Απάντηση στο δημοσίευμα του Guardian που έκανε λόγο για κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα δίνει ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι η «ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος  λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος  ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν».

Όπως σημειώνει ο Ανδρ. Ξανθός, «το δημοσίευμα του Guardian δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».

«Δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την  πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια  των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη» αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει:

«Επαναλαμβάνουμε για όσους δεν κατάλαβαν: η  Ελλάδα  είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, «γιατρεύει τις πληγές» της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4, 6-4, 9% της προηγούμενης τριετίας),  τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό,  καλύπτουν  χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την «υγειονομική φτώχεια» και   προσφέροντας  ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της.

Όσοι λοιπόν επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στην διάλυση της δημόσιας περίθαλψης,  θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος  ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν.  Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».