Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, τόσο άμεσα όσο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, συνομολογήθηκαν με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  για το θέμα, σήμερα Μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκτός από τον άμεσα εμπλεκόμενο λόγω αρμοδιότητας, Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά,  ο  ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας – Ιονίου, Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου, Παναγιώτης Μυλωνάς, ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου, Γεώργιος Κομιώτης.

 

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, η δημοτική Αρχή και ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ζακύνθου δεσμεύτηκαν για την υποβολή στην Περιφέρεια, φακέλου αδειοδότησης προσωρινής εγκατάστασης δεματοποίησης απορριμμάτων σε όμορο του ΧΥΤΑ Σκοπού χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου. Ο χώρος αυτός θα υποδεχθεί  τα απορρίμματα που θα συλλέγονται από τους δρόμους του νησιού ώστε, στη συνέχεια, να δεματοποιούνται στην εγκατάσταση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Υγεία και να προστατευθεί η οικονομία της Ζακύνθου, χωρίς να καταστρατηγηθούν οι κανόνες ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

 

Συγχρόνως με τις παραπάνω ενέργειες, ο Δήμος Ζακύνθου μαζί με τον Σύνδεσμο θα προωθήσουν την εγκατάσταση του αναδόχου της προσωρινής λύσης στην περιοχή Ορθονιές, προκειμένου να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η επεξεργασία των απορριμμάτων.

 

Το τρίτο βήμα, αφορά στην παράλληλη κατάθεση των τελευταίων μελετών που προβλέπονται από την ΑΕΠΟ, για την επίτευξη της ενδιάμεσης και οριστικής λύσης  της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού στη θέση Λίβας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε  ότι το Υπουργείο στάθηκε και θα σταθεί  αρωγός στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος,  στο πλαίσιο της λύσης που έχει επιλεχθεί για την οριστική επίλυσή του.