Αξιότιμε κε Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κε Δήμαρχε, κε  Πρόεδρε του ΔΣ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

κυρίες και κύριοι,

Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Πρέσβης, που είναι ένας πραγματικός φίλος της χώρας μας. Σήμερα  υλοποιείται ένα όνειρο, ένα κοινό όνειρο των λαών μας.

Μετά την ανακήρυξη της Κίνας ως τιμώμενης χώρας από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, για να καλωσορίσουμε την πρώτη πτήση και τους 200 επιβάτες της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου – Αθήνας με την AIR CHINA, τον εθνικό αερομεταφορέα της Κίνας.

Η άμεση σύνδεση των δύο χωρών, δεν σηματοδοτεί μόνο μια νέα περίοδο στις αεροπορικές σχέσεις μας, με προφανείς θετικές επιπτώσεις  στη   άμεση επικοινωνία των Ελλήνων και Κινέζων πολιτών, στον τουρισμό, στο εμπόριο και σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Σηματοδοτεί την στενή και άμεση σύνδεση των λαών μας, των αξιών και των πολιτισμών μας. Της παράλληλης ιστορικής πορείας δύο περήφανων λαών, που έρχονται από πολύ παλιά για να μετουσιώσουν την αγάπη και τον θαυμασμό ο ένας για τον άλλο σε άμεση σχέση και συνεργασία.

Για μας η άμεση σύνδεση με την Κίνα αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής μας, που με συγκεκριμένες κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποτελεσματικές δράσεις της κυβέρνησης, των υπηρεσιών και των φορέων της παίρνει σάρκα και οστά σήμερα.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια μετά την έναρξη των δρομολογίων της AIR CHINA  για να ευοδωθούν οι προσπάθειες  όλων των εμπλεκόμενων φορέων για εκτέλεση τακτικών δρομολογίων, απευθείας, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η σύνδεση Πεκίνου – Αθήνας ξεκίνησε τη λειτουργία του από το Νοέμβριο του 2007, μέσω ενδιάμεσων  σταθμών, με δυνατότητα μεταφοράς επιβατών από και προς τα ενδιάμεσα σημεία – βάσει συμφωνίας μεταξύ των αεροπορικών αρχών των δύο πλευρών του 2006. Αρχικά το δρομολόγιο εκτελέστηκε μέσω Ντουμπάι και αργότερα μέσω Παρισιού, οπότε και διεκόπη το 2009. Από τη θερινή περίοδο του 2011 το δρομολόγιο εκτελείται μέσω Μονάχου  αλλά από σήμερα θα εκτελείται απευθείας χωρίς ενδιάμεση στάση.

Το δρομολόγιο δεν θα συνδέσει μόνο τις δύο πρωτεύουσες των χωρών, αλλά αναμένεται να  δημιουργήσει προοπτικές αύξησης της συνδεσιμότητας της χώρας μας με την Άπω  Ανατολή και την Αυστραλία, μέσω των συνδέσεων του ευρύτατου δικτύου της AIR CHINA. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, ως χώρα τουριστική αλλά και για την ελληνική ομογένεια της ευρύτερης περιοχής της Αυστραλίας και της Ασίας.

Η σύνδεση αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των τουριστικών ροών, να  εξυπηρετήσει τις αυξημένες πλέον ανάγκες μετακίνησης επιχειρηματιών, ενώ επιβεβαιώνει και συμβάλει στην ενίσχυση της Ελλάδας ως σημαντικού κόμβου εμπορικών μεταφορών.

Οι προσδοκίες για αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλες. Η σύνδεση Πεκίνου-Αθήνας διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική, η επιβατική κίνηση παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 48% το 2017 σε σχέση με το 2016, γεγονός που καταδεικνύει και την αναγκαιότητα της αγοράς για εκτέλεση απευθείας δρομολογίων.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία της σύνδεσης αυτής, τόσο για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων  Ελλάδας- Κίνας, όσο και για τους καίριους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών, των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας και της μεταποίησης, με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.

Είμαι βέβαιος για την ανάπτυξη του δρομολογίου Πεκίνου-Αθήνας-Πεκίνου  και την αύξηση της συχνότητάς του από δυο φορές την εβδομάδα, σε καθημερινά δρομολόγια.

Πιστεύω κύριε Πρέσβη, ότι το φοινικόδεντρο θα ριζώσει στην Ελλάδα. Στην επιστροφή στο Πεκίνο η Air China θα μεταφέρει τις ευχές του λαού μας, την φιλία μας και μια ελληνική ελιά, για να ριζώσει η ειρήνη και η παραγωγική συνεργασία μας.

Εύχομαι καλές και ασφαλείς πτήσεις.

Σας ευχαριστώ