ελπίδας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το σημαντικότερο μήνυμα σε μια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρώπης, πρέπει, όμως, να διασφαλίσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι και από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα συνεχίσετε να καταβάλλετε άοκνες προσπάθειες για αυτό το σκοπό».

Κατά τη αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Στάινμαϊερ δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ, για την φιλική υποδοχή. Πράγματι, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν καθίσαμε από κοινού σε αυτό το τραπέζι. Το μεγάλο θέμα που μας απασχόλησε εντατικά ήταν, φυσικά, η ευρωπαϊκή κρίση αυτή την εποχή.

Πρέπει να σας πω ότι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πλέον ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, μετά από την απόφαση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου το περασμένο έτος. Καλούμαστε όλοι να δώσουμε απαντήσεις στα ανοιχτά ερωτήματα. Και θα πρέπει να μάθουμε ξανά να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μη θεωρούμε ότι η Ευρώπη ευθύνεται για όλα όσα ενδεχομένως είναι δυσάρεστα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ξανά σιγά-σιγά ότι αυτή είναι η Ευρώπη που επί 70 χρόνια τους προσέφερε ειρήνη και σταθερότητα, σε μια ήπειρο, η οποία ταλανιζόταν επί αιώνες από πολέμους και εμφύλιες συγκρούσεις. Ίσως η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να καταστήσει σαφές σε πολλούς ότι μονάχα αν εμείς κάνουμε κάτι για να αναδείξουμε την Ευρώπη σε παίκτη στην παγκόσμια σκηνή, θα διασφαλίσουμε ότι αυτή δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια άλλων δυνάμεων. Εδώ, βέβαια, συγκαταλέγονται θέματα όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, τα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, και φυσικά, ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Εγώ προσωπικά, εκτιμώ ιδιαίτερα τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Ελλάδα τα περασμένα χρόνια και εκτιμώ ιδιαίτερα το θάρρος που ήταν απαραίτητο για υλοποιήσει τις αποφάσεις. Και ελπίζω ότι τα τηλεγραφήματα των [ειδησεογραφικών] πρακτορείων από τη Μάλτα που διαβάσαμε νωρίτερα είναι ακριβή, ότι δηλαδή έχει επέλθει συμφωνία με την Ελλάδα για τα σημαντικά στοιχεία.

Άλλα η δεύτερη επίσκεψή μου εδώ [στην Ελλάδα] σε μικρό χρονικό διάστημα είναι, τέλος, ένα μήνυμα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πολύ ευρύτερες από ό,τι συζητιέται δημοσίως. Για αυτό χαίρομαι που μπορούμε να συζητήσουμε για τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών μας. Και να εγκαινιάσουμε αύριο εδώ στην Αθήνα την έκθεση documenta14, η οποία ασφαλώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μια διαφορετική οπτική γωνία, αυτή των καλλιτεχνών, για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια οπτική γωνία, η οποία θα μας αρέσει πάντοτε εμάς τους πολιτικούς, αλλά θα είναι σίγουρα μια φρέσκια και προκλητική οπτική γωνία».