Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, παρουσίασαν σήμερα -σε πρέσβεις και θεσμικούς εκπροσώπους ξένων χωρών- την πρωτοβουλία του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών, μέσω συγκεκριμένων κινήτρων, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στα τελευταία βήματα εξόδου από την κρίση και θα αποδείξει ότι μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Στο Υπουργείο μας έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη στήριξη του οπτικοακουστικού τομέα, ενός τομέα με σημαντική ανταποδοτικότητα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα υπέροχο φυσικό πλατό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας υπέροχων και υψηλού επιπέδου παραγωγών, για τη στήριξη των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί 75 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τόνισε: «Η Ελλάδα, εκτός από φιλόξενη χώρα, διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που της ανοίγονται από την οπτικοακουστική βιομηχανία. Οι διαδικασίες, που θα απαιτούνται για τη στήριξη μιας παραγωγής, θα είναι σε “fast track” πλαίσιο, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και με άμεση χρηματοδότηση για μικρές ή μεγάλες παραγωγές. Ο νόμος εμπεριέχει όλους τους κλάδους -από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ως τα κινούμενα σχέδια και τα ντοκιμαντέρ- και δεν θα εξαιρεθεί κανένας. Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας είναι ο Οργανισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ομπρέλα για όλα αυτά».

Ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, Παναγιώτης Κουάνης, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ για την πρωτοβουλία του, σημείωσε: «Μιλάμε για “fast track” διαδικασίες, με χρονοδιάγραμμα 45 ημερών για την έγκριση μιας παραγωγής, χωρίς γραφειοκρατία, αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο και άμεση χρηματοδότηση των παραγωγών. Ο ΕΚΟΜΕ θα προωθήσει κάθε είδους συνεργασίες, εκπαιδευτικές ενέργειες και δράσεις».

Μετά το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε ξενάγηση των καλεσμένων της εκδήλωσης στο χώρο στέγασης του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.