Τελέσθηκε χθες, στην Πάτμο, η τελετή εγκαινίων των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλία Καματερό και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Η Πάτμος και οι Αρκιοί, όπως και αρκετά άλλα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, για πολύ καιρό αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που γεύονταν ντόπιοι και επισκέπτες. Το έργο της τοποθέτησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και στους Αρκιούς- τις οποίες είχε προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο από το 2012, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργές – του ταχυδιηλιστηρίου και όλων των συνοδών έργων, ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2017. Πρόκειται για έργα, που μέσω σύμβασης, έχει αναλάβει ανάδοχη εταιρεία με την υποχρέωση της τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των μ/α, οι οποίες και θα αποδοθούν μετά από 5 χρόνια στο Δήμο Πάτμου. Η δυναμικότητά της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240. 000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.

Στην ομιλία του μετά τα εγκαίνια, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε, ότι χωρίς υδατική αυτονομία, τα νησιά δεν έχουν καμία ευκαιρία για ανάπτυξη. Εμείς, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατό τρόπο και χρηματοδοτικό εργαλείο, δε θα αφήσουμε τα νησιά μας να υδροδοτούνται άλλο με το καραβάκι. Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε μ/α σε Ψέριμο, Τέλενδο και Λέρο, τώρα σε Πάτμο και Αρκιούς, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα έργα για εγκατάσταση μ/α σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε ήδη η ενίσχυση των μ/α του Κουφονησίου και το ίδιο θα γίνει και για το Αγαθονήσι.

Αυτή η Κυβέρνηση, τόνισε, με τα έργα λειτουργίας αφαλατώσεων που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αποδεικνύει ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στο να δώσει λύσεις στις βασικές ανάγκες των νησιωτών και να δημιουργήσει όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές που χρειάζονται τα νησιά μας.

Ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε πως η στήριξη της Νησιωτικότητας, για μας, δεν είναι μια κενή υπόσχεση. Μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αρχικού ύψους 50 εκ ευρώ, μέσω του προγράμματος ΜΟΔ- ΕΕΤΑΑ με την συνεργασία Υπουργείων που στοχεύει στη στήριξη των μικρών νησιών και μέσω προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ νησιωτικών Δήμων και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε σκοπό, από την μια, τη στήριξη των ΟΤΑ των νησιών, που έχουν υποστελεχωμένες ή και καθόλου τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να ωριμάσουν τις προτάσεις τους και να κατασκευάσουν όσα έργα έχουν σχεδιάσει και από την άλλη την χρηματοδότηση όσο περισσότερων έργων υποδομής χρειάζονται τα νησιά μας. Ενώ πρόσθεσε ότι την Πέμπτη, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΝΑΝΠ και του Δήμου Πάτμου για την δημοπράτηση 8 έργων και 3 μελετών που έχει ανάγκη το νησί.

Πέρα όμως από τα έργα υποδομής, αναπτυξιακές προοπτικές δίνουν, κατά τη γνώμη μας και οι αλλαγές που προωθούμε στην ακτοπλοΐα, σχολίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά είπε, καταφέραμε φέτος και αυξήσαμε κατά 7 εκ τον προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές (αύξηση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα δυο χρόνια κατά 2 εκ. επιπλέον) και ήδη έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, γεγονός που θα επιτρέψει τον επανασχεδιασμό του δικτύου με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα των νησιών.