Στη Σόφια πραγματοποιήθηκε σήμερα 25 Φεβρουαρίου η τετραμερής συνάντηση  Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας με σκοπό την προετοιμασία της κοινής υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Το «παρών» έδωσαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας Krasen Kralev, της Ρουμανίας Constantin Bogdan και της Σερβίας Vanja Udovicic, αλλά και εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών.
Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η οριστικοποίηση του κειμένου συμφωνίας μεταξύ των 4 χωρών με στόχο την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στην επόμενη τετραμερή συνάντηση η οποία θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο στο πλαίσιο της Sportexpo 2019. Σε αυτήν θα γίνει η παρουσίαση και των μελών της κοινής οργανωτικής επιτροπής, η οποία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα αποτελείται από 4 άτομα από κάθε χώρα.

Οι 4 χώρες επεσήμαναν τη σπουδαιότητα υποβολής της κοινής υποψηφιότητας η οποία θα αναδείξει τη στρατηγική συνεργασία και σύμπνοια των 4 βαλκανικών χωρών. Ήδη όπως επεσήμαναν και οι 4 αρμόδιοι υπουργοί οι χώρες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν επενδύσεις σε υποδομές όπως σε αεροδρόμια και οδικό δίκτυο αλλά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να είναι έτοιμες για την υποβολή άρτιου φακέλου διεκδίκησης. Παράλληλα η συνεργασία των 4 χωρών αναμένεται να επεκταθεί και στην απo κοινού διεκδίκηση και άλλων διεθνών διοργανώσεων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βασιλειάδης αφού  ευχαρίστησε τον ομόλογό του της Βουλγαρίας Krasen Kralev και την ομοσπονδία της χώρας για τη φιλοξενία, τη βοήθεια και τη στήριξη τους, ανέφερε τα εξής:

«Είναι σημαντικό σε αυτά τα πρώτα βήματα μπροστά στη χάραξη του κοινού μας μέλλοντος, των κοινών μας διεκδικήσεων, να καταλήγουμε και σε πιο απτά αποτελέσματα, σε κείμενα τα οποία θα είναι οι κινητήριοι άξονες και η κινητήρια δύναμη για τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτό κάναμε και σήμερα, συζητήσαμε τις βασικές πτυχές του κειμένου που επεξεργαζόμαστε από κοινού μετά τη συνάντησή μας στο Βελιγράδι έτσι ώστε να είμαστε σε θέση στις αρχές Απριλίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο και της SportExpo που συνδιοργανώνουμε, να υπογραφεί το τελικό μνημόνιο συνεργασίας, η τελική συμφωνία που θα μας οδηγήσει στα επόμενα βήματα για τη διεκδίκηση μιας μεγάλης διοργάνωσης. Έγινε μια εξαιρετική συζήτηση και αυτό που εμένα με κάνει αισιόδοξο είναι ότι πέρα από τα πολιτικά προτάγματα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, όλοι έχουμε βασικό γνώμονα την επόμενη μέρα και πώς αυτό το εγχείρημα θα δημιουργήσει και θα δώσει ώθηση στις χώρες μας και δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα.  Έγινε μια εκτενή συζήτηση για τις υποδομές που χρειάζονται και στη Θεσσαλονίκη θα γίνει και ειδική ομάδα εργασίας για να εξετάσει το θέμα αυτό. Αυτό που θέλω να επιβεβαιώσω και αυτό είναι το πιο σημαντικό είναι η κοινή μας πεποίθηση , η κοινή μας θέση, η κοινή μας στάση ότι προχωράμε μαζί όχι μόνο για να διεκδικήσουμε μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση αλλά για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο για όλη την περιοχή μας».