Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθ. Udo Helmbrecht, υπέγραψαν σήμερα την αναθεώρηση της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού.

Με τη Συμφωνία, επεκτείνεται χρονικά η παραμονή της έδρας του ENISA στην Ελλάδα, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση -υψηλών προσόντων- προσωπικού από την Ευρώπη ώστε να ανταπεξέλθει ο Οργανισμός στις ανάγκες που προκύπτουν από τον -υπό διαμόρφωση- νέο και αναβαθμισμένο ρόλο του.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά: «Η νέα εποχή και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά παράλληλα και προκλήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα υπογράψαμε τη Συμφωνία επέκτασης για την παραμονή της έδρας του ΕNISA, ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού Οργανισμού, στην Αθήνα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ENISA. Είμαστε στη διάθεση των ανθρώπων του Οργανισμού για να διευκολύνουμε την κρίσιμη δουλειά τους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ευτυχής η συγκυρία, επίσης, καθώς η Συμφωνία συμπίπτει με την κατάθεση στη Βουλή της Οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων (NIS)».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), καθ. Udo Helmbrecht, σημείωσε: «Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κυβερνητική υποστήριξη που παρέχετε στον ENISA, ο οποίος βρίσκεται τόσα χρονιά στην Ελλάδα. Μέτα την εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε το καλοκαίρι, σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προόδου στην εξαιρετικά καλή μας συνεργασία».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογράμμισε: «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και Πληροφοριών είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε ευτυχείς, όχι μόνο επειδή καταφέραμε να κρατήσουμε την έδρα του Οργανισμού στην Ελλάδα, αλλά και γιατί πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου του. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως θα κάνουμε τα πάντα, προκείμενου ο ENISA να γίνει ο πιο στρατηγικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, ο Πρέσβης Ιωάννης Μεταξάς και στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ENISA και Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΓΓΤΤ, Φάνης Αναγνωστόπουλος, ο Νομικός Σύμβουλος του ENISA, Ryan Aidan και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού, Paulo Empadinhas.