Συνάντηση με τον Δρ. Qian Tang, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της UNESCO, είχε σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, παρουσία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η παρουσία του κ. Tang στη σημερινή τελετή απονομής των «Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές 2017», στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, καθώς πρόκειται για θεσμό που δημιούργησε και υποστηρίζει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Σύμφωνα με τον κ. Tang η ήδη στενή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας σε θέματα πολιτισμού – η οποία πρόσφατα ενισχύθηκε και από την πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά για την ίδρυση «Forum Αρχαίων Πολιτισμών» (ACF)- θα μπορούσε να προωθηθεί μέσω της UNESCO, δηλαδή θα μπορούσε να καταστεί πλατφόρμα για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των δύο χωρών.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτισε ως προς το ευρύ πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτιστικό τομέα, ενώ ενθάρρυνε τη διερεύνηση τρόπων συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Επιτροπών UNESCO Ελλάδας και Κίνας το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών στην τελετή απονομής των «Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές 2017»:

Αξιότιμε Αναπληρωτή Γενικέ Διευθυντή της UNESCO για την Εκπαίδευση, Δρ Qian Tang,

Αξιότιμη Πρόεδρε της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,

Aξιότιμα Μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων,

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την Τελετή Απονομής των «Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές 2017», τόσο ως Υφυπουργός Εξωτερικών, όσο και ως εκπαιδευτικός. Γιατί  τα Βραβεία αυτά,  που θεσπίστηκαν από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO το 2014, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς επιβραβεύουν, όχι μόνο τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και την εκπαιδευτική προσφορά, αλλά και τον καθημερινό αγώνα των δασκάλων στις παραμεθόριες περιοχές.

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε απομακρυσμένα χωριά ή σε νησιά της παραμεθορίου καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αρκετές δυσκολίες. Ωστόσο, η επιμονή και η υπομονή τους, το όραμά τους για ένα καλύτερο και σύγχρονο σχολείο για όλους, η δημιουργικότητα τους και η πίστη τους στην αξία της μάθησης, τους οπλίζει με δύναμη και σθένος, ώστε να γίνονται καθημερινά καλύτεροι στο έργο τους.

Η UNESCO, η οποία κατέχει παγκόσμια ηγετική θέση στην εκπαίδευση, έχει ως στόχο να ενισχύσει τα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις μέσω της εκπαίδευσης.

Η UNESCO πιστεύει ότι η εκπαίδευση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα για όλους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το έργο της περιλαμβάνει την εκπαιδευτική ανάπτυξη από την προσχολική στην ανώτερη εκπαίδευση και πέρα από αυτήν.

Ο Διεθνής Οργανισμός της UNESCO είναι ο μόνος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών με εντολή να καλύπτει όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης, γι’ αυτό και του έχει ανατεθεί να ηγηθεί της Παγκόσμιας Ατζέντας για την Αγωγή 2030 μέσω του 4ου Στόχου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο χάρτης πορείας για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί και το Πλαίσιο Δράσης για την Εκπαίδευση 2030 (FFA), το οποίο από πλευράς μας θα υποστηρίξουμε.

Σας ευχαριστώ.

11.09.17: Παρουσία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCΟ στην 82η ΔΕΘ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» παραχώρησαν σήμερα η Πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στη Θεσσαλονίκη.
Αφορμή για τη Συνέντευξη αποτέλεσε η έκθεση φωτογραφίας «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η οποία διοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και φιλοξενείται στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο συνεδριακό κέντρο της Helexpo.
Για την έκθεση μίλησαν τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, κ. Τάσος Τζήκας, όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού Εξωτερικών:

Αξιότιμοι κύριοι,

Η UNESCO, ως διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ιδρύθηκε το 1945 και αγωνίζεται έκτοτε με συνέπεια για την προώθηση του πολιτισμού και του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη διάδοση της εκπαίδευσης, την ενίσχυση των επιστημών και την προαγωγή της ουσιαστικής επικοινωνίας των λαών, με σεβασμό στις αξίες κάθε πολιτισμού και κουλτούρας. Μια από τις προτεραιότητες της UNESCO στο ευρύ πεδίο του πολιτισμού, είναι η διάσωση και η προστασία, της Υλικής και Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας, αλλά και στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας και της ιδιαιτερότητας κάθε πολιτισμού.

Η ανάδειξη και η προστασία των μνημείων, οφείλει να αποτελεί, όχι μόνον εθνικό καθήκον, αλλά και καθήκον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της. Η UNESCO, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμβάλλοντας ουσιαστικά, μέσα από τα προγράμματά της, στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Η χώρα μας προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς το 1981. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει εγγράψει 18 Μνημεία με πρώτη την εγγραφή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες το 1986 και με πιο πρόσφατη την εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988 ενεγράφησαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως μία ενιαία εγγραφή, 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί σημαντική κατάκτηση της πόλης της Θεσσαλονίκης τόσο για την ανάδειξη, όσο και την προστασία τους. Τα 15 Παλαιοχριστιανικά Μνημεία είναι τα εξής:

1. Η Ροτόντα
2. Ο Ναός της Αχειροποιήτου
3. Ο Ναός Αγίου Δημητρίου
4. Η Μονή Λατόμου
5. Ο Ναός Αγίας Σοφίας
6. Η Παναγία των Χαλκέων
7. Ο Ναός Αγίων Αποστόλων
8. Ο Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
9. Ο Ναός Αγίου Παντελεήμονα
10.Ο Ναός Προφήτη Ηλία
11. Η Μονή Βλατάδων
12. Ο Ναός του Σωτήρος
13. Ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης
14. Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης
15. Το βυζαντινό λουτρό

Η εγγραφή ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί μια σοβαρή κατάκτηση για την προβολή, διαχείριση και συντήρηση των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για αυτό το λόγο οι προσπάθειές μας για την ένταξη περισσότερων Μνημείων στον Κατάλογο δεν σταματούν εδώ, εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και συνέπεια για την εγγραφή στο Διεθνή Κατάλογο πολλών άλλων μνημείων, που μολονότι είναι τεράστιας φυσικής και πολιτιστικής αξίας, δεν χαίρουν ακόμη διεθνούς ανάδειξης και αναγνώρισης.

Η χώρα μας διαθέτει μνημεία μοναδικής οικουμενικής αξίας, που αποτελούν, όχι μόνο εθνικό θησαυρό, αλλά και κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η ανάδειξη και προστασία τους οφείλει να αποτελεί σήμερα, εθνική προτεραιότητα που μας καλεί όλους σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω το ρόλο της εκπαίδευσης των μαθητών και της κατάρτισης των δασκάλων στη διάσωση και προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διότι μόνο μέσω της γνώσης και της ευαισθητοποίησης θα κάνουμε τις μελλοντικές γενιές να αγαπήσουν τα Μνημεία μας και με τη σειρά τους να τα παραδώσουν ακέραια στις επόμενες γενιές. Η ανάδειξη και η διάσωση των Μνημείων έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την καλλιέργεια και την προβολή της εθνικής πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και διότι τα επιτεύγματα αυτά είναι πηγές που τροφοδοτούν διαρκώς τον παγκόσμιο διάλογο γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού.